Τουριστική προώθηση και προβολή της Περιοχής του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG Ελλάδα – Βουλγαρία

Τουριστική προώθηση και προβολή της Περιοχής του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG Ελλάδα – Βουλγαρία

Ο Δήμος Μαρώνειας – Σαππών, συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο «The Аncient Rhodopes and Aegean-Cultural Corridor for supporting the development of the region (ARA-CC)» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Greece – Bulgaria 2014 – 2020.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μαρωνείας-Σαππών, Ντίνο Χαριτόπουλο, το πρόγραμμα θα κυλήσει σε τρεις φάσεις, είναι προϋπολογισμού 150.000 ευρώ και με ενέργειές του τελικά «σώθηκε», καθώς κινδύνευσε να χαθεί από την περιοχή!

Στο πρόγραμμα επικεφαλής εταίρος είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής Κίρτζαλη της Βουλγαρίας

Το έργο ARA-CC έχει εγκριθεί προς χρηματοδότηση στην επενδυτική προτεραιότητα «Διατήρηση, προστασία, προώθηση και ανάπτυξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς», του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A “Greece – Bulgaria 2014 – 2020” και έχει σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Μαρώνειας – Σαππών και ειδικότερα της περιοχής της Αρχαίας Μαρώνειας! Μιας περιοχής ίσως άγνωστης και για τους ντόπιους.

Στόχος του ARA-CC είναι η αύξηση της τουριστικής ροής μέσω της τουριστικής προώθησης και προβολής, αλλά και η ταυτόχρονη δημιουργία κινήτρων για την ανάπτυξη και προσφορά νέων τουριστικών υπηρεσιών στην περιοχή του Δήμου.

Στo πλαίσιo του έργου αυτού, ο Δήμος Μαρώνειας – Σαππών, θα προχωρήσει στην έκδοση ενός τουριστικού οδηγού της περιοχής, σε τρεις γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά και Βουλγάρικα.

Στον τουριστικό οδηγό θα συμπεριλαμβάνονται πληροφορίες για τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού, προβολή τοπικών εκδηλώσεων και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τον επισκέπτη.

Επιπρόσθετα, έχει δημιουργηθεί ένα κόμικ για τους μικρούς φίλους του τουρισμού, όπου παρουσιάζεται με διασκεδαστικό τρόπο ένας από τους σπουδαιότερους αρχαίους μύθους με πρωταγωνιστές τον Κύκλωπα Πολύφημο, τον πολυμήχανο Οδυσσέα, τους συντρόφους του και το φημισμένο κρασί της Μαρώνειας!

Σημαντικά ορόσημα του έργου ARA-CC είναι και η μελλοντική διοργάνωση ενός ανοικτού διεθνούς Συνεδρίου και ενός περιφερειακού επιπέδου εργαστήριο με φορείς του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα σχετικά με τον πολιτιστικό τουρισμό.

Στις επόμενες δύο φάσεις  και εκεί προγραμματίζονται δράσεις με συνέδρια, παραγωγή και προβολή, ωστόσο, όλα εξαρτώνται από το πώς θα κυλήσει η πανδημία και τι θα επιτραπεί να γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Χαριτόπουλος, σε ότι αφορά το κομμάτι του περιβάλλοντος, σίγουρα θα εντάξει δράσεις που θα αναδείξουν το πολύτιμο πράσινο διαμάντι, που δεν είναι άλλο από το Δάσος της Μαύρης Πεύκης.

Ο κ. Χαριτόπουλος, έχει ξεκινήσει συνεργασία με τον Ιωάννη Ισπικούδη τον τέως Αναπληρωτή Καθηγητή στο ΑΠΘ, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Μεσούνη της Ροδόπης, καθώς ο κ.Ισπικούδης έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και έχει εκπονήσει προτάσεις και μελέτες, για την αξιοποίηση της Μαύρης Πεύκης και ευτυχώς όπως και ο καθηγητής κ. Ματζανάς ακολουθεί με την ίδια ζέση το θέμα της αξιοποίησης της Μαύρης Πεύκης στα Πετρωτά, που στο είδος της είναι μοναδική στην Ελλάδα!

 

Ποιο είναι το Δάσος της Μαύρης Πεύκης που θα αναδειχθεί μέσω δράσεων του Ιnterrege

Στα 150 μέτρα από τη θάλασσα των Πετρωτών της Ροδόπης, βρίσκεται, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ένας Ιαπωνικός κήπος, με τα δικά του χαρακτηριστικά μπονζάϊ δέντρα.
Είναι το δάσος της Μαύρης Πεύκης, και διερευνάται το πώς βρέθηκε στο σημείο, που γειτνιάζει με ελαιόδεντρα, ενώ η Μαύρη Πεύκη φύεται σε υψηλά υψόμετρα άνω των 600 μέτρων από τη θάλασσα.
Το σίγουρο είναι πως οι προηγούμενες ανθρώπινες γενιές για κάποιον λόγο το συντήρησαν.
Σύμφωνα με τον διατελέσαντα αναπληρωτή καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Δασολογίας και Περιβάλλοντος, Ιωάννη Ισπικούδη -ο οποίος κατάγεται από τη Μεσσούνη Ροδόπης- οι κορμοί της Μαύρης Πεύκης χρησιμοποιούνταν για υποστυλώματα σε ορυχεία και λατομεία, καθώς το ξύλο δε σάπιζε.
Ένας άλλος λόγος είναι πως το δάσος της Μαύρης Πεύκης χρησιμοποιούνταν για βοσκή από τους κτηνοτρόφους της περιοχής που είχαν εκεί τις μονάδες τους. Οπότε γινόταν καθαρισμός από τα γιδοπρόβατα σε όλους τους «ανταγωνιστές» -πουρνάρι και βελανιδιά-, οι οποίοι πίνουν το λιγοστό νερό και αφήνουν σε υποανάπτυκτη κατάσταση τη Μαύρη Πεύκη.

Η μορφή της και το σχήμα της είναι μοναδικά σε όλη την Ελλάδα -ομπρελοειδές σχήμα και ανάπτυξη κλαδιών σε πλάτος και όχι κορυφή.
Τα μεγέθη μπορεί να ποικίλουν, από δέντρα δύο και τριών μέτρων μέχρι και τη νάνο-μαύρη πεύκη.

Η μοναδικότητά της έχει κάνει εδώ και χρόνια τις Διευθύνσεις Δασών Ροδόπης-Έβρου, σε συνεργασία με καθηγητές Πανεπιστημίων να ζητούν να αναγνωριστεί ως μνημείο της Φύσης.
Άμεσα θα πρέπει να γίνουν εργασίες αποψίλωσης και να φύγει το εύφλεκτο πουρνάρι και η δρυς, καθώς «κόβουν την ανάσα» στο δάσος και εγκυμονούν, ειδικά το πουρνάρι, κίνδυνο να καεί η Μαύρη Πεύκη. Το πουρνάρι θα ξαναβγεί, αλλά η Μαύρη Πεύκη θα χαθεί.
Οι καθηγητές προτείνουν ως «εργάτες» για αυτή τη δουλειά τα κοπάδια γιδοπροβάτων, κάτι που γίνεται ήδη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Το δεύτερο βήμα για την προστασία της Μαύρης Πεύκης θα πρέπει να είναι μια μικρότερης έκτασης αναγνώριση της περιοχής ως ιδιαίτερου κάλλους, και αργότερα ως γεωλογικού πάρκου, ίσως και από την UNESCO, με ορίζοντα οικοτουριστικής ανάπτυξης.
Στα σχέδια περιλαμβάνονται και οι τοπικές ετικέτες προϊόντων κυρίως των τυροκομικών -ποιος άλλωστε δε γνωρίζει τα τυροκομικά του κύκλωπα Πολύφημου και το κρασί της Μαρώνειας των Κικόνων; Εδώ σε αυτό το κομμάτι οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Ίντερεγκ, για ανάδειξη και για αξιοποίηση, θα αποδειχθούν σωτήριες για το δάσος της Μαύρης Πεύκης, αυτής της πολύτιμης όασης μικρού «ιαπωνικού κήπου» στη Ροδόπη. Από εκεί και μετά τα Πανεπιστήμια που έχουν σχολές με ανάλογα αντικείμενα, καλό θα είναι να το «υιοθετήσουν», κατά κάποιο τρόπο και να συνεχίσουν την ασπίδα προστασίας και ..ζωής του. Προτάσεις υπάρχουν πολλές, ακόμα και για λειτουργία Ερευνητικού Ινστιτούτου, για επισκέψεις φοιτητών και μαθητών.
Χρέος και της σημερινής γενιάς είναι να προστατεύσει το δάσος της Μαύρης Πεύκης, όπως και οι παλιότερες και να το παραδώσει στις επόμενες γενιές.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών: https://dimosmaroneiassapon.gr/

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό