Ηπειρωτική Ελλάδα και εξωτερικό κερδίζουν τους Έλληνες τουρίστες – Σε πτώση η επισκεψιμότητα στα νησιά

Ηπειρωτική Ελλάδα και εξωτερικό κερδίζουν τους Έλληνες τουρίστες – Σε πτώση η επισκεψιμότητα στα νησιά

Τα νησιά χάνουν την πρωτιά – Ηπειρωτική Ελλάδα και εξωτερικό στις πρώτες επιλογές των Ελλήνων

Για πρώτη φορά, τα ελληνικά νησιά παύουν να είναι η αυτόματη πρώτη επιλογή των Ελλήνων για τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις. Αντίθετα, η προσοχή στρέφεται προς την ηπειρωτική χώρα και το εξωτερικό, καθώς νέες ταξιδιωτικές τάσεις όπως τα city breaks και το slow travel κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Το φετινό καλοκαίρι φέρνει έναν πιο πολύπλοκο τουριστικό χάρτη, με τις παραδοσιακές επιλογές να συνυπάρχουν με μια στροφή προς πιο ήσυχες, αυθεντικές γωνιές της Ελλάδας και ταξίδια σε ξένες χώρες.

Οι προσιτές προσφορές αλλά και η επιθυμία για πιο ουσιαστικές εμπειρίες οδηγούν όλο και περισσότερους σε ευρωπαϊκές πόλεις για σύντομες αποδράσεις, ενώ η φιλοσοφία της ευζωίας ενισχύει τη διάθεση για αργά, ποιοτικά ταξίδια.

Αλλάζει ο τουριστικός χάρτης

Τα πρόσφατα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΛΣΤΑΤ για το 2024 επιβεβαιώνουν τη μεταστροφή: οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων στο εξωτερικό ξεπέρασαν τα 2,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 15% σε σχέση με το 2023. Οι εξερχόμενοι ταξιδιώτες έφτασαν τα 6,68 εκατομμύρια (+8%), ενώ η μέση διάρκεια διακοπών μειώθηκε στις 5,2 ημέρες, δείχνοντας πιο στοχευμένο σχεδιασμό.

Εντός Ελλάδας, η τουριστική δαπάνη με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση άγγιξε τα 2,276 δισ. ευρώ – μια μικρή αύξηση από πέρυσι. Όμως η εικόνα μεταβάλλεται: τα ελληνικά νησιά, που κυριαρχούσαν επί δεκαετίες, βλέπουν τη δημοτικότητά τους να μειώνεται, λόγω αυξημένου κόστους και υπερπληθυσμού. Πλέον, όσοι διαθέτουν εξοχικό ή φιλοξενούνται σε φιλικά σπίτια θεωρούνται τυχεροί, ενώ το all inclusive αποτελεί δεύτερη σε προτίμηση λύση για οικονομικότερες επιλογές.

Υψηλό κόστος – η μεγάλη πρόκληση

Ο Αλέξανδρος Δημητρίου, ιδιοκτήτης του Joy Tours, είναι σαφής: «Οι διακοπές στην Ελλάδα έχουν γίνει ακριβές. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ξεπερνούν τα 150 ευρώ με επιστροφή και η μεταφορά αυτοκινήτου φτάνει τα 200 ευρώ. Η διαμονή σε απλά καταλύματα δύσκολα πέφτει κάτω από τα 150 ευρώ ανά βραδιά – τιμές που πριν λίγα χρόνια ήταν γύρω στα 90 ευρώ.»

Για τους πιο νέους ταξιδιώτες, μια λύση είναι τα κοντινά νησιά με οικονομικά καράβια, Airbnb και τοπικές μετακινήσεις με λεωφορείο. Όμως για οικογένειες με παιδιά, το μοντέλο αυτό είναι σχεδόν απαγορευτικό.

Το εξωτερικό: πιο συμφέρον και πιο ελκυστικό

Με τις αεροπορικές προσφορές να αφθονούν, πολλοί στρέφονται σε ευρωπαϊκούς προορισμούς. «Βρίσκει κανείς πτήσεις με επιστροφή από 150 ευρώ για πόλεις της Ευρώπης, ενώ υπάρχουν και εκπτωτικά πακέτα για ΗΠΑ με μόλις 600 ευρώ», λέει ο Δημητρίου.

Το city break ανεβαίνει

Οι Έλληνες επιλέγουν το εξωτερικό για λιγότερες ημέρες, αλλά με εντονότερες εμπειρίες. Τα city breaks – μικρά ταξίδια 3 έως 5 ημερών σε πολιτιστικά και γαστρονομικά ενδιαφέρουσες πόλεις – γνωρίζουν άνθηση. Ρώμη, Λισαβόνα, Βουδαπέστη και Κωνσταντινούπολη ξεχωρίζουν, με πακέτα πτήσης και διαμονής να ξεκινούν από 250 ευρώ το άτομο.

Μάλιστα, εισιτήρια για Λιόν, Βενετία ή Στρασβούργο κοστίζουν ακόμη και 60 ευρώ με επιστροφή – λιγότερο από τα ακτοπλοϊκά για τις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ και της ΕΛΣΤΑΤ, οι Έλληνες δαπάνησαν πέρσι:

– Ιταλία: 315 εκατ. ευρώ
– Γερμανία: 302 εκατ. ευρώ
– Ηνωμένο Βασίλειο: 242 εκατ. ευρώ
– Τουρκία: 161 εκατ. ευρώ
– Κύπρος: 143 εκατ. ευρώ

Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι έφτασε τα 420 ευρώ (αύξηση από 393 το 2023), με κορυφαίες τις ΗΠΑ (1.180 ευρώ) και την Ιταλία (507 ευρώ).

Στο Λος Άντζελες για διακοπές

Η Ιωάννα και ο Βασίλης, ζευγάρι στην ηλικιακή κατηγορία 30+, δεν ανήκουν απαραίτητα σε αυτούς που φαντάζεται κανείς όταν ακούει ότι φέτος θα κάνουν διακοπές στο Λος Άντζελες. «Πάντα ονειρευόμουν ένα ταξίδι στην Αμερική», λέει η Ιωάννα, «και όταν το αγαπημένο μου συγκρότημα ανακοίνωσε περιοδεία αποκλειστικά σε πόλεις των ΗΠΑ, το είδα ως την τέλεια αφορμή. Ξεκινήσαμε να οργανώνουμε το ταξίδι από τον Νοέμβριο, ξεκινώντας με την αγορά των εισιτηρίων της συναυλίας και χτίσαμε γύρω από αυτό ολόκληρο το πρόγραμμά μας.»

Κατάφεραν να βρουν αεροπορικά εισιτήρια με επιστροφή, επιλογή θέσης και επιπλέον αποσκευή, μόλις με 650 ευρώ το άτομο — μια τιμή εξαιρετική για προορισμό όπως το Λος Άντζελες. Η διαμονή τους σε ξενοδοχείο με πισίνα κοστίζει περίπου 120 ευρώ τη βραδιά, ποσό που, όπως λένε, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αντίστοιχα καταλύματα σε ελληνικά νησιά. Επιπλέον, η ενοικίαση αυτοκινήτου στις ΗΠΑ είναι πολύ πιο οικονομική: «Νοικιάσαμε ένα καινούργιο Audi A3, αυτόματο, για 12 μέρες με 500 ευρώ. Αν επιλέγαμε κάποιον “αντίστοιχης αίγλης” προορισμό στην Ελλάδα, το συνολικό κόστος για τις ίδιες ημέρες πιθανόν να ήταν μεγαλύτερο.»

Η στροφή στα οργανωμένα πακέτα

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες καταγράφουν αύξηση στη ζήτηση για οργανωμένα ταξίδια, είτε πρόκειται για οικονομικά πακέτα είτε για πιο πολυτελείς επιλογές. Πακέτα που περιλαμβάνουν αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε κεντρικά ξενοδοχεία, γεύματα, ξεναγήσεις και μετακινήσεις εντός του προορισμού επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να απολαύσουν το ταξίδι τους με περισσότερη ασφάλεια, άνεση και, κυρίως, με έλεγχο των εξόδων. Έτσι αποφεύγονται επιπλέον κόστη, όπως η ενοικίαση αυτοκινήτου, τα καύσιμα ή τα εισιτήρια για αξιοθέατα.

Με αναφορές από :newmoney.gr/ Επιμέλεια: ΜΚΜ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό