Τζον Φέτερμαν: Ο νέος φιλέλληνας γερουσιαστής των ΗΠΑ που στηρίζει τον αγώνα των Ελληνορθόδοξων

Τζον Φέτερμαν: Ο νέος φιλέλληνας γερουσιαστής των ΗΠΑ που στηρίζει τον αγώνα των Ελληνορθόδοξων

«Ως Γερουσιαστής θα στηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθόδοξων .. Να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης”

Ο Τζον Φέτερμαν ανακηρύχθηκε νικητής στη Γερουσία των ΗΠΑ,  στις ενδιάμεσες εκλογές, έναντι του Μεχμέτ Οζ, του Ρεπουμπλικανού διάσημου γιατρού που είχε την στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ και ήταν εκλεκτός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανατρέποντας μια έδρα στη Γερουσία που κατείχαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Τον περασμένο μήνα, ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης της Πενσυλβάνια και υποψήφιος -τότε- Γερουσιαστής, Τζον Φέτερμαν, δεν δίστασε να πάρει ανοιχτά θέση, περιγράφοντας την Τουρκία ως «περιοχή ανησυχίας» για τον ίδιο και εκφράζοντας την αγωνία του για τη δήμευση χιλιάδων περιουσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Τουρκία, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το κλείσιμο της Σχολής της Χάλκης, αλλά και την πρακτική της Άγκυρας να παρεμβαίνει στην Οικουμενική Πατριαρχική διαδοχή.

Ο Τζον Φέτερμαν συντάχθηκε πλήρως με τα αιτήματα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, τη στιγμή που αντίπαλός του σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας στην Πενσυλβάνια ήταν ο Μεχμέτ Οζ, γνωστός τηλεαστέρας, ο οποίος έχει διπλή -αμερικανική και τουρκική- υπηκοότητα και υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό.

Υπέρ της προστασίας του Πατριαρχείου

Ο Τζον Φέτερμαν είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της προστασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μάλιστα ο Τζον Φέτερμαν είχε εκδόσει ανακοίνωση ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη και όλα τα θέματα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού.

(φωτο: Ο Τζον Φέτερμαν με τη σύζυγό του Ζιζέλ και τον Τζο Μπάιντεν)

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Πρόκειται για μια αμερικανική αξία αλλά και μια κοινή αξία την οποία μοιράζομαι με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ένα θέμα που με απασχολεί ιδιαιτέρως είναι η Τουρκία, η οποία, όπως έχουν αποφανθεί διακομματικά στην Ουάσιγκτον, περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του πνευματικού ηγέτη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και περισσότερων από 300 εκατομμύριων Ορθόδοξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου».

Ειδικότερα, ο Τζον Φέτερμαν δεσμευόταν ότι ως γερουσιαστής θα υποστηρίξει τον αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ελληνορθόδοξης κοινότητας για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Υπό αυτό το πρίσμα, καλούσε την κυβέρνηση της Τουρκίας:

  • να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
  • να αναγνωρίσει τον Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη.
  • να μην παρεμβαίνει στην εκλογή του διαδόχου του Οικουμενικού Πατριάρχη.
  • να επιστρέψει τις κατασχεμένες περιουσίες στην Εκκλησία.
  • να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο.
  • να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Συνεχίζοντας, έπλεκε το εγκώμιο στον Οικουμενικό Πατριάρχη, λέγοντας ότι ο κ. Βαρθολομαίος «υπήρξε πρωτοπόρος στον διαθρησκειακό διάλογο, προτρέποντας τους μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική ως μια αντιθρησκευτική πράξη. Για τη συμβολή του στη θρησκευτική κατανόηση και στην ειρήνη, το Κογκρέσο τον τίμησε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Έχει, επίσης, αναγνωριστεί για την αξιοσημείωτη στάση του στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής».

Αναλυτικά, η δήλωση του Τζον Φέτερμαν

«Το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Είναι μια αμερικανική αξία και μια κοινή αξία τόσο εμένα όσο και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Μια περιοχή με ιδιαίτερη ανησυχία για εμένα είναι η χώρα της Τουρκίας, όπου δικομματικοί Αμερικανοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι έχουν τεθεί περιορισμοί στη θρησκευτική ελευθερία στην πνευματική κεφαλή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και σε πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς παγκοσμίως, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπήρξε ηγέτης στον διαθρησκειακό διάλογο, προτρέποντας τους μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική ως μια αντιθρησκευτική πράξη. Για τη συμβολή του στη θρησκευτική κατανόηση και την ειρήνη, το Κογκρέσο τον αναγνώρισε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Και έχει αναγνωριστεί για την αξιοσημείωτη ηγεσία του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ως Γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να αναγνωρίσει τον Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη και να μην παρεμβαίνει στην εκλογή του διαδόχου του, να επιστρέψει τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία στην εκκλησία, να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο και επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης».

Πηγή: in.gr

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό