Το ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ στο TALE OF X CITIES

Το ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ στο TALE OF X CITIES

14-21 Νοεμβρίου:

Δράσεις σε 12 πόλεις της Βορείου Ελλάδας

21.11.2021, 12:00-17:30:

Ζωντανή αναμετάδοση στην ιστοσελίδα του προγράμματος

Η ΔΚΕ ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής  είναι παρούσα στο Tale of X Cities όπου 12 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας ενώνονται για να δημιουργήσουν έναν νέο θεσμό, ένα υβριδικό φεστιβάλ με τη συμμετοχή φορέων και κατοίκων μέσα από μία σειρά πολύμηνων εργαστηρίων.

Το Φεστιβάλ Tale of X Cities είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς σεμιναρίων, εργαστηρίων και συναντήσεων δικτύωσης που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο με τη συμμετοχή κατοίκων και φορέων από 12 πόλεις της Βορείου Ελλάδας, από την Αλεξανδρούπολη ως την Ηγουμενίτσα.

Τα εργαστήρια είχαν σαν αρχικό αντικείμενο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση νέων μέσων τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας (που πλέον αναδεικνύεται σε απαραίτητη δεξιότητα), και στη συνέχεια —με τα νέα αυτά εφόδια— τη δημιουργία έργων με θέμα την τοπική ιστορία, τις παραδόσεις και τους σύγχρονους προβληματισμούς. Σε όλα τα στάδια, οι συμμετέχοντες είχαν την στενή καθοδήγηση της επιμελητικής/καλλιτεχνικής ομάδας του προγράμματος και προσκεκλημένων ειδικών, καθώς και την υποστήριξη των συνεργαζόμενων φορέων, ενώ το υλικό των εργαστηρίων παραμένει ακόμη διαθέσιμο και ανοιχτό σε όλους στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Μετά τα πρώτα σεμινάρια ακολούθησε σειρά εργαστηρίων με σκοπό τη διαμόρφωση των αρχικών ιδεών των συμμετεχόντων σε έργα (βίντεο, ήχου ή εικόνας), που αφηγούνται την ιστορία του τόπου τους, καθώς και την καλλιέργεια σχέσεων αμοιβαίας συνεργασίας.

Με τον τρόπο αυτό, το περιεχόμενο του προγράμματος και του φεστιβάλ συν-διαμορφώνεται από τους διοργανωτές, τους συνεργαζόμενους φορείς και τους συμμετέχοντες, δημιουργώντας μία κοινότητα που δρα συλλογικά για την παραγωγή πολιτισμού.

Ταυτόχρονα, σε συμμετέχοντες του προγράμματος ανατέθηκε και ο σχεδιασμός της επικοινωνίας, εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο τη σχέση αμοιβαίας συνεργασίας και δικτύωσης που διαμορφώθηκε.

Τα έργα των συμμετεχόντων και οι δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων παρουσιάζονται στο τελικό Φεστιβάλ που θα υλοποιηθεί τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου σε φυσικούς χώρους σε όλες τις συμμετέχουσες πόλεις, καθώς και διαδικτυακά, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, σε ζωντανή αναμετάδοση από ειδικά διαμορφωμένο στούντιο στο Goethe-Institut Thessaloniki, και με ζωντανές συνδέσεις με τους συνεργαζόμενους φορείς στην Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, την Καβάλα και την Κομοτηνή.

Επιπλέον, η ζωντανή αναμετάδοση θα περιλαμβάνει παρουσίαση του προγράμματος, των στόχων, της μεθοδολογίας, καθώς και της εμπειρίας της συμμετοχής από εκπροσώπους των διοργανωτών, των συνεργαζόμενων φορέων και των συμμετεχόντων. Καθώς και μία συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με καλεσμένους ομιλητές και θέμα την πολιτιστική πολιτική και τη δημιουργία δικτύων και κοινότητας μέσα από την τέχνη (τα ονόματα των συμμετεχόντων θα ανακοινωθούν σύντομα).

Τέλος, στις 20 Νοεμβρίου, το Tale of X Cities θα παρουσιαστεί στο διεθνές φεστιβάλ Freiraum ως παράδειγμα καλής πρακτικής. (www.freiraumfestival.eu)

Το αποτέλεσμα της πολύμηνης ενασχόλησης κατοίκων της Κομοτηνής με το Tale of X Cities είναι 7 έργα ατομικά και ομαδικά. Τα έργα θα προβληθούν στη διάρκεια της ζωντανής σύνδεσης από το στούντιο της Κομοτηνής όπου θα φιλοξενηθούν και οι δημιουργοί που θα μοιραστούν με το κοινό του φεστιβάλ τη προσωπική τους εμπειρία.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Tale of X Cities βασίζεται σε πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki και concept της ArtBOX στο πλαίσιο του project Common Lab, σε στενή συνεργασία με 24 ακόμη φορείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και όλους τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Γενική διεύθυνση: Beate Koehler, Διευθύντρια του Goethe-Institut Thessaloniki

Γενικός συντονισμός: Άρης Καλόγηρος, υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος του Goethe-Institut Thessaloniki

Επιμέλεια: ArtBOX — Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου, Σωτήρης Μπαχτσετζής

Υπεύθυνη των εργαστηρίων: Έλλη Χρυσίδου, εικαστικός

Συνεργαζόμενοι φορείς:https://www.commonlab.info/tale-of-x-cities—partners.html

 

Σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας: Γιώργος Παπαλεξάνδρου

Υπεύθυνη social media: Παλμύρα Γιαννακίδου

Σύνθεση συλλογικού soundtrack:Μενέλαος Λώμης (με τη συμβολή όλων των συμμετεχόντων)

Σχεδιασμός info-point: Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης

 

Ευχαριστούμε τους ηθοποιούς: Φιλαρέτη Κομνηνού, Θέμιδα Μπαζάκα, Ελένη Ουζουνίδου, Έφη Σταμούλη, Γιάννη Στάνκογλου, Λυδία Φωτοπούλου που συνέβαλαν στην προώθηση του Φεστιβάλ.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

https://www.commonlab.info/taleofxcities.html

Ζωντανή αναμετάδοση διαδικτυακού Φεστιβάλ, 21/11, 12:00-17:30:

https://www.commonlab.info/xcitieslive.html

 

Πρόγραμμα διαδικτυακού Φεστιβάλ 21/11 και τοπικών δράσεων:

https://www.commonlab.info/tale-of-x-cities—festival-programme.html

 

Online βιβλιοθήκη:

– Σεμινάρια: https://www.commonlab.info/tale-of-x-cities—seminars.html

– Υλικό αναφοράς: https://www.commonlab.info/tale-of-x-cities—resources.html

 

Βίντεο – Teasers Φεστιβάλ:

– Tale of X Cities – Teaser HD: https://vimeo.com/592139795

– Tale of X Cities – Teaser 1080×1080: https://vimeo.com/592140941

 

– Φιλαρέτη Κομνηνού: https://vimeo.com/637819350

– Θέμις Μπαζάκα: https://vimeo.com/640631113

– Ελένη Ουζουνίδου: https://vimeo.com/640630977

– Έφη Σταμούλη: https://vimeo.com/637819107

– Γιάννης Στάνκογλου: https://vimeo.com/637819587

– Λυδία Φωτοπούλου: https://vimeo.com/637819755

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό