ΥπΑΑΤ: Αποζημιώσεις για καλλιέργειες που έχουν πληγεί-Σε ποιες περιοχές θα δοθούν (μέσα κι η Ροδόπη)

ΥπΑΑΤ: Αποζημιώσεις για καλλιέργειες που έχουν πληγεί-Σε ποιες περιοχές θα δοθούν (μέσα κι η Ροδόπη)

Συνεχίζεται η αξιολόγηση και άλλων καλλιεργειών για τις οποίες τεκμηριώνεται ζημία για τους παραγωγούς

Νέα δέσμη ενισχύσεων de minims σε καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου για τις οποίες τεκμηριώνεται ότι έχουν υποστεί ζημιές, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ, μετά την συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για το συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα, προωθούνται μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας στο υπουργείο Οικονομικών, οι αποζημιώσεις των καλλιεργειών σπαραγγιών Δήμου Αλμωπίας, φασολιών-γίγαντες ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς, καπνού της ΠΕ Ροδόπης και επιτραπέζιων σταφυλιών της  ΠΕ Καβάλας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, συνεχίζεται η αξιολόγηση και άλλων καλλιεργειών για τις οποίες, με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, τεκμηριώνεται ζημία για τους παραγωγούς.

Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί η αποστολή της αναγγελίας στην Κομισιόν της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών, που αφορούν στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα, σύμφωνα με το προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η αναγγελία αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες των ανωτέρω καλλιεργειών στην επικράτεια, όπως αυτές τεκμηριώνονται από τα αντίστοιχα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών.

Ειδικότερα, ενισχύονται τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων 40%, με τιμή 135 ευρώ / στρέμμα και 50%, με τιμή 150 ευρώ / στρέμμα.

Για την καλλιέργεια μήλων επίσης, ανά ποικιλία, η ενίσχυση διαμορφώνεται κλιμακωτά σε 250 – 300 ευρώ / στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος. Στις αποζημιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτουγειονομικών προσβολών (καρπόκαψα).

Η καλλιέργεια καστάνου στην επικράτεια, ενισχύεται με 150 ευρώ / στρέμμα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτουγειονομικής προσβολής.

Πηγή: in.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό