Τι φέρνει ο θεσμός της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Τι φέρνει ο θεσμός της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Σημαντικές αλλαγές για το σύνολο των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων φέρνει ο θεσμός της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Πρόκειται για μια καινοτομία που αλλάζει τα εργασιακά δεδομένα, αξιοποιώντας τις ψηφιακές δυνατότητες και αναβαθμίζει τα εργαλεία αντιμετώπισης της υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Καθώς η απογραφική διαδικασία του Ωραρίου Απασχόλησης για το σύνολο των εργαζομένων, με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, η Ψηφιακής Κάρτα Εργασία γίνεται πλέον πραγματικότητα. Και -μετά την εφαρμογή της- στον τραπεζικό κλάδο και τα σούπερ μάρκετ, η επέκταση της εφαρμογή της αναμένεται σταδιακά και αρχής γενομένης από το 2023 να περάσει σε όλους τους κλάδους.

Όπως προκύπτει από τα υπάρχοντα χρονοδιάγραμματα, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Σημειώνεται ως προς αυτό, ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό όφειλαν να υποβάλλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη τον ετήσιο πίνακα προσωπικού. Στον πίνακα αυτό, οι επιχειρήσεις καταχωρούν όλα τα στοιχεία για τους εργαζόμενους που απασχολούν με σχέση εξαρτημένης εργασίας, όπως αυτά νομίμως προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχουν αιτήματα για παράταση των σχετικών διαδικασιών, καθώς μια σειρά από επιχειρήσεις δεν έχουν ολοκληρώσει την απογραφή και απειλούνται με πρόστιμα εφόσον δεν μεταφερθεί η καταληκτική προθεσμία.

Ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη παράτασης στη διαδικασία, μετά την ολοκλήρωση και αυτού του σταδίου, δηλαδή της της απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, πλέον στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη θα είναι διαθέσιμο το προγραμματισμένο ωράριο απασχόλησης ανά εργαζόμενο, παράρτημα ή επιχείρηση, σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου.

 

Τα επόμενα βήματα

Με την ολοκλήρωση της απογραφής και πιθανότατα εντός του α’ τριμήνου του 2023 η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα επεκταθεί, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή της σε ΔΕΚΟ, βιομηχανίες, εταιρείες security, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ. Η εφαρμογή θα γίνει στα σημερινά πρότυπα που ισχύουν για τράπεζες και σούπερ μάρκετ, ενώ επιδίωξη των αρμόδιων αρχών είναι με την έναρξη της τουριστικής σεζόν του 2023 να ξεκινήσει η εφαρμογή της και σε εστίαση και τουρισμό.

Τα πρόστιμα

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με σκοπό τη σωστή εφαρμογή του νέου μέτρου, σε ισχύ βρίσκονται και μια σειρά από διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή προστίμων για τη μη συμμόρφωση στο καθεστώς Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, τα οποία και φτάνουν ακόμα και τις 10.500 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικοί έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας που πραγματοποιούνται μετά τη λήξη της βάρδιας των εκάστοτε εργαζομένων, έχοντας ως στόχο την πάταξη της υποδηλωμένης εργασίας.

Το πρόστιμο που προβλέπεται για τον κάθε εργαζόμενο που είτε δεν έχει ενεργοποιημένη την κάρτα εργασία τους, είτε βρίσκεται στο χώρο μετά την παρέλευση του ωραρίου, φτάνει μέχρι τα 10.5000 ευρώ. Παράλληλα, και πέραν του προστίμου, έπειτα από τρεις παραβάσεις εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, θα επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Συνεπώς, τόσο για τη σωστή ολοκλήρωση των διαδικασιών απογραφής των εργαζομένων, όσο και για την αποφυγή προστίμων από αμέλεια κατά την εφαρμογή του μέτρου, οι επιχειρήσεις καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να υιοθετήσουν σωστές διαδικασίες, καθώς η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας επεκτείνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό