Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΒ και του ΔΠΘ

Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΒ και του ΔΠΘ

Στο επίκεντρο η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η διασύνδεση με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα και η αναζωογόνηση της περιφερειακής ανάπτυξης

Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Ελλάδας και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης-ΔΠΘ , με στόχο την ενίσχυση της έρευνας και της περιφερειακής ανάπτυξης.

Εξειδικεύοντας από την πλευρά του τους τομείς ο πρύτανης του ΔΠΘ, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ανέφερε αυτόν της Ψηφιακής Μετάβασης , στον σχεδιασμό των προγραμμάτων για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, με τη διάθεση των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, της δρομολόγησης πρακτικών άσκησης των Φοιτητών στις επιχειρήσεις, στην Εφαρμοσμένη Έρευνα, που είναι η εκπόνηση των Διδακτορικών διατριβών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμης Βιδάλης, μίλησε για την σύνθεση της Ακαδημαϊκής πρακτικής με την Τεχνοκρατική και πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την συνεργασία των Επιχειρήσεων της Περιφέρειας με τα κατά τόπους πανεπιστήμια, όπως το εγχείρημα που ξεκίνησε με το Δημοκρίτειο.

Νωρίτερα στις 10:00 η Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΕΒ, είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστο Μέτιο, όπου και εκεί αναζητήθηκε πως θα γίνει το πλαίσιο ενθαρρυντικό για τους επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία από το ΕΣΠΑ, ή και από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, να τολμήσουν στους τομείς της ψηφιακής μετάβασης και της καινοτομίας.

Επίσκεψη του ΣΕΒ στη Θράκη στις 21-23 Φεβρουαρίου

Στο επίκεντρο η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η διασύνδεση με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα και η αναζωογόνηση της περιφερειακής ανάπτυξης

Στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειάς του για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της μεταποίησης στην περιφέρεια, η Διοίκηση και στελέχη του ΣΕΒ πραγματοποιούν επίσκεψη εργασίας στη Θράκη, μεταξύ 21-23 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τη δεύτερη ευρύτερη επίσκεψη του ΣΕΒ στην περιοχή, στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζονται συναντήσεις με δυναμικές επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τις περιφερειακές αρχές, τους επιχειρηματικούς φορείς και τις πρυτανικές αρχές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Αντικείμενο των νέων επαφών είναι οι ειδικές προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Θράκης,με έμφαση στην περαιτέρω στήριξη τηςεπιχειρηματικής κοινότητας και της κοινωνίας της περιφέρειας. Γνώμοναςτωνσυζητήσεων θα είναι τα αποτελέσματα των εργασιών της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη, που υιοθέτησε πολλές από τις προτάσεις του ΣΕΒ για την αναζωογόνηση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, (Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022),η αντιπροσωπεία του ΣΕΒ επισκέφθηκε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων στην περιοχή, ενώ την Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο. Την ίδια ημέρα, πρόκειται πραγματοποιήθηκε και η τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΕΒ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), η οποία αφορά κάθε πτυχή της διασύνδεσης επιχειρήσεων και πανεπιστημίων.

Η συμφωνία ΔΠΘ-ΣΕΒ εντάσσεται στην κοινή βούληση για μια πιο ουσιαστική συνεργασία πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρηματικότητας -όπως, άλλωστε, συνέβη και με τις πρόσφατες συμφωνίες του ΣΕΒ με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ, το ΕΚ Δημόκριτος, τα βιομηχανικά διδακτορικά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπως και την πρακτική άσκηση σε μέλη του Συνδέσμου, αλλά και την ακαδημία AIMinds σε συνεργασία με την SAS σε ΑΕΙ της χώρας.

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με επιχειρήσεις της Θράκης, με σκοπό να προσδιοριστούν κοινά πεδία δράσεων για τη στήριξή τους.

Ενδεικτικά θέματα προτεραιότητας είναι η επίσπευση των έργων υποδομών που εξυπηρετούν τις ανάγκες της μεταποίησης στην περιοχή, η πρόσβαση των τοπικών επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, οι προκλήσεις εξωστρέφειας και αθέμιτου ανταγωνισμού από όμορες χώρες, οι σύγχρονες τεχνικές δεξιότητες, η διευθέτηση εκκρεμοτήτων της κεντρικής διοίκησης προς τις επιχειρήσεις της Αν. Μακεδονίας και Θράκης,και η υιοθέτηση καινοτόμων και ψηφιακών λύσεων στην παραγωγή.

Επικεφαλής της αποστολής του ΣΕΒ ο κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, με τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή, κ. Αλέξανδρου Χατζόπουλου, του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, Δρ Γιώργου Ξηρογιάννη, και αρμόδιων στελεχών του ΣΕΒ.

Σε μήνυμά του ο κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, επισημαίνει :«η ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας, και ιδιαίτερα της Θράκης, εκτός από ζήτημα εθνικής προτεραιότητας, αποτελεί και μια κρίσιμη αναπτυξιακή προϋπόθεση. Για τον ΣΕΒ, δεν νοείται εθνική ανάπτυξη χωρίς περιφερειακή ανάπτυξη, που με μοχλό τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα, δημιουργεί ευκαιρίες και προοπτική για τους νέους και την κοινωνία συνολικά».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό