Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: «Θα εντάξετε στο σύστημα ενίσχυσης ζωοτροφών-Μέτρο 22, κατηγορίες κτηνοτρόφων που έχουν αποκλεισθεί αδικαιολόγητα;»

Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: «Θα εντάξετε στο σύστημα ενίσχυσης ζωοτροφών-Μέτρο 22, κατηγορίες κτηνοτρόφων που έχουν αποκλεισθεί αδικαιολόγητα;»

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συμπεριληφθούν στο σύστημα ενίσχυσης ζωοτροφών – Μέτρο 22 οι συγκεκριμένες κατηγορίες  κτηνοτρόφων που αποκλείστηκαν αν και δήλωσαν ζωικό κεφάλαιο, σύμφωνα με την επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Α.Μ.Θ που κατέθεσαν οι βουλευτές στη Βουλή.

Σε αυτήν επισημαίνεται ότι από το σύστημα ενίσχυσης ζωοτροφών αποκλείστηκαν αδικαιολόγητα οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι που δήλωσαν ζωικό κεφάλαιο το έτος 2021, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δήλωναν άλλου είδους αντικείμενο, όπως και οι κτηνοτρόφοι που  εξαιτίας των αστοχιών του ίδιου του συστήματος καταχώρησης τέθηκαν εκτός χωρίς να έχουν το δικαίωμα να επανυποβάλουν τις αιτήσεις τους. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν ακόμη την πληρωμή του κορονοβοηθήματος του 2020, καθώς  και την πληρωμή για τις ζωοτροφές που δεν καταβλήθηκε την άνοιξη του 2022,  με το 2% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει εξηγήσεις για τον αποκλεισμό των κτηνοτρόφων καθώς και να ανταποκριθεί στα αιτήματα τους, που είναι αιτήματα επιβίωσης.

Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα:  Θα εντάξετε στο μέτρο ενίσχυσης ζωοτροφών-Μέτρο 22, κατηγορίες κτηνοτρόφων  που  έχουν αποκλεισθεί αδικαιολόγητα;

 

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου καταθέτει προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά ως αναφορά την επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Α.Μ.Θ., με την οποία ζητούν να συμπεριληφθούν στο σύστημα ενίσχυσης ζωοτροφών – Μέτρο 22 που έχει δρομολογηθεί και οι κτηνοτρόφοι που αποκλείστηκαν αν και δήλωσαν ζωικό κεφάλαιο.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι από το σύστημα αυτό  αποκλείστηκαν αδικαιολόγητα οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι που δήλωσαν ζωικό κεφάλαιο το έτος 2021 ενώ τα προηγούμενα χρόνια δήλωναν άλλου είδους αντικείμενο, όπως και οι κτηνοτρόφοι  που τέθηκαν εκτός  εξαιτίας των αστοχιών του ίδιου του συστήματος καταχώρησης  χωρίς να έχουν το δικαίωμα να επανυποβάλουν τις αιτήσεις τους. Τέλος αποκλείστηκαν άδικα  και εκείνοι που εμφάνισαν μεγαλύτερο εισόδημα από άλλες πηγές πλην του ζωικού κεφαλαίου τους, παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις επρόκειτο για εισόδημα  προερχόμενο  από συναφείς αγροτικές  δραστηριότητες και από χειρονακτικές εργασίες.

Οι κτηνοτρόφοι καλούν ακόμα τον Υπουργό να ολοκληρώσει την πληρωμή του κορονοβοηθήματος του 2020 στους δικαιούχους κτηνοτρόφους καθώς  και την πληρωμή  για τις ζωοτροφές που δεν καταβλήθηκε την άνοιξη του 2022,  με το 2% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων.

Κατόπιν τούτων σας καλώ να απαντήσετε εάν θα εξετάσετε και θα ικανοποιήσετε τα παραπάνω αιτήματα.

Επισυνάπτεται η επιστολή

 

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΜΘ                                                                                        24-3-2023

e-mail : dimopouloskavala@gmail.com                                               Προς  Πίνακα Αποδεκτών

τηλ. 6972409960

 

Θέμα «Προβλήματα και βελτιώσεις για τις πληρωμές του Μέτρου 22»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Προχωρήσατε στην τρίτη κατά σειρά πληρωμή για το Μέτρο 22, δηλαδή της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές και δρομολογήσατε τη διαδικασία αιτήσεων των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφωντου 2021, με μία τέταρτη πληρωμή που αναμένουμε.

Διαπιστώνουμε όμως ότι το σύστημα των αιτήσεων αποκλείει όσους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους δήλωσαν ζωικό κεφάλαιο για πρώτη φορά το 2021 αλλά τα προηγούμενα έτη έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ με άλλο αντικείμενο εκτός της κτηνοτροφίας.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα των τεσσάρων περίπου μηνών από την προκήρυξη του Μέτρου 22, έγινε μεγάλη προσπάθεια από τους περισσότερους κτηνοτροφικούς φορείς της πατρίδας μας να σας επισημάνουμε λάθη και παραλείψεις

Τα προβλήματα στην επιλεξιμότητα των κτηνοτρόφων για την είσπραξη της ενίσχυσης, με βάση την ΚΥΑ για το Μέτρο 22, ξεπεράστηκαν σε έναβαθμό.

Υπάρχουν όμως ακόμα πολλοί κτηνοτρόφοι που πληρούν τους όρους της ΚΥΑ και μένουν ακόμα απλήρωτοι λόγω ΚΑΔ, παρά του ότι με  τους ΚΑΔ αυτούς κάνουν νόμιμα όλες τις πωλήσεις των προϊόντων της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης.

Υπάρχουν κτηνοτρόφοι των οποίων οι αιτήσεις θεωρείται ότι δεν οριστικοποιήθηκαν, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό δεν ισχύει. Όλες σχεδόν οι αιτήσεις έγιναν από ΚΥΔ, τις περισσότερες φορές επί πληρωμή, χωρίς να δίνετε τη δυνατότητα θεραπείας της αστοχίας αυτής, που προέρχεται από αστοχίες του δικού σας συστήματος.

Υπάρχουν συνάδελφοι, που για κακή τους τύχη,είχαν μεγαλύτερο εισόδημα από άλλη ενασχόληση και κυρίως από αγροτικές καλλιέργειες και τους αφήσατε εκτός πληρωμής. Δεν έχετε αντιληφθεί εσείς και οι σύμβουλοι σας ότι αυτό γίνεται για ν’ αλληλοσυμπληρωθούν τα εισοδήματα και να μπορέσει να επιβιώσει ο κάθε άνθρωπος  και η οικογένεια του και όχι από εργασιομανή διαστροφή;

Προχωρήστε άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις!!!

Δώστε το δικαίωμα σε όσους δεν οριστικοποιήσαν τις αιτήσεις τους, σύμφωνα με τους δικούς σας ισχυρισμούς, μέσα σε μία εβδομάδα να επαναλάβουν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης.

Δώστε παράταση τριών ημερών, αφού διορθώσετε το σφάλμα που σας επισημάναμε παραπάνω για τους νεοεισερχόμενους στην κτηνοτροφία του 2021, για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Ελέγξτε όλες τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από συναδέλφους και αφορούν το εισόδημα, με χειρωνακτικό τρόπο, αφού ο αυτόματος τρόπος ελέγχου δεν αποδίδει απόλυτα.

Διορθώστε την ΚΥΑ του Μέτρου 22 και συμπεριλάβετε στους δικαιούχους κι όσους έχουν εισόδημα μεγαλύτερο του κτηνοτροφικού από άλλους ΚΑΔ και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν γεωργικό εισόδημα.

Για τους κτηνοτρόφους που έκαναν πρώτη φορά ΕΑΕ το 2022, αφού δεν τους συμπεριλάβατε μαζί με αυτούς του 2021, σημαίνει ότι θα τους συμπεριλάβετε στη νέα ενίσχυση για τις ζωοτροφές που πρέπει άμεσα να δρομολογήσετε.

Η νέα αυτή ενίσχυση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσια  από αυτή του Μέτρου 22 και  πρέπει να δοθεί άμεσα σε όλους τους κτηνοτρόφους.

Τέλος σας καλούμε να ολοκληρώσετε την πληρωμή στους δικαιούχους κτηνοτρόφους του κορονοβοηθήματος του 2020 τους οποίους αδικαιολόγητα δεν έχετε πληρώσει μέχρι σήμερα και να πληρώσετε τους δικαιούχους της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές που αδικαιολόγητα δεν πληρώθηκαν την άνοιξη του 2022, με το 2% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων.

ΥΓ. Επ’ ευκαιρία αυτής μας της επιστολής, σας παρακαλούμε να παρέμβετε και να βρείτε άλλο παιχνίδι για να παίξει, εν’ όψει Πάσχα, ο γνωστός υπουργός Άδωνις και ν’ αφήσει την αγορά των αμνοεριφίων. Με τα σοβαρά θέματα χρειάζεται ν’ ασχολούνται σοβαροί άνθρωποι!

 

Με εκτίμηση

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ Α.Μ-Θ.

  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΤΗΛ.6972896984
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΤΗΛ.6932759101
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΗΛ.6932855153
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΛ.6972409960
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΛ.6972316281
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ ΤΗΛ.6936924070
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΛ.6973036466
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ ΤΗΛ.6944830414
  • ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΤΗΛ.6973305775
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΤΗΛ. 6942454831

 

Πίνακας αποδεκτών:

Υπουργός ΑΑΤ κ. Γ.Γεωργαντά

Υφυπουργός κ. Σ.Κεδίκογλου

Υφυπουργός κ. Γ.Στύλιος

Γ.Γραμματέας κ. Κ.Μπαγινέτας

Γ.Γραμματέα κ. Χ.Καλογήρου

Πρόεδρος  ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ε.Σημανδράκος

Βουλευτές ΑΜ-Θ

Περιφερειάρχης  ΑΜ-Θ κ. Χ.Μέτιος

Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες ΑΜ-Θ

Αντιπεριφερειάρχης  Αγρ. Οικον. και Κτην ΑΜ-Θ. κ. Β.Δελησταμάτης

Μ.Μ.Ε.

 

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα,  27/3/2023

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Χαρίτου Δημήτρης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκαρά Αναστασία

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Σκουφά Μπέττυ

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Φάμελλος Σωκράτης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό