Δημ. Σαρηγιάννης: Μπορεί να φτάσουμε και τα 60.000 κρούσματα τις πρώτες μέρες του νέου έτους (βίντεο)

Δημ. Σαρηγιάννης: Μπορεί να φτάσουμε και τα 60.000 κρούσματα τις πρώτες μέρες του νέου έτους (βίντεο)

Με φόντο τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων και την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ μίλησε για το νέο πακέτο μέτρων που τίθενται σε εφαρμογή από αύριο και την απόδοσή τους.

“Τα μέτρα θα αρχίσουν να δώσουν αποτέλεσμα μετά από μια εβδομάδα. Τότε θα δούμε μια επιβράδυνση της ξέφρενης πορείας της Όμικρον” εκτίμησε ο καθηγητής στο Mega και την εκπομπή “Live News”.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι τις πρώτες μέρες του 2022 θα δούμε νέο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων. “Mπορεί να δούμε να ανεβαίνουν κι άλλο τα κρούσματα. Με την τάση που έχουμε τώρα μπορεί να φτάσουμε και τις 60.000.

Αν γίνει αυτό, από τις 22-23 Ιανουαρίου θα δούμε και αποκλιμάκωση. Το πρόβλημα σε αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ΕΣΥ. Παρά την ηπιότητα της νοσηρότητας της νόσησης από την Όμικρον όταν οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι ένα μικρό ποσοστό θα χρειαστεί και νοσηλεία” εξήγησε.

Ο κ. Σαρηγιάννης διευκρίνισε ότι “προς το τέλος της πρώτης εβδομάδας του 2022 είναι πολύ λογικό να δούμε 60.000 κρούσματα. Ο αριθμός αναπαραγωγής χθες ήταν 1,6, αν πάμε στα 28.000 κρούσματα αυτό θα ανεβεί πάρα πολύ. Αυτό σημαίνει ότι 2 θετικοί κολλούν 3”.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής εξήγησε ότι αν τα σχολεία ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα θα ήταν θετικό γιατί θα αποφύγουμε να συμπέσει το άνοιγμα των σχολείων με την κορύφωση του κλίματος.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό