4 φαγητά που καλό είναι να αποφεύγετε στη φριτέζα αέρα — και 6 που θα σας ξαφνιάσουν με το πόσο καλά ψήνονται

4 φαγητά που καλό είναι να αποφεύγετε στη φριτέζα αέρα — και 6 που θα σας ξαφνιάσουν με το πόσο καλά ψήνονται

Η φριτέζα αέρα κάνει θαύματα – αλλά όχι με όλα τα υλικά

Η φριτέζα αέρα έχει γίνει απαραίτητο εργαλείο σε πολλές κουζίνες, χάρη στην ικανότητά της να δημιουργεί τραγανή υφή σε λαχανικά, να ψήνει γλυκά ή ακόμα και να μαγειρεύει κρέας, με ελάχιστο λάδι και λιγότερη ακαταστασία απ’ ό,τι οι παραδοσιακές μέθοδοι. Όμως, παρά την ευελιξία της, δεν είναι κατάλληλη για κάθε είδους τρόφιμο. Ορισμένα υλικά όχι μόνο δεν αποδίδουν καλά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν και προβλήματα στη συσκευή.

Μιλώντας στο Health, επαγγελματίες σεφ και διατροφολόγοι αποκάλυψαν ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε στη φριτέζα αέρα — και ποια, αν και απροσδόκητα, ψήνονται εξαιρετικά καλά.


Τι να αποφύγετε στη φριτέζα αέρα

1. Τρόφιμα με υγρό κουρκούτι
Ψάρια με κουρκούτι μπύρας ή τεμπούρα είναι ακατάλληλα για μαγείρεμα στη φριτέζα αέρα. Όπως εξηγεί η δημιουργός συνταγών Sarah Hill, χωρίς τη θερμοκρασία του λαδιού για να «δέσει» το κουρκούτι, η επικάλυψη παραμένει υγρή και στάζει. Η Lynne Just από την Hamilton Beach επισημαίνει πως το υγρό κουρκούτι μπορεί να λερώσει σοβαρά τη συσκευή. Αντ’ αυτού, προτείνεται πανάρισμα με φρυγανιά ή παρόμοια υλικά.

2. Τυρί χωρίς κάλυψη
Αν και τα τυροκοπικά sticks (όπως μοτσαρέλα sticks) ψήνονται ιδανικά στη φριτέζα, το σκέτο τυρί δεν συνιστάται. Η Hill σημειώνει ότι λιώνει πολύ γρήγορα, δημιουργώντας χάος. Η λύση είναι να το περιβάλλετε με πανάρισμα ή να το κλείσετε μέσα σε κάποιο άλλο υλικό – όπως γίνεται με τις γεμιστές πιπεριές.

3. Ελαφριά φυλλώδη λαχανικά
Λαχανικά όπως το σπανάκι ή η ρόκα δεν ψήνονται ομοιόμορφα, καθώς ο αέρας τα σηκώνει και τα ανακατεύει μέσα στο καλάθι. Αντί γι’ αυτά, η Hill προτείνει πιο βαριά πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο, με μια μικρή επικάλυψη λαδιού για καλύτερο έλεγχο.

4. Ποπ κορν
Αν και είναι υγιεινό σνακ, το ποπ κορν δεν είναι κατάλληλο για τη φριτέζα αέρα. Οι περισσότερες συσκευές δεν φτάνουν στη σταθερή υψηλή θερμοκρασία που απαιτείται για να σκάσουν οι σπόροι σωστά, καταλήγοντας σε άνισα ή καμένα αποτελέσματα.


6 τρόφιμα που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα στη φριτέζα αέρα

1. Μπούτια κοτόπουλου με πέτσα
Η διατροφολόγος Amy Shapiro συνιστά μπούτια κοτόπουλου με κόκαλο και πέτσα, καθώς γίνονται εξωτερικά τραγανά και παραμένουν ζουμερά μέσα. Προτείνει ψήσιμο στους 190°C για 20 λεπτά, με αναστροφή στη μέση του χρόνου. Ιδανικά συνδυάζονται με γλυκοπατάτες ή λαχανικά χωρίς άμυλο.

2. Φιλέτα σολομού
Ο σολομός μπορεί να αποκτήσει υπέροχη υφή χωρίς τη δυσάρεστη μυρωδιά του τηγανιού. Η Shapiro προτείνει να τον αλείψετε με μουστάρδα Ντιζόν και μέλι και να τον ψήσετε στους 200°C για 7–9 λεπτά. Το αποτέλεσμα είναι ένα υγιεινό, νόστιμο πιάτο με ωφέλιμα λιπαρά.

3. Αυγά με το κέλυφος
Για ένα γρήγορο και καθαρό πρωινό, μπορείτε να βάλετε αυγά ολόκληρα στη φριτέζα αέρα στους 130°C για περίπου 15 λεπτά. Οι κρόκοι βγαίνουν σφιχτοί και τα αυγά ξεφλουδίζονται εύκολα.

4. Ψημένα ρεβίθια
Ιδανικά για ένα θρεπτικό και τραγανό σνακ, τα ρεβίθια ψήνονται στους 200°C για 12–15 λεπτά. Φροντίστε να ανακινήσετε το καλάθι στη μέση του χρόνου για ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

5. Muffins και μπισκότα
Η φριτέζα λειτουργεί σαν μικρός φούρνος και είναι ιδανική για γλυκά. Μικρά αρτοσκευάσματα όπως muffins ή cookies μπορούν να ψηθούν σε φορμάκια σιλικόνης στους 200°C για 12–15 λεπτά, αποκτώντας τραγανή επιφάνεια και αφράτο εσωτερικό.

6. Ξηροί καρποί και σπόροι
Για ένα εύκολο και γρήγορο σνακ, απλώς ρίξτε τους ξηρούς καρπούς με λίγο λάδι και αλάτι και ψήστε στους 150°C για 5–10 λεπτά. Ανακινήστε στη μέση για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Με αναφορές από:newsbeast.gr/Επιμέλεια:ΜΚΜ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό