Τον Δήμαρχο Κομοτηνής Γ.Γκαράνη επισκέφτηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας-Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο με αυτοδιοικητικούς

Τον Δήμαρχο Κομοτηνής Γ.Γκαράνη επισκέφτηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας-Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο με αυτοδιοικητικούς

Γόνιμη και σε πολύ καλό κλίμα ήταν η συνάντηση του Δημάρχου Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, σήμερα το πρωί στο γραφείο του.

Αμέσως μετά ακολούθησε η σύσκεψη με τους Δημάρχους όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών στο πέρας της οποίας ο Δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γκαράνης δήλωσε:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά μας που έχουμε στην Κομοτηνή τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πέτσα, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα των δήμων. Τα τελευταία δύο χρόνια κατέβαλε προσπάθειες απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και το προηγούμενο διάστημα της υγειονομικής. Εκτιμούμε ότι είναι σύμμαχος των δήμων και είναι σημαντικό το γεγονός ότι η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή».

Ισχυρό σύμμαχο των δημάρχων απέναντι στα κρίσιμα προβλήματα χαρακτήρισε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών ο Πρόεδρος της ΠΕΔ- ΑΜ-Θ- Δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης. Τόνισε δε ότι όλοι οι δήμαρχοι θα συνεχίσουν να υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δήλωσε: «Έχουμε άριστησυνεργασία με τους δημάρχους της περιοχής. Συζητήσαμε για ζητήματα στήριξης των δήμων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Πέρα από τα 307 εκ. ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης που είχαμε δώσει μέχρι το τέλος του 2022 δεσμεύτηκα ότι θ’ ακολουθήσουν άμεσα δυο νέες χρηματοδοτήσεις. Η μία είναι ύψους 25 εκ. ευρώ για όλους τους δήμους της χώρας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και η άλλη μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ύψους επιπλέον 14 εκ. ευρώ για τις σχολικές επιτροπές ώστε να εξασφαλιστεί η θέρμανση των παιδιών απρόσκοπτα.

Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση το δεύτερο επίπεδο αφορά στη χρηματοδότηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Είμαστε στην τελική φάση κατάθεσης τροπολογίας η οποία θα ψηφιστεί στο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να δίνουμε δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης των ΔΕΥΑ. Σε πρώτη φάση θα δώσουμε 20 εκ. ευρώ για να απορροφήσουν τους υφιστάμενους κραδασμούς, ως ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Το άλλο σκέλος αφορά στα ζητήματα ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα: αδέσποτα ζώα, ναυαγοσωστική κάλυψη, έργα υποδομής, λειτουργία και παρεχόμενες υπηρεσίες των δήμων που σχετίζονται με το προσωπικό. Δέσμευσή μας είναι να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία το επόμενο χρονικό διάστημα με τα διάφορα προγράμματα όπως η τηλεργασία, το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών, συμβασιούχων. Το 2023 θα είναι μια χρονιά δέσμευσης ν’ αναστρέψουμε την πορεία συρρίκνωσης της στελέχωσης των δήμων, όπως κάναμε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο» κατέληξε.

Όσον αφορά τη σύσκεψη του δημάρχου Κομοτηνής με τους αυτοδιοικητικούς, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, ο Γιάννης Γκαράνης ξεκίνησε το χαιρετισμό του με τα εξής:

Αξιότιμε Υπουργέ, αγαπητέ Πρόεδρε της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, αγαπητοί συνάδελφοι. Σας καλωσορίζουμε στην Κομοτηνή, στην έδρα της Περιφέρειας και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που κλείνει φέτος 50 χρόνια ζωής. Πρώτ’ απ’ όλα, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη σημερινή συνάντηση. Γιατί καταδεικνύει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση εκ μέρους σας, κύριε Υπουργέ, να ακούσετε τους αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να συζητήσετε μαζί μας τα ζητήματα που μας απασχολούν. Αν και ακρίτες πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε στο κέντρο των εξελίξεων και να επιδιώξουμε από κοινού πολίτες και πολιτικοί να διαμορφώσουμε το μέλλον μας πάνω σε στέρεες βάσεις. Έχουμε τη χαρά να ζούμε σε έναν Τόπο που οι πολίτες του ενωμένοι σχηματίζουν ένα ανθρώπινο ψηφιδωτό πολιτισμών, θρησκειών, απόψεων. Μάθαμε να παραμερίζουμε όσους κακόβουλα αναζητούν σημεία έριδας και βλέπουν εχθρούς κρυμμένους σε σκοτεινά δωμάτια. Συνεργαζόμαστε, οραματιζόμαστε αλλά και προβληματιζόμαστε.

Η οικονομική και ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αδυναμία των νέων ανθρώπων να εργαστούν, να δημιουργήσουν και κατ’ επέκταση να ζήσουν στον τόπο τους μάς ανησυχεί. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η γεωγραφική μας απόσταση από το Αθηναϊκό κέντρο και η απουσία ειδικών αναπτυξιακών κινήτρων, θεσπισμένων από την Πολιτεία. Όπως καταλαβαίνετε, τα δεδομένα που συνθέτουν το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής είναι ιδιαίτερα δυσμενή για μας. Επιπλέον, το δημογραφικό πρόβλημα, όπως αποτυπώθηκε και στην απογραφή του 2021, δείχνει ότι ως περιοχή μετράμε απώλειες. Το 2021 είχαμε 46.113 λιγότερους κατοίκους από το 2011. Κι όμως, δεν εγκαταλείπουμε και να είστε βέβαιος ότι ο καθένας από μας που υπηρετούμε την Αυτοδιοίκηση θέλουμε να δούμε τους δρόμους στις πόλεις και στους οικισμούς να ζωντανεύουν ξανά. Χρειαζόμαστε, όμως, τη συνεχή μέριμνα της οργανωμένης πολιτείας. Για να καταφέρουμε να υπηρετήσουμε σωστά τον τόπο μας και τους κατοίκους του. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ζωντανό και δημιουργικό τον ακριτικό μας Δήμο. Που από εσχατιά της Ελλάδας, μπορεί να εξελιχτεί σε σημείο αναφοράς στα Βαλκάνια και στις Παρευξείνιες χώρες.

Ελπίζω και ζητώ φεύγοντας από αυτή την αίθουσα να συγκρατήσετε τα επίμαχα ζητήματα που θα τεθούν από τους συναδέλφους μου, που εκπροσωπούν τα δίκαια αιτήματα των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Και φυσικά, να θέσετε ως πολιτική σας προτεραιότητα την ικανοποίησή τους”.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό