Το δεύτερο κέντρο ιπποθεραπείας στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργεί στην Κομοτηνή

Το δεύτερο κέντρο ιπποθεραπείας στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργεί στην Κομοτηνή

Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας «Βήμα-Βήμα», λειτουργεί στην Κομοτηνή από το Σεπτέμβριο του 2019, το μοναδικό στην Βόρεια Ελλάδα, μετά από το Κέντρο Θεραπείας στις Σέρρες.

Το κέντρο ιδρύθηκε από την Φυσικοθεραπεύτρια, Ελευθερία Μπακαλίδου, με κύριο αντικείμενο τη φυσικοθεραπεία σε βρέφη, παιδιά και εφήβους. Εισήγαγε ωστόσο στις υπηρεσίες του κέντρου και την Θεραπευτική Ιππασία – Ιπποθεραπεία.

Συγκεκριμένα η Ιπποθεραπεία σαν αντικείμενο είναι το ποιο εξειδικευμένο κομμάτι της θεραπευτικής ιππασίας. Πρόκειται για τη μεταφορά μιας συνεδρίας αποκατάστασης από την αίθουσα στον ιππικό στίβο, με θεραπευτικό μέσο το άλογο. Η θεραπευτική ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας σε άτομα με νευρολογικές, αναπτυξιακές και ψυχιατρικές διαταραχές, με βασικό σκοπό τη βελτίωση-κινητική, κοινωνική, ψυχική κλπ- της υγείας του θεραπευόμενου και της ποιότητας ζωής του.

Η συνεδρία ιπποθεραπείας προσφέρει μία πολυαισθητηριακή εμπειρία στον αναβάτη, η οποία δημιουργείται αυτόματα από τα ερεθίσματα που δέχεται από το ίδιο το περιβάλλον θεραπείας, τη φύση, από την κίνηση και τη συμπεριφορά του αλόγου, σε συνδυασμό με το εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα των θεραπειών.

Η Ιπποθεραπεία απευθύνεται σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση, διάφορα σύνδρομα – Down, Agelman κ.α – διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και αυτισμό, νοητική υστέρηση, ΔΕΠΥ με υπερικινητικότητα, ψυχολογικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, μυϊκή δυσφορία, δισχιδή ράχη, βλάβες νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας, τύφλωση, κώφωση, εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κ. Μπακαλίδου μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και συνέστησε το κέντρο θεραπείας καλώντας τους πολίτες,  την επομένη Κυριακή, στην Ανοικτή Ημέρα Ιπποθεραπείας στον κόσμο, για να γνωρίσει από κοντά το κέντρο ιπποθεραπείας, που βρίσκεται στο 1ο χλμ Κομοτηνής-Κοσμίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό