Θρακιώτης από τον Πετεινό Ξάνθης ο “Κτηνοτρόφος της Χρονιάς”!

Θρακιώτης από τον Πετεινό Ξάνθης ο “Κτηνοτρόφος της Χρονιάς”!

Στη γειτονική Ξάνθη διεξήχθη η 13η απονομή  βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς», της εφημερίδας Αγκρέντα, που φέτος κλείνει 20 χρόνια ενημέρωσης του  Αγροτικού κόσμου.

Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της Β. Μαχαίρα στo ertnews.gr, η  επιλογή της Ξάνθης δεν ήταν τυχαία, καθώς είναι μια ακριτική πόλη της Θράκης  αφενός και  αφετέρου, εδώ έζησε  ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής ο αναμορφωτής του Αγροτικού κινήματος και πρωτεργάτης των συνεταιριστικών εγχειρημάτων των αγροτών.

Το παρών έδωσε η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, τον υφυπουργό Σταύρο Κελέτση και τον γγ, Γιώργο Στρατάκη.

Τρεις είναι οι κατηγορίες Αγρότες, Κτηνοτρόφοι και Συνεταιριστικές εκμεταλλεύσεις, πάνω στις οποίες βραβεύονται και διακρίνονται για την καινοτομία και την χρήση νέων τεχνολογιών.

Αγρότης της Χρονιάς  2023 είναι ο Μιλτιάδης Χαρέμης από την νέα Γωνιά Χαλκιδικής.

Στην ομιλία του ο κ. Χαρέμης μιλώντας για τη μεγάλη του αγάπη για την καλλιέργεια της γης, είπε πως σχεδόν “φύτρωσε”, όταν από τα πολύ μικρά του χρόνια ακολουθούσε τον πατέρα του στις αγροτικές δουλειές.

Κτηνοτρόφος της Χρονιάς ο Μιχάλης Κυριακίδης από τον Πετεινό Ξάνθης.

Μόλις 30 ετών ο Μιχάλης Κυριακίδης, διευθύνει μια τεράστια μονάδα προβάτων, υπερσύγχρονη και με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας! Έχει βάλλει στόχο να την επεκτείνει ακόμα περισσότερο και να γίνει και ενεργειακά αυτόνομος.

Τέλος βραβεύθηκε ως η Συνεταιριστική Εκμετάλλευση της χρονιάς τα μήλα Ζαγορίν του Πηλίου.

Ήδη διανύουν τον 7 χρόνο της δεύτερης εκατονταετίας! Στα 107 έτη συνεχούς λειτουργίας έχει φτάσει αυτό το συνεταιριστικό εγχείρημα, που δείχνει το δρόμο πως οι Συνεταιρισμοί μπορούν να είναι και υγιείς και να κρατούν τους νέους στον τόπο τους, επεκτείνοντας περαιτέρω τις δραστηριότητες, στη βάση του πρωτογενούς τομέα.

Δόθηκαν επι πλέον τιμητικές διακρίσεις στη Ζουμπούλ Ζουλφιέ από το Άλμα Μύκης της Ξάνθης καθώς καλλιεργεί και παράγει καπνό Ανατολικού τύπου, αυτό που αρωματίζει το μίγμα των τσιγάρων!

Τιμητική διάκριση δόθηκε και στην Αγγελική Γανίδου ως Γυναίκα Ενεργή στην Αγροτική Επιχειρηματικότητα από την Λεύκη Ξάνθης επίσης!

Οι διοργανωτές ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, υποσχέθηκαν ενδυνάμωση  και συνέχιση του θεσμού, καθώς έχει καθιερωθεί ως γιορτή της Αγροτιάς και ένα βήμα διαλόγου για θέματα που χρειάζονται λύσεις.

Πηγή+φωτος: ertnews.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό