To “Πράσινο Κίνημα” στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη:  Αυτοψία και ξενάγηση στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, Λευκίμης, Σουφλίου

To “Πράσινο Κίνημα” στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Αυτοψία και ξενάγηση στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, Λευκίμης, Σουφλίου

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, Λευκίμης, Σουφλίου, επισκέφτηκε το μικτό κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος και του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος», στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ειδικότερα,  το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος, το οποίο απαρτίζεται από τους Συμπροέδρους Έλενα Χορέβα και Κώστα Καλογράνη, τη Γενική Γραμματέα του κόμματος Μαρία Παναγιώτου και τον Τεχνικό Σύμβουλο του Πράσινου Ιδρύματος “Θεόφραστος” Μιχάλη Μπούργο, έκανε αυτοψία στις καμένες περιοχές και αμέσως μετά επισκέφθηκε το Κέντρο Ενημέρωσης του ΟΦΥΠΕΚΑ για το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, Λευκίμης, Σουφλίου, Αφού ξεναγήθηκε στην καινοτόμα και διαδραστική οικολογική έκθεση , στο Κέντρο Ενημέρωσης, συναντήθηκε με την Εταιρία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης , τη δασολόγο και διαχειρίστρια της ΑΜΚΑ Θεοδώρα Σκαρτσή και τον δασολόγο – ερευνητή Λευτέρη Καψάλη.

Από την συνάντηση προέκυψε ταύτιση απόψεων σε μία σειρά από ζητήματα για την επόμενη ημέρα από την καταστροφική φωτιά του 2023, η οποία κατέκαψε 942.000 στρέμματα, από τα οποία τα 810.000 ήταν δασικές εκτάσεις. Καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη σε έκταση δασική πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας, αλλά και της Ευρώπης έως σήμερα. Μετά, λοιπόν, την καταστροφική φωτιά είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ να δρομολογηθεί ένα επικαιροποιημένο Διαχειριστικό Σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί η περιοχή από την αλόγιστη χωροθέτηση ανεμογεννητριών. Στην παρούσα φάση υπάρχουν 276, ενώ έχουν αιτηθεί και είναι σε διαδικασία δρομολόγησης άλλες 970, εκ των οποίων οι 212 είναι σε διαδικασία διαβούλευσης. Αυτό το φαινόμενο πρέπει να σταματήσει για να δώσουμε τη δυνατότητα στη φύση να επανέλθει. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η χρήση των ανεμογεννητριών δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα και στη διαβίωση της μεγάλης ποικιλίας άγριων πουλιών που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. Το Πράσινο Κίνημα, στηρίζει την πρόταση που έκαναν Εννέα Εθνικές οργανώσεις, οι οποίες ζητούν αναστολή αδειοδότησης των ανεμογεννητριών για 5 χρόνια και επαναξιολόγηση της κατάστασης μετά την πενταετία. Επίσης με οργανωμένο και μελετημένο τρόπο, πρέπει να δούμε την επαναφορά της κτηνοτροφίας, η οποία σχεδόν έχει εξαφανιστεί. Από την εμπειρία της καταστροφικής φωτιάς στην ΔΑΔΙΑ έχει επιστρέψει η συζήτηση για τον ρόλο της Δασικής Υπηρεσίας, στη διαχείριση των οικοσυστημάτων, όπου αν και υποστελεχωμένα τυπικά είναι αρμόδια για την άγρια πανίδα. Είναι γνωστά, εξάλλου, και τα προβλήματα που υπήρξαν στην εφαρμογή του προγράμματος ΑΝΤΙΝΕΡΟ, το οποίο ήταν στην σωστή κατεύθυνση.

Μετά την συνάντηση ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης, έκανε την εξής δήλωση: ” Υπενθυμίζουμε για ακόμα μία φορά , ότι το Πράσινο Κίνημα στηρίζει την πρόταση των εννέα εθνικών οικολογικών οργανώσεων, για την πενταετή αναστολή των αδειοδοτήσεων σε ανεμογεννήτριες. Το είχαμε πει και παλαιότερα με ανακοίνωση μας. Παράλληλα, μέχρι την παρέλευση της πενταετίας, θα πρέπει να γίνονται μία σειρά από επιστημονικές μελέτες ,για να καταγράφουμε τεκμηριωμένα το είδος και την ποιότητα της αποκατάστασης των καμένων. Επίσης, πρέπει να λυθεί το μείζον θέμα της υποστελέχωσης των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ. Όπως λέμε και στο πρόγραμμά μας, στο Εναλλακτικό Πράσινο Σχέδιο Διακυβέρνησης, χρειαζόμαστε ένα άλλο μείγμα πολιτικής με οικολογικές προτεραιότητες.”

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ: Συνάντηση με το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη. Το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης,  επισκέφτηκε το μικτό κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος και του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος», στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ειδικότερα,  το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος, το οποίο απαρτίζεται από τους Συμπροέδρους Έλενα Χορέβα και Κώστα Καλογράνη, τη Γενική Γραμματέα του κόμματος Μαρία Παναγιώτου και τον Τεχνικό Σύμβουλο του Πράσινου Ιδρύματος “Θεόφραστος” Μιχάλη Μπούργο, συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη στο Δημαρχείο της πόλης. Μας έκανε θετική εντύπωση το γεγονός ότι ο Δήμαρχος όντας φανατικός ποδηλάτης, ήρθε στο ραντεβού μας με το ποδήλατό του.

Στη συνάντηση, έγινε μια ενημέρωση για τα βασικά θέματα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και το Πράσινο Κίνημα έβαλε μία σειρά από ζητήματα. Πρώτα από όλα το μείζον θέμα  που αφορά την εξόρυξη και την μεταλλουργία χρυσού, στην ευρύτερη περιοχή. Δεύτερον, τις πληροφορίες που θέλουν να δρομολογούνται θαλάσσια αιολικά πάρκα και μάλιστα όχι σε πλατφόρμα, αλλά με τους πυλώνες να μπαίνουν στο θαλάσσιο υπέδαφος δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στη βιοποικιλότητα. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, δεν θα δεχθεί ο δήμος του να γίνει μία “ενεργειακή χωματερή” και θα αγωνιστεί να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον. Το Πράσινο Κίνημα, επανέλαβε στο δήμαρχο ότι θα στηρίξει την συγκεκριμένη προσπάθεια. Εξάλλου, έχουμε εκδώσει και αντίστοιχες ανακοινώσεις στο παρελθόν. Παράλληλα, έγινε μια ενημέρωση για το πως αντιμετώπισε τη μεγάλη φωτιά το 2023.

Από τον κ. Ζαμπούκη έγινε ενημέρωση και για δύο ακόμα θέματα.Αφενός το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει στο ΔΕΛΤΑ του Έβρου που είναι, ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης και αργοπεθαίνει εξαιτίας της αδιαφορίας και της ανεπάρκειας της Κυβέρνησης. Η λειψυδρία, η έλλειψη φραγμάτων, αρδευτικών και αντιπλημμυρικών έργων, η απουσία αναχωμάτων για τον περιορισμό του αλμυρού νερού και η ανεπαρκής διακρατική συνεργασία με τη Βουλγαρία έχουν οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή. Η Βουλγαρία δεν επιτρέπει τη διέλευση νερού και πλέον υπάρχει μόνο σε ύψος 40 εκατοστών. Παράλληλα, υπάρχει και ένα μεγάλο θέμα με τα ιπποειδή, για τα οποία δεν υπάρχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο, ως προς τις αρμοδιότητες. Στον Έβρο το γλυκό νερό ενώνεται με το αλμυρό με αποτέλεσμα τα άλογα να πίνουν το νερό που είναι αλμυρό και να πεθαίνουν αφού τους καίει τα σωθικά. Ο Δήμαρχος, μας επισήμανε ότι έχει ένα πρόγραμμα, με ποτίστρες και τροφή για τα άλογα, αλλά κινείται στα όρια της νομιμότητας αφού δεν είναι στην αρμοδιότητα του.

Μετά την συνάντηση η συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Έλενα Χορέβα μετά την συνάντηση δήλωσε τα εξής : ” Η Αλεξανδρούπολη των πολλών δυνατοτήτων θα πρέπει να έχει οικολογική κατεύθυνση και να προωθούνται οι βιώσιμες πολιτικές. Με την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Είμαστε εδώ να συνδράμουμε και να στηρίξουμε τη δημοτική αρχή, σε αυτή την κατεύθυνση, όπου μας ζητηθεί”


ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ: Συνάντηση με το Δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών, Αποστολο ΙωάννουΤο Δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών,  επισκέφτηκε το μικτό κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος και του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος», στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ειδικότερα,  το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος, το οποίο απαρτίζεται από τους Συμπροέδρους Έλενα Χορέβα και Κώστα Καλογράνη, τη Γενική Γραμματέα του κόμματος Μαρία Παναγιώτου και τον Τεχνικό Σύμβουλο του Πράσινου Ιδρύματος “Θεόφραστος” Μιχάλη Μπούργο, συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Απόστολο Ιωάννου, στο δημαρχείο της πόλης.

Βασικό θέμα συζήτησης, ήταν το μείζον θέμα  που αφορά την εξόρυξη και την μεταλλουργία χρυσού, στην ευρύτερη περιοχή. Ο Δήμαρχος Απόστολος Ιωάννου, ξεκαθάρισε ότι είναι κάθετα αντίθετος στο εν λόγω έργο διότι δημιουργούνται μια σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα. Αν και ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών, είναι από τους φτωχότερους δήμους της Ε.Ε., μέριμνα του είναι να προστατευτεί το οικολογικό ανάγλυφο της περιοχής. Στο ίδιο μήκος κύματος, σχεδιάζει μία ήπια μορφή τουριστικής αξιοποίησης στο μεγάλο παραλιακό μέτωπο των 27 χιλιομέτρων. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για την Ανακύκλωση και τις δυσκολίες εφαρμογής και διαχείρισης, από τους πολλούς μικρούς οικισμούς που υπάρχουν σε όλη την έκταση του Δήμου,

Μετά την συνάντηση η γενική γραμματέας του Πράσινου Κινήματος, Μαρία Παναγιώτου δήλωσε τα εξής: ” Είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθούν εξειδικευμένα και με σχέδιο οι φτωχότεροι δήμοι της χώρας. Να υπάρξει προς αυτή την κατεύθυνση ένα ειδικό κονδύλι που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των δήμων αυτών. Ειδικά οι ακριτικοί δήμοι, όπως ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών, που αγωνίζεται να μην αλλοιωθεί το οικολογικό ανάγλυφο, θα πρέπει να τύχουν ειδικής κρατικής μέριμνας’.

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ: Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αργύρη Πατακάκη
Τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Αργύρη Πατακάκη, επισκέφτηκε το μικτό κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος και του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος», στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ειδικότερα, το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος, το οποίο απαρτίζεται από τους Συμπροέδρους Έλενα Χορέβα και Κώστα Καλογράνη, τη Γενική Γραμματέα του κόμματος Μαρία Παναγιώτου και τον Τεχνικό Σύμβουλο του Πράσινου Ιδρύματος “Θεόφραστος” Μιχάλη Μπούργο, συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Αργύρη Πατάκη, στο κτίριο της Περιφέρειας στη Δράμα.

Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν την εξόρυξη και την μεταλλουργία χρυσού και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να κατατεθούν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για να υπάρξει μία τεκμηριωμένη απάντηση από την Περιφέρεια. Ο κ. Πατάκης, ανέλυσε την λειτουργία του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος και του Γραφείου Αποτυπώματος Άνθρακα, δύο καινοτόμων δράσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Όσον αφορά το θέμα με τον ποταμό στο ΔΕΛΤΑ του Έβρου, μας ενημέρωσε ότι προσπαθούν να πιέσουν το Υπουργείο Εξωτερικών να δώσει λύση, διότι ως διακρατικό θέμα είναι αρμοδιότητας του.

Μετά την συνάντηση η συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Έλενα Χορέβα δήλωσε τα εξής: ” Ενημερώσαμε τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έναν νέο άνθρωπο με όρεξη για δουλειά και αποτελέσματα, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που εντοπίσαμε στην περιοδεία μας. Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά είδαμε πόσο αρνητικό είναι το γεγονός ότι οι αποφάσεις των Δήμων και της Περιφέρειας για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων , έχουν μόνο γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα. Η Περιφέρεια δεν μπορεί να έχει κυρίαρχο λόγο για πολλά θέματα που δημιουργούν οικολογικές επιπτώσεις, στα όρια της διοικητικής της ευθύνης. Το Πράσινο Κίνημα θα σταθεί αρωγός στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, όπου χρειαστεί για να προστατευτεί το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον”

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό