Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2024: 80% πληρότητα στα καταλύματα στην Ξάνθη-Δεν ισχύει αυτό που γέμιζαν κι οι διπλανοί νομοί…

Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2024: 80% πληρότητα στα καταλύματα στην Ξάνθη-Δεν ισχύει αυτό που γέμιζαν κι οι διπλανοί νομοί…

Το πρώτο «καμπανάκι» για την ανάγκη αναβάθμισης του θεσμού

Απ. Αγκόρτσας: «Στο 80% η πληρότητα – Περιμένουν τα περιφερειακά»

Το πρώτο «καμπανάκι» για την επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης του θεσμού του Ξανθιώτικου καρναβαλιού, φαίνεται πως έχει αρχίσει να «χτυπά» καθώς τα αλλοτινά «μπερεκέτια» που έδινε γεμίζοντας όχι μόνον τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα όλου του Νομού Ξάνθης αλλά και των όμορων νομών, έχουν τελειώσει.

Και αυτό, γιατί οι κρατήσεις για το φετινό καρναβάλι αφορούν μόνον τα ξενοδοχεία της πόλης, ενώ περιμένουν και τα ξενοδοχεία των οικισμών του νομού, που προφανώς θα γεμίσουν και αυτά. Η σημερινή εικόνα όμως, δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του 2010 (για παράδειγμα) που ο «παροξυσμός» για μια κλίνη το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς ξεκινούσε από τον…Αύγουστο, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο Αντιπρόεδρος των Ξενοδόχων Θράκης κ. Απόστολος Αγκόρτσας.

Πιο αναλυτικά ο κ. Αγκόρτσας, εξήγησε στην «Θ» ότι «έχουμε πολύ ενδιαφέρον αλλά λίγες κρατήσεις ακόμη. Τα ξενοδοχεία της πόλης της Ξάνθης έχουν σχεδόν γεμίσει (περίπου 80%). Μένουν τα ξενοδοχεία της περιφέρειας της Ξάνθης, που ξεκινούν να γεμίζουν (Άβδηρα, Σταυρούπολη κλπ). Είναι δεδομένο ότι θα γεμίσουν. Οι πελάτες ζητούν ένα βράδυ. Από ο,τι ξέρω τα ξενοδοχεία της Ξάνθης δεν δίνουν κάτω από δύο διανυκτερεύσεις. Όσον αφορά στα ξενοδοχεία της περιφέρειας, ο,τι θέλει ο καθένας. Ο,τι βρει. Στην ουσία όμως ζητούν ένα βράδυ.

Το ενδιαφέρον από τουριστικής απόψεως για την Ξάνθη δεν αφορά πια στο Καρναβάλι, αλλά στα Μουσικά Σχολεία και στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Το καρναβάλι έχει μικρότερο ενδιαφέρον, διότι έτσι όπως έχει γίνει ο θεσμός τα τελευταία 20 χρόνια, είναι «καρναβάλι ξεφαντώματος». Δεν είναι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές. Αυτές ήταν πριν 20 χρόνια. Τώρα έρχονται νεαροί που ξεφαντώνουν, πίνουν κλπ.  Δεν έχουμε οικογένειες – όπως είχαμε παλιά – που έρχονται για το καρναβάλι. Έχει αλλάξει ο χαρακτήρας της εκδήλωσης. Επίσης, δεν ισχύει πια αυτό που γέμισαν και οι υπόλοιποι νομοί. Έχει «πέσει» πάρα πολύ. Δεν έχει καμία σχέση με τον θεσμό της δεκαετίας 1995 – 2005, για παράδειγμα. Τότε γέμιζε και η Κομοτηνή και η Καβάλα και η Δράμα από το καρναβάλι της Ξάνθης, ενώ πέρυσι την Κυριακή του καρναβαλιού υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια και μέσα στην πόλη της Ξάνθης. Φέτος, θεωρητικά δεν θα υπάρχουν δωμάτια μέσα στην πόλη την Κυριακή. Είμαστε περίπου ένα μήνα πριν το καρναβάλι και θα σας πω ότι εγώ – για παράδειγμα – έχω διαθέσιμα για το καρναβάλι 15 δωμάτια. Αλλά ξέρω ότι από εδώ και εμπρός θα ξεκινήσει η  κίνηση. Σκεφτείτε ότι το 2010 είχα γεμίσει από τον Αύγουστο για το καρναβάλι. Κάθε χρόνο γίνονται και χειρότερα τα πράγματα. Προς Θεού, αυτό δεν είναι μομφή στην καινούρια περιφερειακή και δημοτική διοίκηση. Αυτοί ξεκινούν τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα. Αυτό είναι μια μομφή σε όλους μας – συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου – στο πως αφήσαμε δυστυχώς τον θεσμό τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι θέμα αδιαφορίας των ενδιαφερομένων τα τελευταία 20 χρόνια και μετατροπής των Λαογραφικών Εορτών σε Καρναβάλι».

Σε ο,τι  αφορά στις τιμές των ξενοδοχείων για τις ημέρες του καρναβαλιού, ο κ. Αγκόρτσας υπογραμμίζει ότι «όταν αυτήν την στιγμή οι τιμές για ένα Σαββατοκύριακο στην Ξάνθη είναι γύρω στα 60-65 ευρώ, τώρα θα είναι στα 100-120 ευρώ. Δεν είναι μεγάλη η διαφορά. Δεν σώζεται η κατάσταση όταν επί δυο μήνες δουλεύουν τα ξενοδοχεία και πληρώνουν ρεύμα, προσωπικό, φόρους, κοινόχρηστα. Διότι είμαστε σε «νεκρή περίοδο». Μετά τα Χριστούγεννα δεν υπήρχε τίποτα. Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι θα πρέπει να αναλάβει κάποιος φορέας, είτε αυτός είναι ο Δήμος Ξάνθης σαν Μητροπολιτικός Δήμος είτε το ΕΒΕ και να δημιουργήσει ένα ημερολόγιο εκδηλώσεων στον νομό. Να μην έχουμε δηλαδή ταυτόχρονα αλληλο- καλυπτόμενες εκδηλώσεις (π.χ Μουσικά Σχολεία και απονομή πτυχίων στο Πανεπιστήμιο ή εξεταστική και αποφοίτηση ΕΣΣΟ στον Στρατό κλπ). Δυστυχώς εμείς αδιαφορούμε για όλα αυτά. Ελπίζω να γίνει κάτι καλύτερο. Υπάρχει μια νέα ηγεσία και στον Δήμο και στην Περιφέρεια και σαν Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης έχουμε επικοινωνήσει με τον νέο Δήμαρχο Ξάνθης από τον Νοέμβριο και του είπαμε ότι είμαστε στην διάθεσή του για να τον ενημερώσουμε σε ο,τιδήποτες. Δεν έχουμε επικοινωνήσει με την νέα Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, διότι ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Θράκης κ. Παλακίδης, έχει απευθείας επικοινωνία με τον νέο Περιφερειάρχη ΑΜΘ για αυτό. Παρόλα αυτά είμαστε στην διάθεση του οποιουδήποτε φορέα για να τον ενημερώσουμε εάν και εφόσον το θέλει».

Κλείνοντας ο κ. Αγκόρτσας σημείωσε ότι «όταν υπήρχαν την δεκαετία του 1970 και του 1980 οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές που κρατούσαν 15 μέρες, που έρχονταν συγκροτήματα από όλα τα Βαλκάνια, δεν είχαμε χώρο να τους κοιμήσουμε και κοιμόντουσαν στα δημοτικά κτίρια. Υπήρχε φοβερά μεγάλο ενδιαφέρον και διαρκούσαν 15 μέρες οι γιορτές. Γενικότερα μετά τον Φίλιππα Αμοιρίδη, τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο και το λέω εγώ που θεωρώ τον εαυτό μου συνυπεύθυνο, που διατέλεσα επί 1,5 χρόνο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, όπως και ο κ. Τσεγγελίδης. Δυο άτομα που ήμασταν σχετικοί με το αντικείμενο (και είχαμε τις ίδιες απόψεις) δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πείσουμε τους κρατούντες ότι πρέπει να δουν με διαφορετικό «μάτι» τα πράγματα. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει προβολή στην Έκθεση της Κωνσταντινούπολης που έγινε τον Ιανουάριο ή στην Έκθεση του Βουκουρεστίου που γίνεται τώρα. Η προβολή δεν είναι να στείλω τρεις υπαλλήλους να κάνουν διακοπές στην Κωνσταντινούπολη. Αν δεν ενδιαφερθείς να πιάσεις τους αδελφοποιημένους δήμους για να φέρεις γκρουπ, δεν θα γίνει ποτέ. Και επαναλαμβάνω ότι δεν είναι μομφή για την νυν δημοτική διοίκηση αλλά για όλες τις διοικήσεις που πέρασαν τα τελευταία 25 χρόνια».

Πηγή: thraki.com.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό