Οι πολιτικοί συμβιβασμοί και το ένα εκατ. ευρώ για τη Διεπαγγελματική Φέτας

Οι πολιτικοί συμβιβασμοί και το ένα εκατ. ευρώ για τη Διεπαγγελματική Φέτας

Στο πνεύμα της γαλακτοβιομηχανίας κινήθηκε αυτή τη φορά η γενική συνέλευση της Διεπαγγελματικής για τη Φέτα, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Απριλίου στα Τρίκαλα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δεσμεύεται για χρηματοδότηση της οργάνωσης με 1 εκατ. ευρώ, προς επίτευξη των σκοπών της.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, οι εξαγωγές Φέτας τον περασμένο χρόνο, δηλαδή το 2022, ανήλθαν σε 605 εκατ. ευρώ, έναντι 388 εκατ. ευρώ τρία χρόνια πριν, δηλαδή το 2019. Αυτό και μόνο  σημαίνει ότι η διεθνής ζήτηση για τη Φέτα βαίνει αυξανόμενη και ότι η αγορά,  (μεγάλα δίκτυα λιανικής) δεν είχε ιδιαίτερη δυσκολία να αφομοιώσει τις νέες υψηλότερες τιμές οι οποίες επικράτησαν ως αποτέλεσμα και της αντίστοιχης ανόδου στα κόστη των ζωοτροφών και στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Από τις τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, κυρίως όμως από τα πηγαδάκια στο περιθώριο αυτής, ήταν διάχυτη η διάθεση των εκπροσώπων της γαλακτοβιομηχανίας να δρομολογήσουν μια αντίστροφη κίνηση στις τιμές παραγωγού για το πρόβειο γάλα, μιας και δεν ήταν λίγοι αυτοί οι οποίοι θέλησαν να αναδείξουν την πίεση που υπάρχει από τις αλυσίδες λιανικής για αποκλιμάκωση των τιμών με τις οποίες προμηθεύονται τα προϊόντα από τις μονάδες μεταποίησης.

Αναφέρθηκε για παράδειγμα η πίεση που ασκήθηκε από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς για τις τιμές στο νωπό αγελαδινό γάλα, κάτι που υποχρέωσε, όπως είπαν τη γαλακτοβιομηχανία να ξεκινήσει την αποκλιμάκωση των τιμών παραγωγού.

Βεβαίως, δεν θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και στο πρόβειο γάλα, μιας και είναι γνωστό ότι η εγχώριο παραγωγή δεν αρκεί να καλύψει τη ζήτηση για την παραγωγή φέτας (ΠΟΠ), εναλλακτική λύση σε νόμιμα πλαίσια δεν θα μπορούσε να υπάρξει, ενώ την ίδια στιγμή, τα περιθώρια βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών μονάδων αυτής της μορφής (πρόβατα – αίγες) παραμένουν ιδιαίτερα στενά με ανοικτό το ενδεχόμενο εγκατάλειψης εκμεταλλεύσεων σε πολλές περιπτώσεις.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, αυτό το οποίο φαίνεται τελεί υπό διαπραγμάτευση και για το οποίο ενδεχομένως άσκησε την επιρροή του και ο υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, είναι να αποφευχθεί κάποια σοβαρή κίνηση προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών παραγωγού από την πλευρά της γαλακτοβιομηχανίας, τουλάχιστον μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Ήδη η σημαντική μείωση των τιμών παραγωγού στο αγελαδινό γάλα, όπως και κυβερνητική επιλογή να ισχύσει το «καλάθι διατίμησης» και για τα αμνοερίφια, έχουν δημιουργήσει κάκιστες εντυπώσεις στις τάξεις των κτηνοτρόφων και μια «Τρίτη βολή» θα μπορούσε να έχει ολέθρια αποτελέσματα για το κυβερνών κόμμα εν όψει των εθνικών εκλογών.

Βέβαια, τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς ήδη εικάζεται πως μια μεγάλη γαλακτοβιομηχανία έχει κάνει την πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης (χάνοντας μάλιστα παραγωγούς από τον ανταγωνισμό), ενώ, έτοιμες είναι να κινηθούν άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση άλλες δύο.

Εικάζεται μάλιστα ότι στο περιθώριό της η γενική συνέλευση αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για «εσωτερική διαβούλευση» στις τάξεις της μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας, προκειμένου να καθορισθεί από κοινού το πλαίσιο των κινήσεων για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο, κ. Γεωργαντάς ενημέρωσε τα μέλη της ΕΔΟΦ για το νέο νόμο του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, ενώ τις επόμενες ημέρες αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση προκειμένου να γίνει ενημέρωση τόσο  για την Επιτροπή Απόδοσης Γάλακτος όσο και για το νέο κυρωτικό πλαίσιο.

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά  στο άρθρο 19 με το οποίο θεσμοθετείται η Επιτροπή προσδιορισμού Ορίων αποδόσεων γάλακτος με επιστημονικά κριτήρια καθώς και κάθε άλλο στοιχείο για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ, όπως τα πρωτεϊνικά κλάσματα. Έτσι, θα υπάρχει ένας αντικειμενικός, αξιόπιστος και άμεσος τρόπος για την αντιμετώπιση κάθε επιχειρούμενης νοθείας.

Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε επίσης την χρηματοδότηση της ΕΔΟΦ με ένα εκατομμύριο ευρώ για την κάλυψη, την λειτουργία και την προώθηση δράσεων για την προστασία της φέτας και την προώθησή της στο εξωτερικό.

Χαιρετισμό στη συνέλευση των μελών της Διεπαγγελματικής της Φέτας απηύθυνε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά, αναλαμβάνοντας μάλιστα πρόσθετες δεσμεύσεις για το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις κτηνοτροφικές μονάδες, προκειμένου, να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των απομακρυσμένων σταβλικών εγκαταστάσεων και να περιορισθεί το κόστος ενέργειας στην κτηνοτροφία.

AgroNews

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:

Γ. Γεωργαντάς στην ΕΔΟΦ: Ρεκόρ στις εξαγωγές φέτας για το 2022, 605 εκατ. ευρώ

Ρεκόρ σημείωσαν οι εξαγωγές φέτας το 2022 όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς ο οποίος παραβρέθηκε και απάντησε σε ερωτήσεις στην Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

Συγκεκριμένα όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι εξαγωγές φέτας το 2022 έφτασαν τα 605 εκατομμύρια ευρώ έναντι 388 εκατομμυρίων το 2019. 

Ο κ. Γεωργαντάς ενημέρωσε τα μέλη της ΕΔΟΦ για το νέο νόμο του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, ενώ τις επόμενες ημέρες αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση προκειμένου να γίνει ενημέρωση τόσο  για την Επιτροπή Απόδοσης Γάλακτος όσο και για το νέο κυρωτικό πλαίσιο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε ειδική αναφορά  στο άρθρο 19 με το οποίο θεσμοθετείται η Επιτροπή προσδιορισμού Ορίων αποδόσεων γάλακτος με επιστημονικά κριτήρια καθώς και κάθε άλλο στοιχείο για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ, όπως τα πρωτεϊνικά κλάσματα. Έτσι, θα υπάρχει ένας αντικειμενικός, αξιόπιστος και άμεσος τρόπος για την αντιμετώπιση κάθε επιχειρούμενης νοθείας. 

Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε επίσης την χρηματοδότηση της ΕΔΟΦ με ένα εκατομμύριο ευρώ για την κάλυψη, την λειτουργία και την προώθηση δράσεων για την προστασία της φέτας και την προώθησή της στο εξωτερικό. 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό