Θεόδωρος Τσιρικούδης : «Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Κομοτηνής»

Θεόδωρος Τσιρικούδης : «Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Κομοτηνής»

Μετά από πολύ σκέψη και παρατήρηση ζητώ να σταματήσει άμεσα η συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας στον Δήμο Κομοτηνής με τον τρόπο που γίνεται σήμερα.

Άκουσα πώς απαιτήθηκε από συγκεκριμένους τοπικούς συμβούλους της διοίκησης Γκαρανη να ελέγχουν το πού, αλλά να προτείνουν και το πώς θα εκτελούνται οι εργασίες συντήρησης αγροτικών δρόμων, ειδικά τώρα προεκλογικά προκειμένου να εκμεταλλευτούν ψηφοθηρικα την κινητικότητα τους. Για την ιστορία, είναι γνωστό σε όλους πως, στην πλειονότητα τους οι αγροτικοί δρόμοι στο δήμο Κομοτηνής κατασκευάστηκαν και στρώθηκαν με μπαζοχαλικο την περίοδο που υφίστατο η υπηρεσία εγγειων βελτιώσεων (Υ.Ε.Β.),είχαν τα γεωμετρικά τους χαρακτηριστικά βάσει των διανομών από το Ελληνικό δημόσιο,είχαν καλή βατότητα, και διατηρούσαν στην επιφάνεια τους το υλικό οδοστρωσιας , μέχρι που άρχισε τις επεμβάσεις συντήρησης ο Δήμος Κομοτηνής…

Τα λάθη που καταγράφηκαν είναι:

1) δεν διατηρήθηκαν τα αρχικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά σε όλο το μήκος των δρόμων,( παρουσιάζουν ενίοτε σποραδικές στενώσεις).

2) με τις αποξεσεις που τελέσθηκαν το υλικό επίστρωσης τείνει να εξαφανισθεί από την επιστρωμενη επιφάνεια , αφού μεταφέθηκε στα χωράφια , ( επιφέροντας και επιπλέον πρόβλημα στις εργασίες καλλιεργητικής φροντίδας). Αποτέλεσμα της μεταφοράς του μπαζοχαλικου είναι να εμφανισθεί στην επιφάνεια χρήσης του αγροτικού δρόμου φυτική γη, και ως εκ τούτου με την παραμικρή διαβροχή οι δρόμοι καθίστανται προβληματικοί στην χρήση τους (γλυστρουν).

3) δημιουργηθηκαν τεχνικοί αύλακες συλλογής και απορροής ομβρίων υδάτων, με ανάποδες κλίσεις και σε θέσεις όπου δεν απαιτείται, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν νερά στο οδόστρωμα.

4) δημιουργουργηθηκαν μικρές κοίτες επί του οδοστρώματος με τα σαμάρια υλικών (σειραδια) να υποβοηθούν την συγκέντρωση μεγάλης ποσοτήτας βρόχινου νερού .

Όταν οι “τεχνητές κοίτες” εκτείνονται σε μεγάλο μήκος του δρόμου, σε συνδιασμό με πιθανώς υπάρχουσα εδαφική κλήση, αυξάνουν την ζημιογόνο δυναμική του νερού .

5)Τα σειραδια ένθεν και ένθεν του αγροτικού δρόμου “άθελα” μειώνουν και το πλάτος του οδοστρώματος του αγροτικού δρόμου με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η συνάντηση δύο αντίθετα κινουμένων αγροτικών μηχανημάτων. Από τα παραπάνω συμπεραίνεται οτι ο Δήμος Κομοτηνής πληρώνει για να καταστρέψει στην ουσία τους αγροτικούς του δρόμους και χαίρεται δια των τοπικών του συμβούλων και του αντιδημάρχου του, νομίζοντας ότι εκτελούν έργο ουσίας. Το μόνο που “νομίζουν ” οτι πετυχαίνουν είναι η ψηφοθηρια……και ξοδεύουν χρήματα γι αυτό…… Άκουσα οτι το 2023 για την συντήρηση των αγροτικών δρόμων δαπανήθηκαν κοντά στις 250.000 €. Αν υπολογίσουμε και τις επεμβάσεις από τα μηχανήματα του Δήμου που πάμε; Είναι αλήθεια ότι πραγματοποιούνται επεμβάσεις με τα μηχανήματα καί το προσωπικό του Δήμου Κομοτηνής για να διορθώσουν τα ” λάθη” των εργολάβων; Οι συνδημότες μας, θα κατάλαβαν νομίζω τι γίνεται ……και που πάνε τα χρήματα που πληρώνουν υπέρ Δήμου.

Για να μην παρεξηγηθω αναφέρομαι για “λαθη” επεμβάσεων στους οικισμους Παραδημη , Μεγάλο και Μικρό Κρανοβουνιο. το δε ποσό 250.000€ αφορά την δαπάνη συντήρησης στους οικισμούς του Δήμου γενικά.

Προτείνεται δε στην νέα δημοτική αρχή υπό τον Αντώνη Γραβάνη,που θα προκύψει από τις εκλογές στις 8-10-2023 να τεθεί σε διαβούλευση η (έχουσα δυνατότητα υλοποίησης) σκέψη της κατασκευής αγροτικών οδικών αξόνων με ασφαλτοταπητα!!!!!

ΘΕΌΔΩΡΟΣ ΤΣΙΡΙΚΟΥΔΗΣ

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό “ΚΟΜΟΤΗΝΉ ΔΥΝΑΤΑ”

Του υποψηφίου Δημάρχου ΑΝΤΏΝΗ ΓΡΑΒΆΝΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό