Υπέρβαση φορολογικών εσόδων 5,6 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο

Υπέρβαση φορολογικών εσόδων 5,6 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο

Στα 5,6 δισ. ευρώ ανέρχεται η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο του έτους, εξέλιξη η οποία δημιουργεί τα απαραίτητα δημοσιονομικά περιθώρια για την περαιτέρω στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 35,844 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,621 δισ. ευρώ ή 18,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται:

α) στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022,

β) στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022,

γ) στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους και:

δ) στην είσπραξη μέχρι το τέλος Αυγούστου 2022 των τεσσάρων από τις οκτώ δόσεις του ΕΝΦΙΑ οι οποίες είχαν προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Επιμέρους τον Αύγουστο, η υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα έφθασε τα 1,4 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις έφθασαν σε 5,695 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 32,6% έναντι του στόχου.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4,114 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 9,992 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 10,519 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Μάλιστα το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 10 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,942 δισ.  ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6,381 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Ωστόσο πρόκειται για προσωρινή εικόνα καθώς ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ.

«Τα έσοδα από φόρους είχαν σημαντική υπεραπόδοση και τον Αύγουστο καθώς κατέγραψαν αύξηση 1,401 δισ. ευρώ ή 32,6% έναντι του στόχου, λόγω της (προ)είσπραξης της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της λήξης της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος. Η απόδοση αυτή είναι συμβατή με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η οικονομία το 2022, ενώ η προείσπραξη εσόδων επομένων μηνών προσθέτει ασφάλεια στην υλοποιούμενη δημοσιονομική πολιτική σε μια κατεξοχήν αβέβαιη περίοδο σε σχέση με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

ertnews.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό