Ξεπέρασαν τις 20.000 αιτήσεις για το παράλληλο μηχανογραφικό

Ξεπέρασαν τις 20.000 αιτήσεις για το παράλληλο μηχανογραφικό

Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε διπλασιασμό των θέσεων από τις 8.500 που είχαν διατεθεί πέρσι, λόγω και της μεγάλης αποδοχής που είχε ο θεσμός κατά την πρώτη του εφαρμογή την προηγούμενη χρονιά, ενώ προστέθηκαν και επιπλέον ειδικότητες, με το υπουργείο Παιδείας να διπλασιάζει σχεδόν τις ειδικότητες των ΙΕΚ που υπάγονται σε αυτό από 407 σε 710.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί και η δεύτερη φάση της διαδικασίας εγγραφής σε Δημόσια ΙΕΚ, με τους ενδιαφερομένους να διεκδικούν συνολικά περίπου 27.000 θέσεις.

Στροφή…

«Φέτος είδαμε μία στροφή από τους μαθητές ως προς το παράλληλο μηχανογραφικό. Σε αντίθεση με πέρσι, όλο και περισσότεροι θέλησαν να εξαντλήσουν αυτήν τη δυνατότητα, ιδίως όσοι αποκλείστηκαν από το μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο Γιώργος Δελιέζας από τον όμιλο φροντιστηρίων «Αξία». Και συνεχίζει: «Φυσικά υπάρχει ακόμα ενδοιασμός από τους αποφοίτους κατά πόσο μπορεί να τους προσφέρει πρόσβαση στην αγορά εργασίας αυτή η επιλογή, όμως πλέον αναζητούν πληροφορίες για τις ειδικότητες και τις δυνατότητες που τους δίνουν».

Για την επόμενη χρονιά, οι υποψήφιοι είχαν να επιλέξουν μεταξύ νέων ειδικοτήτων όπως σηροτροφία, τεχνικός θερμοκηπιακών καλλιεργειών, στέλεχος ψηφιακού μάρκετινγκ στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ειδικός εφαρμοσμένων τεχνολογικών χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων.

Μάλιστα, όσον αφορά στις επιλογές, φαίνεται να ξεχωρίζουν οι ειδικότητες που έχουν την προοπτική για αυτοαπασχόληση, όπως αυτές που αφορούν σε τεχνικούς. Αντίθετα, όπως αναφέρει ο καθηγητής, πολλά παιδιά αποφεύγουν τις επιλογές ειδικοτήτων που αφορούν σε «βοηθό», γιατί πιστεύουν ότι δεν θα έχουν πολλές δυνατότητες εξέλιξης.

Στο παράλληλο μηχανογραφικό «δεσμεύεται» ένας αριθμός θέσεων από επιλεγμένες από το υπουργείο Παιδείας ειδικότητες, από το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων στα Δημόσια ΙΕΚ, για τους αποφοίτους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, με τις εγγραφές να πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο.

Οι υποψήφιοι που θα πετύχουν την εισαγωγή τους σε κάποιο ΙΕΚ έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους και οι υπόλοιπες θέσεις θα διανεμηθούν στους ενδιαφερομένους που θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση τον Σεπτέμβριο, με δυνατότητα διεκδίκησης όλων των ειδικοτήτων.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει σε αύξηση των ειδικοτήτων για το επόμενο έτος. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο, οι ενδιαφερόμενοι θα διεκδικήσουν μία θέση σε 134 ειδικότητες, έναντι 103 που υπήρχαν μέχρι φέτος. Λεπτομέρειες για τη διαδικασία και τις ημερομηνίες εγγραφών θα ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης για τα ΙΕΚ αρμοδιότητας ΥΠΑΙΘ και από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις των ΙΕΚ αρμοδιότητας άλλων υπουργείων, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εισακτέων στα ΑΕΙ και τα ΙΕΚ.

Πέρσι, ένας στους τέσσερις υποψηφίους δήλωσε να σπουδάσει σε ΙΕΚ μακριά από τον τόπο κατοικίας του, ενώ ο αριθμός των σπουδαστών ηλικίας από 18 έως 20 ετών διπλασιάστηκε μέσα σ’ ένα χρόνο.

Ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε τη συμπλήρωση του φετινού μηχανογραφικού είναι οι μετεγγραφές. Κι αυτό γιατί με τις πολλαπλές βαθμολογίες που προκύπτουν φέτος από τους διαφορετικούς συντελεστές ανά πανεπιστημιακό τμήμα η επιλογή σχολών βάσει της επιθυμίας για μετεγγραφή αποδείχθηκε ένας γρίφος για δυνατούς λύτες.

Υπενθυμίζεται ότι, για επιτυχημένη μετεγγραφή, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει βαθμολογία τουλάχιστον χαμηλότερη κατά 2.750 μόρια από τη σχολή που επιθυμεί, τη λεγόμενη «βάση μετεγγραφής». Μια βαθμολογία που μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές αποκλίσεις, από τη στιγμή που οι βαθμολογίες του κάθε υποψηφίου θα είναι διαφορετικές ανάλογα με το πανεπιστημιακό τμήμα που θα διεκδικήσει.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό