ΒΡ και Shell αποχωρούν από τις συνεργασίες με τη ρωσική Gazprom

ΒΡ και Shell αποχωρούν από τις συνεργασίες με τη ρωσική Gazprom

Ο πετρελαϊκός γίγαντας Shell ανακοίνωσε τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ότι σχεδιάζει να πουλήσει το μερίδιό της σε όλες τις κοινοπραξίες με τη Gazprom, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εταιρεία είπε ότι θα πωλήσει το 27,5% του μεριδίου της στο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-2, το 50% του μεριδίου της σε δύο έργα πετρελαιοπηγών στη Σιβηρία, καθώς και ότι θα τερματίσει τη συμμετοχή της στον αγωγό Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Ben van Beurden δήλωσε πως «είμαστε συγκλονισμένοι από την απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Ουκρανία. Λυπούμαστε που τα συγκεκριμένα γεγονότα  προήλθαν από μια παράλογη πράξη στρατιωτικής επίθεσης που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Ακόμη πρόσθεσε πως η εταιρεία είναι πεπεισμένη για την αποχώρησή της.

Η Shell θα τερματίσει επίσης τη συμμετοχή της στο έργο του αγωγού Nord Stream 2, στο οποίο κατέχει μερίδιο 10% αξίας 1 δισ. δολαρίων.  Όπως είναι γνωστό, μετά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία είχε αποφασίσει να «παγώσει» την παραλαβή του έργου.

Η BP αποχωρεί από τον ρωσικό πετρελαϊκό “γίγαντα” Rosneft

Η BP αποσύρει τις μετοχές της στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft στο τέλος τριών δεκαετιών λειτουργίας στη χώρα.

Η BP έλαβε έσοδα από τη Rosneft με τη μορφή μερισμάτων που ανήλθαν συνολικά σε περίπου 640 εκατομμύρια δολάρια το 2021, περίπου το 3% της συνολικής ταμειακής ροής της από τις δραστηριότητες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό