«Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ο πρωταγωνιστής στη νέα ψηφιακή εποχή»

«Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ο πρωταγωνιστής στη νέα ψηφιακή εποχή»

Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη, ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής και βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, μίλησε στο 47ο ετήσιο, τακτικό, εκλογικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ).

Ο Ιλχάν Αχμέτ επεσήμανε την ανάγκη για μεγάλα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών που θα προωθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου στη χώρα μας και θα βοηθήσουν να καλύψουμε το ψηφιακό χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Απαιτούνται έργα που θα καλύπτουν αποτελεσματικά τις λειτουργίες του Δημοσίου, θα ανοίγουν νέα πεδία για επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα και βέβαια θα διευκολύνουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Επενδύσεις που αφορούν τις οπτικές ίνες και την επέκταση του δικτύου 5G, τομείς όπως του Digital και CloudTransformation, η μετάβαση στο cloud, η ασφάλεια πληροφοριών, το Internet ofThings (ΙοΤ), της υγείας, του τουρισμού και της ενέργειας, προκαλούν τον Όμιλο ΟΤΕ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, δίνοντας σύγχρονες λύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε πως οι επιτυχίες του Ομίλου ΟΤΕ, είναι επιτυχίες των εργαζομένων που στήριξαν και στηρίζουν τους σχεδιασμούς της εταιρείας, παρότι στα χρόνια της κρίσης βρέθηκαν στο στόχαστρο και είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται και τα κεκτημένα τους δικαιώματα να καταπατούνται.

Μιλώντας για τις σχέσεις εργασίας στη νέα ψηφιακή εποχή ο Βουλευτής Ροδόπης είπε:

«Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ο πρωταγωνιστής στη νέα ψηφιακή εποχή που αλλάζει και μετασχηματίζει το εργασιακό περιβάλλον. […]Στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε πως ο εργαζόμενος για να είναι αποδοτικός χρειάζεται ασφάλεια και σταθερότητα. Χρειάζεται την έμπρακτη αναγνώριση των κόπων του. Θεωρούμε πως οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, καθώς και ο φόβος και η αβεβαιότητα που τις συνοδεύει δηλώνουν την απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού και με κανένα τρόπο δεν εξασφαλίζουν τη μέγιστη απόδοσή του».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Φίλες και φίλοι καλημέρα και ευχαριστώ παρά πολύ για την πρόσκληση,

Τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης ευχόμαστε ολόψυχα επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας, οι οποίες ελπίζω να ανοίξουν έναν εποικοδομητικό διάλογο για τις δυνατότητες ενίσχυσης των εργαζομένων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την μείωση των ανισοτήτων στο χώρο εργασίας.

Ως τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής παρακολουθώ συστηματικά το τεράστιο έργο του Ομίλου ΟΤΕ. Ο Όμιλος ΟΤΕ αναγνώρισε έγκαιρα πως το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας που αφορά ένα απροσδιόριστο μέλλον, αλλά θέμα επιβίωσης. Έτσι αγκάλιασε τη νέα πραγματικότητα, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις προκλήσεις της εποχής. Στα χρόνια της κρίσης δεν σταμάτησε να επενδύει σε υποδομές και συστήματα και βέβαια αυτό τον έβαλε στο χάρτη των πιο επιτυχημένων ομίλων τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη.

Σήμερα μιλώντας στη σκιά της πανδημίας από τον κορωνοϊό  covid -19, η ανάγκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου που στη χώρα μας βρίσκεται σε νηπιακή ηλικία, αλλά και του ιδιωτικού τομέα εμφανίζεται ως βασική προτεραιότητα, που απαιτεί μεγάλα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών.

Και το λέω αυτό γιατί δυστυχώς, είμαστε πίσω. Το ψηφιακό χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη επιβεβαιώθηκε και στη φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότηταςτων κρατών-μελών (DigitalEconomyandSocietyIndex – DESI). Είμαστε 27η. Προτελευταίοι, παρά τα σημαντικά βήματα και την επιτάχυνση που επέβαλε η πανδημία. Προτελευταίοι και πιο ακριβοί σε σχέση με το εισόδημά μας από κάθε χώρα της Ε.Ε. και μάλιστα χωρίς να έχουμε υπηρεσίες υψηλότερης ποιότητας.

Θα δώσω μερικά συγκεκριμένα και δυσάρεστα στοιχεία:

➡Οι τιμές στην Ελλάδα είναι στο 175% της Ευρωπαϊκής Ένωσης

➡Καταβάλουμε το 4,3 % του εισοδήματος μας για τηλεπικοινωνίες και ψηφιακές υπηρεσίες

➡Στις ταχύτητες είμαστε  στη θέση 97 από τις 177 χώρες

➡Στη κάλυψη δικτύου υψηλής χωρητικότητας στα νοικοκυριά: ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ !!!

➡Στα νοικοκυριά με σύνδεση internet πάνω από 100 Mbps: ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ !!!

Απαιτούνται λοιπόν έργα που θα καλύπτουν αποτελεσματικά τις λειτουργίες του Δημοσίου, θα ανοίγουν νέα πεδία για επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα και βέβαια θα διευκολύνουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών.

Επενδύσεις που αφορούν τις οπτικές ίνες και την επέκταση του δικτύου 5G,τομείς όπως του Digital και CloudTransformation, η μετάβαση στο cloud, η ασφάλεια πληροφοριών, το Internet ofThings (ΙοΤ), της υγείας, του τουρισμού και της ενέργειας, προκαλούν τον Όμιλο ΟΤΕ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, δίνοντας σύγχρονες λύσεις.

Εξάλλου,ο Όμιλος ΟΤΕ ήδη έχει βάλει τη σφραγίδα του με επιτυχία σε σημαντικά έργα του Δημοσίου όπως η Άυλη Συνταγογράφηση,  το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακής υπογραφής κ.α.

Φίλες και φίλοι,

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, τα δύσκολα έργα που υλοποιήθηκαν, η συνεχής ανταπόκριση στις καθημερινές απαιτήσεις των πολιτών, δεν έχουν απλά την υπογραφή του ομίλου ΟΤΕ, αλλά την υπογραφή και το πρόσωπο του κάθε εργαζόμενου στον όμιλο. Είναι δικές σας επιτυχίες. Χωρίς εσάς τίποτα δεν θα ήταν εφικτό.

Και εδώ θέλω να επισημάνω πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει σημαντικά το εργασιακό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει πως κάθε εταιρεία, κάθε Όμιλος καλείται μέσα στη νέα πραγματικότητα να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με τους εργαζόμενους. Να εξασφαλίσει την συνεχή εκπαίδευσή τους, να κατανείμει τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους με τρόπο αποδοτικό και γόνιμο, να βρει τρόπους δημιουργίας νέων ομάδων εργασίας πέρα από τις τυπικές ιεραρχίες. Η νέα ψηφιακή εποχή βάζει το ανθρώπινο δυναμικό σε πρώτο πλάνο, επιβάλλοντας μεγαλύτερη αξιοκρατία, περισσότερη εμπλοκή των εργαζομένων και την αλλαγή της συνολικής κουλτούρας στους χώρους εργασίας.

Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ο πρωταγωνιστής στη νέα ψηφιακή εποχή.

Όμως, δυστυχώς, αυτός ο πρωταγωνιστής πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει την οικονομική κρίση στη χώρα μας. Είδε τις αποδοχές του να μειώνονται, είδε κεκτημένα δικαιώματα να καταπατούνται, είδε τις προσπάθειες και τις θυσίες του να μην αναγνωρίζονται με κανέναν τρόπο.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στο στόχαστρο. Αντιμετωπίστηκαν ως κόστος και όχι ως κεφάλαιο. Στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε πως ο εργαζόμενος για να είναι αποδοτικός χρειάζεται ασφάλεια και σταθερότητα. Χρειάζεται την έμπρακτη αναγνώριση των κόπων του. Θεωρούμε πως οι ελαστικές σχέσεις εργασίας,καθώς και ο φόβος και η αβεβαιότητα που τις συνοδεύει δηλώνουν την απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού και με κανένα τρόπο δεν εξασφαλίζουν τη μέγιστη απόδοσή του. Για αυτούς τους λόγους στεκόμαστε δίπλα σας και στηρίζουμε τους αγώνες και τις δίκαιες διεκδικήσεις σας.

Ως εργαζόμενοι σε έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλου τηλεπικοινωνίων στην Ευρώπη καλείστε σήμερα να παίξετε σημαντικό ρόλο όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά στη νέα ψηφιακή εποχή που είναι ήδη εδώ.

Καλή επιτυχία και πάλι στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Σας ευχαριστώ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό