Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων στη σκηνή του Αντιγόνη Βαλάκου. Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2021

Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων στη σκηνή του Αντιγόνη Βαλάκου. Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2021

Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων στη σκηνή του Αντιγόνη Βαλάκου

Διονύσιος Σολωμός –Ύμνος εις την Ελευθερίαν

Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2021 

 

Λοιπόν, που είχαμε μείνει;

Με αυτή τη φράση, έτσι θα ξαναρχίσουμε, με αυτή τη φράση των ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά «του κύκλου τα γυρίσματα», πως τίποτα δε σταματά.

Συνεχίζουμε λοιπόν, όχι βέβαια σα να μη συνέβη τίποτα.

Συνεχίζουμε χωρίς φόβο αλλά με προσοχή και βγαίνουμε εκεί που είχαμε σταματήσει, στη σκηνή του Αντιγόνη Βαλάκου, για να γιορτάσουμε κι από δω τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ερχόμαστε στο ραντεβού κρατώντας στα χέρια μας το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων,  τον Διονύσιο Σολωμό, «τον κόπο και τον χρόνο του», τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, τον Λάμπρο, τον Διάλογο, τον Κρητικό, τις παραγγελίες του Φεστιβάλ στους συγγραφείς Άκη Δήμου και Χάρη Μιχαλόπουλο για τον Εθνικό μας ποιητή.

Καλωσορίζουμε λοιπόν τις έξι αυτές παραγωγές του Φεστιβάλ Φιλίππων και σας περιμένουμε.

 

 

9 & 10 Νοεμβρίου

Διονυσίου Σολωμού, Ο Λάμπρος 

Η ηθοποιός Έλενα Μαυρίδου έχοντας πολύχρονη εμπειρία στην ενασχόληση με τον έμμετρο λόγο, το δεκαπεντασύλλαβο και το θέατρο σκιών, συνθέτει μια παράσταση εικόνων, μουσικής και λόγου. Ένα ηχητικό τοπίο που κατοικούν σκιές ενός κόσμου που βρίσκονται ακόμα μέσα μας. Ενός κόσμου που ζητάει να ενωθεί με το τώρα.

Η μουσική της παράστασης αντλεί το υλικό της από τα ηχοχρώματα και τις μελωδίες της δημοτικής μουσικής του τόπου μας. Σκοποί του Αιγαίου και της Ηπειρωτικής Ελλάδας μεταπλάθονται και έρχονται στο παρόν, λαμβάνουν μια σύγχρονη χροιά με την χρήση της τεχνολογίας και του ηχητικού σχεδιασμού και δημιουργούν το ηχητικό τοπίο για να υπογραμμίσει το λόγο του Διονύσιου Σολωμού.

Η Έλενα Μαυρίδου ως αφηγήτρια του ποιήματος αλλά και ενορχηστρωτής της παράστασης, στοχεύει μέσα από οπτικοακουστικά ερεθίσματα που εναλλάσσονται να δώσει «χώρο και χρόνο» στο υπέροχο ποίημα και να ζωντανέψει στη φαντασία του θεατή. Μαζί της ο σπουδαίος μουσικός και λυράρης Γιώργος Μαυρίδης.

 

Συντελεστές:

Σύλληψη – Δραματουργία – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία : Έλενα Μαυρίδου

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής – Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Μαυρίδης

Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Σχεδιασμός φιγούρων: Έλενα Μαυρίδου, Στάθης Μαρκόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτιδος – Επιμέλεια κειμένων: Ιωάννα Πιταούλη

Οργάνωση Παραγωγής: Δήμητρα Κούζα, Ιωάννα Πιταούλη

 

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό,  8€ μειωμένο

 

 

20 & 21 Νοεμβρίου

Διονυσίου Σολωμού, Ύμνος εις την Ελευθερίαν – 158 στροφές

(προβολή ντοκιμαντέρ)

«Στις μεγάλες ιστορικές εποχές ο λόγος στέκει στο ίδιο ύψος με την πράξη, βρίσκει η πράξη στον λόγο το δίδυμο αντίκρισμά της», παρατηρεί ο μεγάλος μελετητής και επιμελητής του έργου του Σολωμού, Λίνος Πολίτης.

Έτσι είναι, από πολύ παλιά, η ποίηση και το τραγούδι συνδέονται με τις μεγάλες πράξεις. Κοντά στον ήρωα έχει τη θέση του και ο ποιητής.

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ετοίμασε μια παράσταση αφιερωμένη στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού, του Εθνικού μας ποιητή.

Bρεθήκαμε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, στη χερσόνησο της Παναγίας, σε ένα κτίριο κλειστό, βουβό τα τελευταία χρόνια, το ανοίξαμε, καθίσαμε στα θρανία του, τρέξαμε στους διαδρόμους του και στο προαύλιό του, διαβάσαμε προσεκτικά, προσπαθήσαμε να απαγγείλουμε από στήθους τους πρώτους στίχους, τα νεανικά γυμνάσματα, τα επιγράμματα, τα σατιρικά ποιήματα, μελετήσαμε «την ετοιμασία» του μεγάλου του έργου και καταλήξαμε στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», στις 158 στροφές του, σε αυτό το εμπνευσμένο, πηγαίο, ορμητικό και νεανικό ποίημα που έγραψε μέσα σε ένα μήνα, το Μάη του 1823, ο 25χρονος Διονύσιος Σολωμός, όταν εμφανίζεται μπροστά στα μάτια του, σα γνώριμη από καιρό, η μορφή της Ελευθερίας.

Οι δοκιμές και οι πρόβες μας κινηματογραφήθηκαν και παρουσιάζονται σαν ένα είδος «ντοκιμαντέρ εργασίας», σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι ένα συνοπτικό χρονολόγιο του Σολωμού που μιλάει για τη ζωή και το έργο του, διανθισμένο με κάποια από τα πρώτα ποιήματά του και αποσπάσματα από την αλληλογραφία του, ενώ το δεύτερο και κυρίως μέρος είναι ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», εκεί όπου μας οδήγησαν τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που λανθάνουν στις 158 στροφές του, οι μαύρες μέρες της σκλαβιάς, η Άλωση της Τριπολιτσάς, η μάχη των Δερβενακίων, η πολιορκία του Μεσολογγίου, τα πολεμικά επεισόδια στη θάλασσα, ο απαγχονισμός του Πατριάρχη και τέλος οι εκκλήσεις σε Έλληνες και Ευρωπαίους για το αίσιο τέλος της Επανάστασης του ’21.

 

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνοθεσία video project: Γιάννης Καραπιπερίδης

Φωτογραφίες παράστασης: Στράτος Καλαφάτης

Φωτισμοί: Γιώργος Τριανταφυλλίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Άρης Νινίκας, Δέσποινα Παπάζογλου, Στεφανία Χονδράκη

και ο μικρός Φώτιος Ευαγγελίδης

Μουσικοί επί σκηνής: Δημήτρης Κυραναστάσης, Στέφανος Παρασκευάς

Δεύτερη κάμερα: Δημήτρης Μαστοράκης

Ηχοληψία: Αντώνης Μαυρίδης

Συμμετέχουν οι μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας: Κλεονίκη Βαμβακίδου, Ελπίδα Ευαγγελίδου, Ειρήνη Καζαντζίδου, Κωνσταντίνος Κογκαλίδης, Ελένη Κογκαλίδου, Ηλιάννα Παρδαλίδου, Μελίνα Ρετζέπη, Χάρης Τσίκληρας

 

Γενική είσοδος: 5€

 

 

27 & 28 Νοεμβρίου

Άκη Δήμου, Ανθή/Ανθούλα/Μόνικα

Μια νέα γυναίκα, σε μια επαρχιακή πόλη, καθρεφτίζεται στο ποτάμι της σολωμικής ποίησης. Μοναχική, στερημένη, στοιχειωμένη από τον άδοξο έρωτά της για τον φιλόλογο των σχολικών της χρόνων, η Ανθή Διαμαντούρου, ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και την υπέρβασή της ανασύροντας απ’ τις σκιές του ύπνου της τα πολλαπλά της πρόσωπα. Ερασιτέχνης συγγραφέας, συνεχώς αιωρούμενη μεταξύ δυο εποχών, επινοεί τον εαυτό της λέξη λέξη ξέροντας, κατά βάθος, ότι «όταν το στόμα πεινάει για φιλί καμιά λέξη δεν μπορεί να το χορτάσει».

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνικά – Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα

Ζωγραφική σκηνικών: Ορέστης Παπακωνσταντίνου

Ερμηνεύει η Μάρω Παπαδοπούλου

 

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό,  8€ μειωμένο

 

4 & 5 Δεκεμβρίου

Διονυσίου Σολωμού, Ο Κρητικός

Η θεατρική ομάδα KOUINTA THEATER PRODUCTIONS ερευνά, και διεισδύει στα βαθιά νοήματα του εμβληματικού ποιήματος «Ο Κρητικός» του Διονυσίου Σολωμού. Η μελέτη οδήγησε στη δημιουργία ταινίας, όπου το αφηγηματικό αυτό ποίημα παρουσιάζεται μέσα από μία δυναμική σύζευξη διαφορετικών τεχνών. Στο επίκεντρο η video art και η τέχνη του θεάτρου. Ένας λυρικός μονόλογος ενός ήρωα Κρητικού, με φόντο ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Και έννοιες εξέχουσας σημασίας για τον άνθρωπο, όπως, ο αγώνας, το όραμα για την ελευθερία, ο έρωτας, ο θάνατος, η λύτρωση που δεν έρχεται ποτέ μέσα από τις μεταφυσικές ανησυχίες του ήρωα.

Σκηνοθεσία: KOUINTA THEATER PRODUCTIONS

Βίντεο: Μάνος Μπατζόλης

Ηθοποιοί: Παύλος Σταυρόπουλος, Ναταλία Άννα Βασιλέκα

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό,  8€ μειωμένο

 

 

11 & 12 Δεκεμβρίου

Διονυσίου Σολωμού, Διάλογος

(Όταν η γλώσσα γεννά την επανάσταση)

 

Μια χορική σπουδή πάνω στον λόγο και τη δύναμή του

Τέσσερις νέοι ηθοποιοί θα αναπαραστήσουν το ιδιαίτερο αυτό πεζό κείμενο σαν ένα πλατωνικό διάλογο που εξελίσσεται στο νου του Διονύσιου Σολωμού κατά τη διάρκεια της σύνθεσης των ποιημάτων του.

Είναι, θα αναρωτηθούν η γλώσσα ικανή να εμπνεύσει και να υμνήσει την ελευθερία; Αν ναι, τότε ποια πρέπει να είναι η μορφή της, η προέλευσή της; Λαϊκή, λόγια μεικτή; Κι αυτά τα ερωτήματα του ποιητή τι αξία έχουν μπροστά στον πόλεμο; Γίνεται το αίμα να εξισωθεί με το μελάνι; Κι αν ναι πώς; Κι αυτό τι σχέση έχει με την επανάσταση;

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

Σύνθεση-Δραματουργία: όλος ο θίασος

Μουσική: Χάρης Νείλας

Σκηνογραφική επιμέλεια: Μαρίνα Παπούλια

Ερμηνευτές: Γιάννης Αποσκίτης, Ειρήνη Ζήκα, Θανάσης Λυσανδρόπουλος, Μαρίνα Παπούλια

 

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό,  8€ μειωμένο

18 & 19 Δεκεμβρίου

Χάρη Μιχαλόπουλου, Κανείς ποτέ δεν το ‘μαθε…

Στις 9 Φεβρουαρίου 1857 ο κόντες Διονύσιος Σολωμός έκλεισε για τελευταία φορά τα μάτια του στον μάταιο τούτο κόσμο. Αμέσως ξεκίνησε ένας λυσσώδης αγώνας για την ανεύρεση των χειρογράφων του. Χαρτιά γεμάτα μουτζούρες, πρόχειρες σημειώσεις γραμμένες ανάκατα σε ιταλικά και ελληνικά. Σπαραγμένοι στίχοι, λογαριασμοί με νούμερα, διαγραφές και διορθώσεις. Αδιάψευστοι μάρτυρες της μανίας του Σολωμού για κοπιώδη, εξαντλητική, αιματώδη επεξεργασία της αρχικής έμπνευσης με στόχο το τέλειο ποίημα.

Κάποια από τα χειρόγραφα αυτά βρέθηκαν, κάποια χάθηκαν για πάντα. Είναι αλήθεια πως λίγες μόνο στιγμές μετά το ξεψύχισμα του ποιητή ο Γιακουμάκης Κάνδηλας, ο περίφημος εκείνος υπηρέτης του αλλά και μανιώδης χαρτοπαίχτης, αφαίρεσε χαρτιά από το γραφείο του Σολωμού, προσβλέποντας σε οικονομικό κέρδος από την πώλησή τους; Ή μήπως ευθύνεται ο Δημήτριος, ο αδελφός του ποιητή, για την καταστροφή τους;

Τι περιείχε το πάντα κλειδωμένο συρτάρι στο γραφείο του ποιητή;

Και ποια ήταν η Μάρθα του χαμένου σχεδιαγράμματος των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» που διέσωσε από μνήμης ο Πολυλάς; Ποια η σχέση της με τη μυστηριώδη «γυναίκα με το μαγνάδι» των ιταλικών πεζών του Σολωμού;

Μια γυναίκα μόνη, ένας ποιητής νεκρός, ένα σπίτι άδειο, ένας μονόλογος οριστικά και αμετάκλητα… αποσπασματικός.

 

Σκηνοθετική επιμέλεια: Δέσποινα Παπάζογλου, Κατερίνα Συμεωνίδου

Φωτογραφίες: Μαρία Καλογιώργη

Ερμηνεύει η Δέσποινα Παπάζογλου

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό,  8€ μειωμένο

 

10-12 & 17-19 Δεκεμβρίου

Κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ 

Ημερολόγια Εγκλεισμού: «Χτίζοντας μια ζωντανή σκηνική σχέση»

Σεμινάριο θεάτρου με τη Στέλλα Μιχαηλίδου 

Με αφορμή προσωπικά μας κείμενα, τραγούδια, ποιήματα, μικρές ιστορίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εμπειρία της καραντίνας, θα χτίσουμε σύντομες σκηνικές δράσεις που στηρίζονται σε τεχνικές του σωματικού θεάτρου και ενεργοποιούν την παρουσία του ηθοποιού στο Εδώ και Τώρα της θεατρικής δράσης.

Μέσα από ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια  λόγου και κίνησης  που καλλιεργούν την  ποιότητα της προσοχής του περφόρμερ στην κάθε δράση,  αναπτύσσουν τη σωματικότητα  στην έκφραση και διευρύνουν τη σχέση του με το χώρο, το χρόνο, την ενέργεια, την αναπνοή, τον ήχο και το λόγο, οι συμμετέχοντες, άλλοτε ως πρωταγωνιστές και άλλοτε ως απλά μέλη του χορού,  δημιουργούμε σχέσεις αληθινής επικοινωνίας με την ομάδα και καλούμαστε, παίζοντας, να πειραματιστούμε με τα όρια μας και να τα διευρύνουμε.

Το σεμινάριο, που θα καταλήξει σε μία παρουσίαση ανοιχτή για το κοινό , απευθύνεται σε ηθοποιούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες, σκηνοθέτες, εκπαιδευτικούς και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για το θέατρο και την εμπειρία της εργασίας σε μια ομάδα.

Αριθμός συμμετεχόντων: Μέχρι δώδεκα άτομα με σειρά προτεραιότητας.

Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας απέναντι στον Covid-19

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό