Τούρκοι τουρίστες ανακαλύπτουν τη Μαρώνεια

Τούρκοι τουρίστες ανακαλύπτουν τη Μαρώνεια

ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ

Τούρκοι τουρίστες ανακαλύπτουν τη Μαρώνεια

Δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την ομορφιά της περιοχής, δοκίμασαν τοπικά εδέσματα  στις ταβέρνες και απόλαυσαν τη θάλασσα

Τις ομορφιές της Μαρώνειας, την τοπική ιστορία αλλά και την παραδοσιακή γαστρονομία με τα θαλασσινά και τα νηστίσιμα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν Τούρκοι τουρίστες αυτές τις ημέρες. Ανακάλυψαν τυχαία την Μαρώνεια, αφού ο πρώτος προορισμός τους είναι η Αλεξανδρούπολη λόγω της άμεσης προσβασιμότητας από τους συνοριακούς σταθμούς. Μία περιήγηση οδικώς στη Θράκη τους οδήγησε μέχρι το λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, όπου τους εντοπίσαμε να απολαμβάνουν τη θάλασσα και τη βόλτα τους ανάμεσα στα ψαροκάικα, μαζί με ντόπιους που έσπευσαν να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα στη Μαρώνεια.

«Πραγματικά είναι πολύ όμορφα, πρώτη φορά ερχόμαστε εδώ» μας λέει η Τουρκάλα τουρίστρια, που κατοικεί στην Κωνσταντινούπολη. Ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού και το επερχόμενο Μπαϊράμι τους δίνει την ευκαιρία για ολιγοήμερες εξορμήσεις και πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στο πλάνο διακοπών. Τα κίνητρα πολλά για να επιλέξουν την χώρα μας και ειδικότερα την περιοχή της Θράκης. Καταρχήν η εύκολη προσβασιμότητα οδικώς από τους συνοριακούς σταθμούς, αλλά και οι ανταγωνιστικές τιμές σε καταλύματα και σίτιση, έναντι των αντίστοιχων τιμών σε τουριστικές περιοχές της Τουρκίας.

Το αρχαίο θέατρο και τα άλλα ιστορικά μνημεία της περιοχής δεν είναι γνωστά στους Τούρκους τουρίστες, όπως ομολογούν, αφού εκτός από τις ελάχιστες πινακίδες που είδαν στον δρόμο τους δεν είχαν κάποιου άλλου είδους πληροφόρηση. Πάντως θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα πράγματα για τη Μαρώνεια, ομολογούν.

Οι Τούρκοι τουρίστες έχουν αλλάξει άρδην το τουριστικό προφίλ του γειτονικού Έβρου και ιδιαίτερα της Αλεξανδρούπολης, όπου η αύξηση αυτή της επισκεψιμότητας και των ροών τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά φαίνεται στα ταμεία των επιχειρήσεων, τόσο των εμπορικών όσο και των παροχής υπηρεσιών, ενώ δημιουργούνται προσδοκίες και μελλοντικά. Από αυτό το κύμα τουριστών ελάχιστα ή και καθόλου, προς το παρόν, ευεργετείται και η Ροδόπη, αφού είναι άγνωστη έως ελάχιστα γνωστή ως προορισμός. Οι προσεγγίσεις που έγιναν στο παρελθόν από αιρετούς της αυτοδιοίκησης δεν έχουν αποδώσει κανένα αποτέλεσμα στην προσέλκυση Τούρκων τουριστών, την ώρα που η Αλεξανδρούπολη λαμβάνει μία μεγάλη «οικονομική ανάσα» από την παρουσία τους.

Η οδική σύνδεση μεταξύ Μαρώνειας – Δικέλλων – Μεσημβρίας, έργο που εκτελείται με ευθύνη της Περιφέρειας ΑΜΘ, σίγουρα δημιουργεί νέες προοπτικές τουριστικής προσέγγισης της περιοχής της Μαρώνειας από Τούρκους επισκέπτες. Όμως ακόμη και αυτό από μόνο του δεν αρκεί, όταν το σύνολο σχεδόν των σημαντικών αρχαιολογικών και φυσικών μνημείων, παραμένουν ερμητικά κλειστά για τους επισκέπτες. Όταν η εγκατάλειψη είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στο παραλιακό μέτωπο. Όταν η επιχειρηματικότητα στην περιοχή όχι απλά δεν υποστηρίζεται, αλλά υπονομεύεται, με αποτέλεσμα μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να έχουν βάλει λουκέτο. Όταν ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών δείχνει πραγματικά να μην έχει κανένα τουριστικό σχέδιο προς υλοποίηση, παρά ακολουθεί τις πεπατημένες του παρελθόντος, που όπως η πράξη αποδεικνύει δεν έχουν προσφέρει τίποτα στην τουριστική οικονομία.

Η Μαρώνεια διαθέτει τεράστιο παραθαλάσσιο μέτωπο, με όμορφες και άγνωστες παραλίες, σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία και φυσικό πλούτο, αλλά παραμένει αναξιοποίητη στο μεγαλύτερο μέρος της. Της δίνεται η ευκαιρία με στοχευμένες ενέργειες και συνέργειες μεταξύ αυτοδιοίκησης, φορέων του τουρισμού και τοπικών δυνάμεων, να επενδύσει σε ένα μοντέλο του μη μαζικού τουρισμού, της αυθεντικής εμπειρίας και της ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης, προκειμένου να προσελκύσει ξένους επισκέπτες, ιδιαίτερα από την γειτονική μας Τουρκίας προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό