Τι πρέπει να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Σότσι

Τι πρέπει να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Σότσι

Τι πρέπει να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Σότσι

του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου, Πρέσβη επί τιμή, μέλους του ΙΗΑ

 

Αν θέλει να πετύχει κάτι το σημαντικό για την Ελλάδα στο Σότσι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει τα εξής:

–     Να προτείνει τη μεσολάβηση της Ελλάδας στην ΕΕ για την άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία. Και, προσοχή, να μην επαναλάβει τη δήλωση που έκανε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του στο ITAR-TASS στις 28 Νοεμβρίου ότι «…τα απαντητικά μέτρα της Ρωσίας στις κυρώσεις της ΕΕ έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις εξαγωγές της Ελλάδας». «Τότε, ας μην είχε συμφωνήσει με τις κυρώσεις η Ελλάδα» θ’ απαντήσει ο Ρώσος συνομιλητής.

–     Να αναλάβει πρωτοβουλία μεσολάβησης για να δημιουργηθούν από την πλευρά της Δύσης, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, συνθήκες ύφεσης στο τεταμένο κλίμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

–     Να ερωτηθεί ο συνομιλητής του αν πρόκειται να πάρει μέτρα κατά της Τουρκίας για την πώληση από την τελευταία στην Ουκρανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

–     Και, βεβαίως, να τεθούν τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Τουρκία και ποια είναι η θέση της Ρωσίας επί του θέματος.

Αν ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αναλάβει καμιά πρωτοβουλία είτε προς την άρση των κυρώσεων είτε για τη δημιουργία συνθηκών ύφεσης με την Ουκρανία, η ρωσική πλευρά θα τον ακούσει με ευγένεια κι όταν φτάσει στα ελληνοτουρκικά θα επαναλάβει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου να καθορίσει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια.

Κι όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων κρατών, θα προσθέσει ο Ρώσος συνομιλητής, αυτό θα πρέπει να επιλύεται μέσω διμερών διαπραγματεύσεων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Κι όπως δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη σημερινή Ναυτεμπορική «…γενικότερα πιστεύουμε ακράδαντα στην ανάγκη επίλυσης οιωνδήποτε διαφορών στις διεθνείς σχέσεις αποκλειστικά με πολιτικά-διπλωματικά ειρηνικά μέσα, με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μέσω αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας και των διατάξεων του Χάρτη του ΟΗΕ. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί ένας συμβιβασμός, είναι όμως ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσει κανείς μπροστά».

Ελπίζουμε, μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, να μη γίνουμε μάρτυρες ευγενικών αλλά ανούσιων διαλόγων.

Ελπίζουμε να αναληφθούν πρωτοβουλίες από ελληνικής πλευράς στο Σότσι, για το καλό της Ελλάδας και του λαού της

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ.

INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό