Το ιερό λείψανο της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος  Αναστασίας της Ρωμαίας υποδέχτηκε η Κομοτηνή (φωτος)

Το ιερό λείψανο της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας υποδέχτηκε η Κομοτηνή (φωτος)

Η Κομοτηνή υποδέχτηκε το απόγευμα της Τρίτης 6/6, λείψανο της Αγίας Οσιο-παρθενομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας από τη μονή Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους, στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής

Στην είσοδο του Ναού την λειψανοθήκη με το τεμάχιο Ιερού Λειψάνου της Αγίας,  παρέλαβε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονας ο οποίος το μετέφερε μέσα στο ναό,  μαζί μεγάλο μέρος του κ λήρου της μητρόπολης καθώς και πολλούς πιστούς  που περίμεναν υπομονετικά για να το  προσκυνήσουν.

 

  

(photos:dogma.gr)

Μετά το προσκύνημα  τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Το Ιερό  Λείψανο θα παραμείνει στον Ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής για προσκύνημα από τους πιστούς, από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ,  μέχρι και  το Σάββατο 10 Ιουνίου, οπότε και θα αποχωρήσει για το Άγιο Όρος  μετά τη Θεία Λειτουργία.

Λίγα λόγια για το βίο και το μαρτύριο της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας:

Η Αγία Αναστασία έζησε στα χρόνια του Δεκίου (κατ’ άλλους του Διοκλητιανού) και Bαλλεριανού και καταγόταν από τη Ρώμη. Όταν πέθαναν οι πλούσιοι γονείς της, διαμοίρασε την περιουσία που κληρονόμησε στους φτωχούς και αποσύρθηκε σε μοναστήρι.

Όταν τη συνέλαβε ο ηγεμόνας Πρόβος (περί το 256 μ.Χ.) με την κατηγορία ότι διδάσκει τον χριστιανισμό, υπενθύμισε στην Αναστασία την ανθηρή νεότητα της, για την οποία θα έπρεπε να αρνηθεί το Χριστό. Τότε, δυναμική υπήρξε η απάντησή της: «Εγώ,  μία ωραιότητα και νεότητα γνωρίζω, εκείνη που δίνει ο Χριστός στις πιστές και γενναίες ψυχές, που προτιμούν γι’ Αυτόν το θάνατο αντί άλλων εγκόσμιων αγαθών, όταν αυτά προτείνονται για την προδοσία του Θεού τους. Πλούτη είχα άφθονα. Δεν τα θέλησα. Αλλά το Χριστό μου τον θέλω και απ’ Αυτόν καμία δύναμη δε θα μπορέσει να με χωρίσει. Αν αμφιβάλλεις, δοκίμασε».

Εξαγριωμένος από την απάντηση ο Πρόβος, τη μαστίγωσε στο πρόσωπο και την άπλωσε σε αναμμένα κάρβουνα. Έπειτα, την κρέμασε και της έσκισε το σώμα. Μετά έκοψε τους μαστούς της, ξερίζωσε τα νύχια της και τελικά την αποκεφάλισε. Έτσι, η Αναστασία πήρε τον αμαράντινο στέφανο του μαρτυρίου.

Σήμερα οι κνήμες «μετά δέρματος» της Αγίας και η δεξιά της βρίσκονται στη Μονή Γρηγορίου Αγίου Όρους, ενώ απότμημα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκεται στη Λαύρα Αγ. Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.

Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας στις 29 Οκτωβρίου.

Η Αγία Αναστασία η Ρωμαία είναι μία εκ των τριών προστατών της Ιεράς Μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους.

Τα θαύματα της Αγίας πάρα πολλά και γι’ αυτό οι μοναχοί της Ιερά Μονή Γρηγορίου την αποκαλούν «Γιατρό της Μονής».

Ἀπολυτίκιον  της Αγίας
Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε
Ἀσκήσει ἐκλάμψασα ὥσπερ παρθένος σεμνή ἀθλήσεως αἵμασι τὴν τῆς ἁγνείας στολὴν ἐνθέως ἐφοίνιξας· ὅθεν, Ἀναστασία, ὡς ὁσία καὶ μάρτυς, χάριτας ἰαμάτων ἀποστράπτεις ἐν κόσμῳ πρεσβεύουσα τῷ Σωτῆρι ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Κοντάκιον
Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Παρθενίας vάμασι, καθηγvισμέvη ὁσία, μαρτυρίου αἵμασιν, Ἀvαστασία πλυθεῖσα, παρέχεις τοῖς ἐν ἀνάγκαις τῶν νοσημάτων, ἴασιν καὶ σωτηρίαν τοῖς προσιοῦσιν, ἐκ καρδίας, ἰσχὺν γᾶρ νέμει, Χριστὸς ὁ βρύωv, χάριν ἀέναον.

Παράκληση Αγίας Αναστασίας Ρωμαίας

Την οσιόαθλον και καλλιπάρθενον, Ρώμης το βλάστημα, και μέγα καύχημα, της αναστάσεως Χριστού, αξίως την επώνυμον, δεύτε ευφημήσωμεν, Αναστασίαν την πάνσεμνον, βρύει γαρ ιάσεων, ακεσώδυνα φάρμακα, τοις των λειψάνων αυτής την θήκην, προσπτυσσομένοις μετά πίστεως. (Πηγή: saint.gr)

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό