Βιβλιοπαρουσίαση στην Κομοτηνή από το Σύλλογο Ηπειρωτών Ροδόπης του βιβλίου “Μετοικεσίες των Ηπειρωτών στην περιοχή της Θράκης, από τον 15ο έως τον 21ο αιώνα” του Σπύρου Ευσταθίου

Βιβλιοπαρουσίαση στην Κομοτηνή από το Σύλλογο Ηπειρωτών Ροδόπης του βιβλίου “Μετοικεσίες των Ηπειρωτών στην περιοχή της Θράκης, από τον 15ο έως τον 21ο αιώνα” του Σπύρου Ευσταθίου

Μια πολύ ενδιαφέρουσα βιβλίοπαρουσίαση προβολής της παράδοσης και του πολιτισμού της Ηπείρου και της Θράκης, έλαβε χώρα στην Κομοτηνή.
Πρόκειται για το βιβλίο του Σπύρου Ευσταθίου με τίτλο “Μετοικεσίες των Ηπειρωτών στην περιοχή της Θράκης, από τον 15ο έως τον 21ο αιώνα»
Παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ.Παντελεημονα  και του Δημάρχου Κομοτηνής Ιωάννη Γκαρανη,   οι δυο εξαιρετικές ομιλήτριες  Μαρίνα Τασακλακη -αρχαιολόγος και  Σοφία Μενεσιλίδου -φιλόλογος  αποκάλυψαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την καταγωγή των Θρακών και την σχέση τους με την Ήπειρο. Ενα βιβλίο το οποίο είναι παρακαταθήκη για τους κατοίκους της Θράκης.
Την εκδήλωση έντυσε μουσικά η χορωδία του Συλλόγου Στέγης, Λαογραφίας και Πολιτισμού Φιλοτέχνες ποθυ  ταξίδεψε με τις φωνές και τους ήχους του κλαρίνου και του Λαούτου στις βουνοκορφές της Πίνδου.
Όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης και χοροδιδάσκαλος, Αργύρης Μπίστας,  “ταξιδέψαμε μουσικά από το Μικρό & Μεγάλο Μπογιαλίκη, Καβακλί, Ραιδεστός κ.α……. σε  Λαΐστα, Ζαγόρι, Πωγώνι, Κόνιτσα, Σούλι κ.α…..
Όποιος έχει την τιμή να ασχοληθεί με τον πολιτισμό της Ηπείρου θεωρεί τον εαυτό του μικρό και ασήμαντο, υπηρέτη και όχι φορέα. Ο πολιτισμός είναι ένα ταξίδι κι όχι ένα λιμάνι, αλλιώς λιμνάζει. Κατακτάτε, αλλά και ξεπουλιέται. Το καθάριο βλέμμα και η αλήθεια της γραφής δεν είναι για πολλούς, αλλά πλέον για τις εξαιρέσεις και όχι για τον κανόνα”.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, Σπύρος Ευσταθίου, αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού μίλησε για  τις πρώτες εμπειρίες του μετά την άφιξη του στον Βόρειο Εβρο καθώς και τι τον οδήγησε στην συγγραφή του βιβλίου.
Να αναφέρουμε γνωστά ονόματα στους Κομοτηναίους που ανήκουν σε Ηπειρώτες της Ροδόπης, όπως ο Σούζος , ο Ζωίδης, ο Καστάνιας,  ο Σκουτέρης, ο Ζησιάδη, Μουζιόπουλος,  και πολλοί άλλοι….
Φωτος από την εκδήλωση:
Πηγή: FB-ArgirisBistas
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό