Ξεκίνησε θετικά η συγκομιδή κινόα στη Ροδόπη. Ικανοποίηση στους παραγωγούς για τις πρώτες αποδόσεις

Ξεκίνησε θετικά η συγκομιδή κινόα στη Ροδόπη. Ικανοποίηση στους παραγωγούς για τις πρώτες αποδόσεις

Με αισιοδοξία ξεκίνησε φέτος η συγκομιδή κινόα στη Ροδόπη, με τους παραγωγούς να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πορεία της καλλιέργειας και τις πρώτες αποδόσεις. Η κινόα, ένα ψευδοδημητριακό με υψηλή διατροφική αξία, καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια δοκιμαστικά σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, με τη Ροδόπη να αποτελεί μία από τις πιο ελπιδοφόρες ζώνες του βορρά.

Οι πρώτες ενδείξεις από τη φετινή παραγωγή δείχνουν καλές αποδόσεις ανά στρέμμα, με το προϊόν να παρουσιάζει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αν και οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν όσο έπρεπε, ενώ πεποίθηση όλων είναι ότι χρόνο με τον χρόνο με την εμπειρία που θα αποκτούν σταδιακά οι καλλιεργητές της περιοχής, οι αποδόσεις θα αυξάνονται περαιτέρω.

Η κινόα φαίνεται πως κερδίζει έδαφος ως καλλιέργεια χαμηλών απαιτήσεων αλλά υψηλής αξίας, με προοπτικές τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγές. Οι παραγωγοί της Ροδόπης συνεχίζουν τη συγκομιδή, ευελπιστώντας πως η φετινή επιτυχία θα δώσει το έναυσμα για μεγαλύτερη διάδοση της καλλιέργειας τα επόμενα χρόνια.

O πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής και άξιος συνεχιστής της Αγροτικής οικογενειακής παράδοσης, Νίκος Μποτρότσος, από το γραφικό οικισμό Φανάρι, μιλώντας για την απόφαση του να στραφεί σε μια δυναμική, εναλλακτική καλλιέργεια, λιγότερο κοστοβόρα, όπως είναι η κινόα, δήλωσε: Επειδή οι παραδοσιακές καλλιέργειες στη δικιά μου περιοχή τουλάχιστον, που είναι το βαμβάκι και τα σιτηρά, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι δεν πάνε καλά και δεν μας αφήνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, αποφάσισα να καλλιεργήσω κινόα. Στην απόφαση μου έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι εξής παράγοντες: Χαμηλό κόστος σε εισροές, δηλαδή δεν απαιτείται φυτοπροστασία, απλή και οικονομική λίπανση, άρα μικρό κόστος. Έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό άρδευσης, άρα μικρό κόστος. Σε μια εποχή έντονης αβεβαιότητας το γεγονός ότι σου δίνει σταθερή και εγγυημένη τιμή μέσω συμβολαιακής γεωργίας είναι πολύ σημαντικό. Με 50 λεπτά /κιλό η συμβατική και 80λ. η βιολογική και μέσο όρο τα 270-300 κιλά/στρ. σίγουρα το ταμείο είναι συν. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι η νέα ΚΑΠ επιδοτεί την κινόα με 62 ευρώ/στρέμμα. Ακόμη στην απόφαση μου έπαιξε σημαντικό ρόλο η εμπιστοσύνη στην συνεργασία με μια αξιόπιστη εταιρεία όπως είναι η Κ.Β. ΜΑΡΚΟΥ».

Όσον αφορά στη φετινή πρώτη ουσιαστικά χρόνια που καλλιεργήθηκε η κινόα στη Ροδόπη, ο κ. Μποτρότσος δηλώνει δικαιωμένος με την επιλογή του: Το μεσογειακό κλίμα και το κλίμα της Ροδόπης είναι ιδανικό για την κινόα. Η φετινή συγκομιδή ξεκίνησε με θετικό πρόσημο. Η καλλιέργεια δείχνει ότι έχει προοπτική και ενδιαφέρον, ειδικά σε μια εποχή που η αγορά στρέφεται σε εναλλακτικά και πιο υγιεινά προϊόντα. Απομένει σε μας τους παραγωγούς να συνεργαστούμε με την άξια ομάδα γεωπόνων της Aristi Qinoa ώστε να την καλλιεργήσουμε σωστά και αποδοτικά».

Διατροφική αξία

Όλα δείχνουν ότι η κινόα ήρθε για να μείνει. Αν και μόλις στο 3ο έτος καλλιέργειας οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές. Κι όσο αποκτούν εμπειρία οι παραγωγοί τόσο θα αυξάνονται και τα κιλά που θα συγκομίζονται. Ταυτόχρονα η αγορά αναζητά το ψευτοδημητριακό καθώς ολοένα και περισσότεροι διατροφολόγοι το προτείνουν στα προγράμματα τους και στο μενού. Ως super food είναι προϊόν υγιεινής διατροφής. Ένα ακόμη πλεονέκτημά της είναι πως είναι φυσικά απαλλαγμένη από γλουτένη, καθιστώντας την ιδανική για άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Τα οφέλη της κινόα είναι πολλά, αφού φαίνεται να βοηθά στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, προστατεύοντάς μας από την παχυσαρκία.

Οι φυτικές ίνες της προσφέρουν μεγαλύτερο κορεσμό, και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες όμως μπορεί να μειωθούν με το μαγείρεμα. Επιπροσθέτως, συμβάλει στη διατήρηση σταθερής μεταγευματικής γλυκόζης καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που την καθιστά καλή επιλογή για τα άτομα που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη και τα άτομα με διαβήτη.

Χρήστος Γενιτσεφτσής

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό