Τιμήθηκαν οι 38 πεσόντες που σφαγιάστηκαν στο Καρυόφυτο

Τιμήθηκαν οι 38 πεσόντες που σφαγιάστηκαν στο Καρυόφυτο

Η μνήμη των 38 αθώων κατοίκων που σφαγιάστηκαν βάναυσα στις 9 Σεπτεμβρίου του 1944 τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής (25/09) στο Καρυόφυτο, στην ορεινή Ξάνθη.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1944, Βουλγαρικό Στρατιωτικό Απόσπασμα, έλαβε εντολή να εκτελέσει τους Έλληνες Χριστιανούς κατοίκους του Καρυόφυτου και να κάψει το χωριό. Έτσι κι έγινε και 38 αθώοι Έλληνες σφαγιάστηκαν και μαζί με αυτούς και ο Βούλγαρος Πρόεδρος του χωριού.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν με  επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Άνω Καρυοφύτου.

 

 

Ακολούθησε τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων, ενώ ο ιερέας Βασίλειος Βερβερίδης, εξιστόρησε το χρονικό των τραγικών γεγονότων. «Μαζευτήκαμε εδώ σήμερα, για μια ακόμη φορά, για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των αδικοχαμένων ανθρώπων, οι οποίοι θυσιάστηκαν χωρίς να έχουν καμία ευθύνη» σημείωσε ο ίδιος, ενώ τόνισε πως «πρέπει να μείνουμε πιστοί στις παραδόσεις μας, στην ταυτότητά μας, στο γένος μας, στην πίστη μας. Τι να πούμε για τους κατακτητές, νομίζω ότι η μεγαλύτερη τιμωρία για αυτούς είναι ότι είναι φονιάδες. Ας είναι αιώνια η μνήμη αυτών των αθώων ανθρώπων και ο θεός να φυλάξει την πατρίδα μας ελεύθερη».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό