Υψηλό ουρικό οξύ: Τι προκαλεί στον εγκέφαλο και πώς σχετίζεται με το ροχαλητό..

Υψηλό ουρικό οξύ: Τι προκαλεί στον εγκέφαλο και πώς σχετίζεται με το ροχαλητό..

Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, γερνάνε πρόωρα τον εγκέφαλο και προκαλούν αλλοιώσεις που ευνοούν την ανάπτυξη σοβαρών νευροεκφυλιστικών παθήσεων, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Είναι η πρώτη μελέτη που συσχετίζει τα ευρήματα μαγνητικών τομογραφιών εγκεφάλου εκατοντάδων ασθενών με τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, δηλαδή την ουρική αρθρίτιδα.

Η ουρική αρθρίτιδα προσβάλλει το 1-4% του πληθυσμού και εκδηλώνεται με εξάρσεις πόνου και φλεγμονής σε αρθρώσεις του σώματος (συχνά ξεκινά από το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού). Τα συμπτώματα οφείλονται στη εναπόθεση κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις.

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει το υψηλό ουρικό με άνοια, Πάρκινσον και ιδιοπαθή τρόμο.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες στα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης ανέλυσαν στοιχεία από μία μεγάλη βάση δεδομένων, τη UK Biobank, για 11.735 πάσχοντες με ουρική αρθρίτιδα. Οι 1.165 από αυτούς είχαν υποβληθεί και σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου. Εξέτασαν επίσης στοιχεία για χιλιάδες εθελοντές χωρίς αυξημένο ουρικό οξύ.

Σχεδόν ο ένας στους τρεις ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα (30,8%) έπαιρναν φάρμακα για να μειώσουν το ουρικό οξύ.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των ασθενών μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Εν τω μεταξύ 3.126 από τους εθελοντές (με ή χωρίς ουρική αρθρίτιδα) εμφάνισαν άνοια, ενώ 16.422 εθελοντές πέθαναν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τους ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα, πέθανε το 11%.

Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν επίσης ότι το ουρικό οξύ συνδεόταν με τον όγκο του εγκεφάλου, της φαιάς ουσίας, της λευκής ουσίας και του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Ειδικότερα, όσο πιο υψηλό ήταν το ουρικό οξύ, τόσο μειωνόταν ο όγκος του εγκεφάλου. Η μέγιστη διαφορά αφορούσε τον όγκο της φαιάς ουσίας και ήταν εφάμιλλη με την πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου κατά δύο χρόνια.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα είχαν κατά μέσον όρο 60% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος τα πρώτα χρόνια από τη διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας και στη συνέχεια μειωνόταν σταδιακά.

Ειδικότερα, την πρώτη τριετία από τη διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας, ο κίνδυνος ήταν 7,4 φορές μεγαλύτερος από ότι στους εθελοντές με φυσιολογικό ουρικό οξύ.

Η συσχέτιση αφορούσε κυρίως την αγγειακή άνοια και όχι το Αλτσχάιμερ. Οι ασθενείς είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Πάρκινσον και ιδιοπαθή τρόμο.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν πως υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ της ουρικής αρθρίτιδας και των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, η οποία πιθανώς οφείλεται στη μείωση του νοητικού αποθέματος (ή νοητικής εφεδρείας) λόγω της παρατηρούμενης μείωσης του όγκου του εγκεφάλου. Με τον όρο νοητικό απόθεμα περιγράφεται η ανάπτυξη πρόσθετων νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων) και νοητικών δεξιοτήτων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν επίσης ότι η επιθετική αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών διαταραχών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature Communication

 Πώς η ουρική αρθρίτιδα σχετίζεται με το ροχαλητό

Η ουρική αρθρίτιδα εκδηλώνεται όταν συσσωρεύεται σε μια άρθρωση ουρικό οξύ και σχηματίζει συμπαγείς κρυστάλλους. Παράγοντες κινδύνου για την επικίνδυνη αύξηση των επιπέδων του ουρικού οξέος –και κατ’ επέκταση την ουρική αρθρίτιδα– αποτελούν μεταξύ άλλων το υπερβολικό σωματικό βάρος, η διατροφή (π.χ. μεγάλη κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών, ποτών με ζάχαρη και αλκοόλ) και το οικογενειακό ιστορικό ουρικής αρθρίτιδας.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Arthritis & Rheumatology, μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης ουρικής αρθρίτιδας για όσους έχουν διαγνωστεί με αποφρακτική υπνική άπνοια.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι μια κοινή διαταραχή του ύπνου με «σήμα κατατεθέν» το δυνατό ροχαλητό. Κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, οι πάσχοντες από υπνική άνοια παρουσιάζουν διακοπές στην αναπνοή τους και η ποιότητα του ύπνου τους είναι εξαιρετικά χαμηλή, με αποτέλεσμα να βιώνουν έντονη κούραση, νευρικότητα και δυσκολία συγκέντρωσης ακόμη και μετά από πολλές ώρες ύπνου.

Η υπνική άπνοια συνδέεται με ποικίλες συννοσηρότητες, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης. Παλαιότερη μελέτη είχε υποδείξει ότι οι πάσχοντες από υπνική άνοια είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ουρική αρθρίτιδα σε διάστημα ενός έτους από τη διάγνωση της διαταραχής του ύπνου.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας παραμένει αυξημένος για τους πάσχοντες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για τον σκοπό αυτόν, συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσα 15.879 ασθενείς με υπνική άπνοια και, για λόγους σύγκρισης, 63.296 υγιείς ανθρώπους (ομάδα ελέγχου), οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για διάστημα 5,8 ετών.

Κατά την περίοδο της μελέτης, ουρική αρθρίτιδα εκδήλωσαν ποσοστό 4,9% των συμμετεχόντων από την ομάδα της υπνικής άπνοιας και 2,6% των συμμετεχόντων από την ομάδα ελέγχου. Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε 42% αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας για τους ασθενείς με υπνική άπνοια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα, ο κίνδυνος υπολογίστηκε πως ήταν αυξημένος καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης και έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα ένα με δύο χρόνια μετά τη διάγνωση της υπνικής άνοιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας ήταν υψηλός ακόμη και μεταξύ των ατόμων με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

«Τα άτομα που πάσχουν από υπνική άπνοια έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ουρική αρθρίτιδα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα» αναφέρει ο Έντουαρντ Ρόντι, ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης, από το Πανεπιστήμιο Κιλ στην Αγγλία.

Η σχέση υπνικής άπνοιας και ουρικής αρθρίτιδας καθοδηγείται από τις επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής που βιώνουν οι πάσχοντες, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη οξυγόνωση κι έτσι θεωρείται ότι οδηγούν σε αύξηση των επιπέδων του ουρικού οξέος.

«Η υπνική άπνοια αντιμετωπίζεται με τη χρήση συσκευής συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP)» εξηγεί η Δρ Μίλιτσα Μπάκναλ, επίσης από το Πανεπιστήμιο Κιλ. «Η χρήσης της CPAP επαναφέρει τα επίπεδα οξυγόνου στο φυσιολογικό, επομένως μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος κι έτσι να μειώσει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας ή να συμβάλει στη θεραπεία της ήδη διαγνωσμένης ουρικής αρθρίτιδας» προσθέτει η ερευνήτρια, υπογραμμίζοντας πως σε μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο η χρήση της CPAP σε ασθενείς που έχουν ήδη εκδηλώσει ουρική αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

Πηγή: onmed.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό