
Το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης παρουσίασαν το πρόγραμμα U-Talent στην Καβάλα
Τη σημασία της ενίσχυσης των δεξιοτήτων των νέων και της σύνδεσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την τοπική αγορά εργασίας ανέδειξε η εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος U-Talent, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου στην ΕΠΑΣ Μαθητείας Καβάλας. Η εκδήλωση έφερε σε κοινό διάλογο μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματικής κοινότητας.
Το U-Talent αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Δ.ΥΠ.Α. και του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα και πράσινων δεξιοτήτων, ώστε οι νέοι να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Διευθυντής της ΕΠΑΣ Καβάλας, κ. Καϊπάκης Αρτέμιος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ουσιαστικής σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και της στήριξης των μαθητών στη μετάβασή τους στην απασχόληση.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πάνελ, οι ομιλητές ανέδειξαν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην επαγγελματική τους πορεία. Ο κ. Ιγνατιάδης Στέλιος, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Απασχόλησης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, παρουσίασε για πρώτη φορά νέες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας που διευκολύνουν την πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας, ενώ ενθάρρυνε τους εργοδότες να αναζητούν υποψηφίους μέσα από τους καταλόγους αποφοίτων και τελειόφοιτων των ΕΠΑΣ.
Ο κ. Χατζηχρήστος Θεόδωρος, Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας, τόνισε ότι η ζήτηση για τεχνίτες παραμένει υψηλή, αλλά το διαθέσιμο δυναμικό περιορισμένο, και ενθάρρυνε τους νέους να επιλέξουν τις ΕΠΑΣ, υπογραμμίζοντας τις άμεσες προοπτικές απασχόλησης.
Ο κ. Καϊλάρης Δημήτρης, εργοδότης και πρώην απόφοιτος ΕΠΑΣ, επεσήμανε ότι οι μαθητές βρίσκονται στο σωστό δρόμο, καθώς η φοίτηση στις ΕΠΑΣ τους δίνει προβάδισμα και τους ξεχωρίζει στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, ο κ. Απόστολος Παυλίδης, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, σημείωσε ότι η συνεργασία Περιφέρειας, ΕΠΑΣ και αγοράς εργασίας είναι αναγκαία, ενώ φέτος παρατηρήθηκε αυξημένη συμμετοχή σπουδαστών.
Η Έμυ Κάλφα, μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας Παιδιών και Νέων της UNICEF, τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των νέων στον σχεδιασμό προγραμμάτων και πολιτικών, επισημαίνοντας την ανάγκη να ακούγεται η φωνή τους.
Κλείνοντας, η κα. Ευσταθία Πέππα, Περιφερειακή Διευθύντρια της ΔΥΠΑ, τόνισε ότι η στήριξη των νέων στην μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας αποτελεί προτεραιότητα. Μέσα από συνεργασίες με τις ΕΠΑΣ και την τοπική αγορά, στόχος είναι να προσφέρονται στους νέους εργαλεία, ευκαιρίες και κίνητρα για να χτίσουν το μέλλον τους με αυτοπεποίθηση.
Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η στενή συνεργασία εκπαίδευσης, αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεων είναι καθοριστική, ενώ δεξιότητες όπως η συνεργασία, η υπευθυνότητα, η προσαρμοστικότητα και η επικοινωνία αποτελούν βασικά εφόδια για την επαγγελματική πορεία των νέων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διαδραστική παρουσίαση του Προγράμματος και ανταλλαγή απόψεων με τους μαθητές, επιβεβαιώνοντας τον κεντρικό στόχο του U-Talent: να δημιουργεί ουσιαστικές γέφυρες ανάμεσα στην εκπαίδευση και την απασχόληση, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και τις προοπτικές των νέων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Παράλληλα, στις 24, 26 και 27 Φεβρουαρίου, υλοποιήθηκαν εργαστήρια για μαθητές των ΕΠΑΣ Μαθητείας της Δ.ΥΠ.Α. στη Θράκη, με έμφαση στις δεξιότητες του 21ου αιώνα και τις πράσινες δεξιότητες.
