Τι μάθαμε από την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών: Απροστάτευτη ακόμη από τις πλημμύρες η Ροδόπη

Τι μάθαμε από την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών: Απροστάτευτη ακόμη από τις πλημμύρες η Ροδόπη

ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

Σε αντιπλημμυρικά/αντιδιαβριωτικά έργα επενδύει τα περισσότερα από τα χρήματα που προορίζονται για το νομό μας το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δηλαδή 40,4 εκ. ευρώ από το σύνολο των 47,5 εκ. ευρώ

Σε 47,5 εκ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που διαθέτει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το νομό Ροδόπης, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του υπουργού Χρήστο Σταϊκούρα. Ο κος Σταϊκούρας είχε σειρά επαφών με τις πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ, τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, τον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης και παραγωγικούς φορείς της Ροδόπης, ενώ μετά το πέρας των επαφών τους παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.


«Στο νομό Ροδόπης εκτελούνται ή δρομολογούνται έργα ύψους 47,5 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως εποπτεύων Υπουργείο της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ», ανακοίνωσε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα, έργα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και σύστημα μαθητείας του ΟΑΕΔ. Από το σύνολο των χρημάτων αυτών η μερίδα του λέοντος, δηλαδή 40,4 εκ. ευρώ αφορούν αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα, απόδειξη του πόσο απροστάτευτη είναι ακόμη η περιοχή μας από τα πλημμυρικά φαινόμενα.


Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Υποδομών στην περιοχή, ο κ. Σταϊκούρας έκανε αναφορά σε τέσσερα έργα και συγκεκριμένα το Φράγμα Ιασίου, το Φράγμα Κομψάτου, το παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής και την παραλλαγή της χάραξης της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Ιάσμου και Πολύανθου.

Για το Φράγμα Ιασίου είπε πως πρόκειται για «ένα σημαντικό φράγμα χωρητικότητας 22,6 εκ. κυβικών μέτρων νερού. Ένα έργο που κατασκευάστηκε και παραδόθηκε πριν περίπου 2-3 χρόνια».
Για το Φράγμα Κομψάτου, το οποίο ο κος Σταϊκουρας το χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο έργο της περιοχής, έκανε γνωστό πως μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα θα επισκεφθούν την Κομοτηνή υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών προκειμένου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ, να προχωρήσει ο έλεγχος του επανασχεδιασμού του καθώς το έργο έχει σταματήσει λόγω αρνητικώ περιβαλλοντικών γνωμοδοτήσεων από το 2016.
Για την διάσωση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, ο υπουργός είπε πως «εκπονούνται μελέτες από τις Κτιριακές Υποδομές για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Η ολοκλήρωση τους εκτιμάται τον Ιούλιο του 2024».
Τέλος αναφέρθηκε σε έργο που εκτελεί το υπουργείο για την παραλλαγή της χάραξης της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Ιάσμου και Πολύανθου. «Η εκπόνηση των μελετών και των τευχών δημοπράτησης έχει λάβει χρηματοδότηση από την Ευρώπη, ο διαγωνισμός για την ανάθεση των μελετών ολοκληρώθηκε και η συμβασιοποίηση τους υπεγράφη πολύ πρόσφατα, το 2023. Στόχος είναι να βελτιώσουμε τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, να κατασκευάσουμε ανισόπεδες διαβάσεις, να αντικαταστήσουμε τη γέφυρα Κομψάτου», δήλωσε αναλυτικά ο κ. Σταϊκούρας.


Νωρίτερα από την συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, συμμετείχε σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΠΕ Ροδόπης στην Κομοτηνή. Τον υπουργό υποδέχτηκε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζάς, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη και έθεσε στην ατζέντα της συζήτησης τα έργα για τα οποία είναι απαραίτητη η συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Έργα ζωτικής σημασίας, όπως τα χαρακτήρισε ο αντιπεριφερειάρχης, για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό