Τι ανεβάζει το ζάχαρο και δεν το γνωρίζουμε

Τι ανεβάζει το ζάχαρο και δεν το γνωρίζουμε

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ανεβάζει το ζάχαρο;

Γενικά, το σάκχαρο μας μπορεί να παρουσιάσει αυξομειώσεις αρκετές φορές μέσα στην ημέρα και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να το επηρεάσουν όπως το άγχος, η διατροφή, ο ανεπαρκής ύπνος, η αφυδάτωση, γυναικολογικοί παράγοντες, η κληρονομικότητα, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα καθώς και κάποια φάρμακα.

Πλέον στις μέρες μας ολοένα και περισσότερα άτομα γνωρίζουν διάφορες τροφές που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το σάκχαρο μας. Γνωρίζουμε όμως πραγματικά τι ανεβάζει το ζάχαρο; Υπάρχουν όμως τρόφιμα που μπορούν να το ανεβάσουν και να μην το ξέρουμε;

Τι ανεβάζει το ζάχαρο και δεν το ξέρουμε

Ο παρατεταμένος βρασμός κάποιων τροφίμων

Όσο πιο πολύ μαγειρεύεται ένα τρόφιμο, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο Γλυκαιμικός του Δείκτης.

Τρόφιμα που αναγράφουν “Χωρίς προσθήκη ζάχαρης”

Τα τρόφιμα που περιέχουν γλυκαντικά δεν επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος όσο τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη.

Παρόλα αυτά, χωρίς ζάχαρη δεν σημαίνει χωρίς θερμίδες ή χωρίς υδατάνθρακες. Καλό είναι πάντα να ελέγχουμε τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων.

Ώριμα φρούτα

Ήξερες ότι ανεβάζει το ζάχαρο ένα ώριμο φρούτο; Όσο πιο ώριμα είναι τα φρούτα τόσο πιο υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη έχουν.

Για παράδειγμα, μία πολύ ώριμη μπανάνα έχει υψηλότερο Γλυκαιμικό Δείκτη σε σχέση με μία άγουρη.

Αποξηραμένα φρούτα με πρόσθετη ζάχαρη

Η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων σε μικρές ποσότητες μαζί με κάποιο γιαούρτι και ξηρούς καρπούς αποτελεί ένα ωραίο και χορταστικό σνακ.

Υπάρχουν όμως αποξηραμένα φρούτα με πρόσθετη ζάχαρη και συντηρητικά που μπορούν να μας ανεβάσουν το σάκχαρο. Γι’ αυτό καλό θα ήταν πριν τα αγοράσουμε, να ελέγξουμε τη διατροφική τους ετικέτα.

Ρύζι jasmine

Η ποικιλία jasmine έχει περισσότερη αμυλοπηκτίνη η οποία αφομοιώνεται πιο εύκολα από τον οργανισμό και έτσι ανεβάζει το ζάχαρο.

Επιδόρπια γιαουρτιού με φρούτα

Μπορεί να είναι μία απλή λύση για να καταναλώσουμε στο απογευματινό ή ακόμα και στο πρωινό μας αλλά δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Τέτοιου είδους επιδόρπια είναι πλούσια σε σάκχαρα και υδατάνθρακες και δεν προσφέρουν στον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά. Η καλύτερη επιλογή είναι να επιλέξουμε ένα απλό γιαούρτι και να προσθέσουμε εμείς το φρούτο μας και μερικούς ξηρούς καρπούς.

Τρόφιμα χωρίς λιπαρά

Τα τρόφιμα που κατά κύριο λόγο είναι άπαχα, χαμηλά σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά βοηθούν στη διατήρηση των λιπιδίων στο αίμα σε υγιή επίπεδα.

Πολλές φορές όμως τα τρόφιμα χωρίς λιπαρά μπορεί να έχουν περισσότερους υδατάνθρακες από τα παραδοσιακά αντίστοιχα τους και γι’αυτό συστήνεται ο έλεγχος των Διατροφικών Στοιχείων στις ετικέτες τους.

Δημητριακά πρωινού

Θεωρούνται επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης ή πρόσθετα σάκχαρα και είναι χαμηλά σε πρωτεΐνη.

Γάλα ρυζιού

Είναι χαμηλό σε πρωτεΐνες και σε ασβέστιο και έχει υψηλή ποσότητα υδατανθράκων.

Κίτρινο φυτικό τυρί

Περιέχει επεξεργασμένο άμυλο, φυτικά λιπαρά, αρωματικές ύλες, σταθεροποιητές, χρωστικές και αλάτι. Εξαιτίας του αμύλου ανεβάζει το ζάχαρο.

Καμιά τροφή δεν είναι απαγορευμένη

Τώρα που έμαθες τι ανεβάζει το ζάχαρο, θα πρέπει να σου ξεκαθαρίσουμε ότι δεν σημαίνει πως όλες οι παραπάνω είναι απαγορεύμενες τροφές. Ούτε ότι δεν μπορούμε να τις εντάξουμε κάποια στιγμή στη διατροφή μας. Μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος που θα καταναλώσουμε αυτά τα τρόφιμα.

Είναι σημαντικό λοιπόν να θυμόμαστε πως το πιάτο μας πρέπει να αποτελείται από τόσο από υδατάνθρακα και πρωτεΐνη όσο και από λαχανικά ή φρούτα.

Έχοντας επιλέξει την κατάλληλη τριάδα και την σωστή ποσότητα, καμία τροφή δεν θεωρείται απαγορευμένη.

Κατερίνα Τσάπου, Διατολόγος/Διατροφολόγος

diatrofi.gr 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό