Ξανά σε νέα ρεκόρ η τιμή ρεύματος στην Ελλάδα

Ξανά σε νέα ρεκόρ η τιμή ρεύματος στην Ελλάδα

Εκτοξεύτηκε για μια ακόμα ημέρα το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, λόγω της ουκρανικής κρίσης. Ανοδος άνω του 65% από την προηγούμενη Δευτέρα, φόβοι για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς

Εκτοξεύεται το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος, με την ουκρανική κρίση να μη λέει να κοπάσει.

Η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας γι’ αύριο, Παρασκευή, αναρριχάται στα 362,22 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας νέο άλμα 28,6%. Με τη μέγιστη τιμή να φθάνει ως τα 446,52 ευρώ/MWh. Να θυμίσουμε ότι σήμερα η χονδρεμπορική τιμή είναι στα 281,75 ευρώ/MWh.

Την ακόμη πιο μειωμένη συμμετοχή των ΑΠΕ (16,25%) στο ενεργειακό μείγμα μας αύριο έρχεται και πάλι να αναπληρώσει το φυσικό αέριο, με ποσοστό 53,68%. Λιγνίτες και νερά παραμένουν σε περιορισμένα επίπεδα, καθώς η ΔΕΗ, όπως έγινε γνωστό χθες κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, επιδιώκει να διατηρήσει αποθέματα ενόψει του καλοκαιριού.

Το χονδρεμπορικό κόστος από την προηγούμενη Δευτέρα παρουσιάζει αθροιστικά αύξηση πλέον του 65%.
Οι τιμές αυτές προεξοφλούν ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσουν να παίρνουν φωτιά και στους επόμενους μήνες, δημιουργώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων που προορίζονται για τις επιδοτήσεις.

Ανοδικά, πάντως, κινούνται αύριο και στην Ευρώπη οι χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος, πλην της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, που σημειώνουν οριακή μείωση. Όλες πλέον οι ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν τιμές από 300 ευρώ και πάνω, με το Ηνωμένο Βασίλειο να σπάει ένα ακόμη ρεκόρ, με 434,28 ευρώ/MWh. Εξαίρεση συνεχίζει να αποτελεί η Πολωνία, που καίει άνθρακα και λιγνίτη, διατηρώντας την τιμή της αύριο στα 153,99 ευρώ/MWh.

Από τις χώρες της Ε.Ε. πρωταθλήτρια για αύριο αναδεικνύεται η Ρουμανία, με 384,44 ευρώ/MWh.

Πηγή : Euro2dy/Αθηνά Καλαϊτζόγλου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό