Στον Πυλώνα 1, «Αειφόρος Διαχείριση Φυσικών Πόρων και Κλιματική Αλλαγή», η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο, με τους Καθηγητές Αθανάσιο Μολασιώτη και Θωμά Μπουρνάρη του ΑΠΘ να θέτουν τις βάσεις, και τη συμβολή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να αποτυπώνεται μέσα από τις παρεμβάσεις του ερευνητή Βασίλη Ασχονίτη και της Πόπης Καδογλίδου. Ο Θεμιστοκλής Σφέτσας, Τεχνικός Διευθυντής της Q LAB, ανέδειξε τις τεχνικές προκλήσεις στην πράξη, ενώ οι ακαδημαϊκοί Ιωάννης Υψηλάντης και Μάριος Καραγιοβαννίδης εμπλούτισαν τη συζήτηση με μηχανολογικές και τεχνολογικές οπτικές. Η γεωπόνος Αγγελική Ζήγρα του ΕΚΕΤΑ ολοκλήρωσε τη θεματική με αιχμές γύρω από την εφαρμοσιμότητα σε επίπεδο εκμεταλλεύσεων.
Ο Πυλώνας 2, «Ευζωία και Βιώσιμη Εκτροφή Ζώων», συνδύασε πολιτική, επιστήμη και επιχειρησιακή εμπειρία. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Κεφαλάς άνοιξε τον διάλογο με θεσμική αναφορά, ενώ η Βασιλική Παπανικολοπούλου, Postdoc ερευνήτρια, και οι πανεπιστημιακοί Ηλίας Γιάννενας και Γιώργος Αρσένος τοποθέτησαν την επιστημονική προσέγγιση στις ανάγκες της πράξης. Ο γεωπόνος Γιώργος Τζιότζιος, ο μηχανολόγος μηχανικός Κωνσταντίνος Δολαπτσής και η καθηγήτρια Ευανθία Πετρίδου έδωσαν πρακτική διάσταση σε ζητήματα διατροφής, τεχνολογίας και ευζωίας των ζώων.
Ο Πυλώνας 3, «Ψηφιοποίηση του Αγροτικού Τομέα», ανέδειξε τη μετάβαση της γεωργίας στην εποχή της πληροφορίας. Ο Δημήτρης Κατσαντώνης, Διευθυντής Ερευνών στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, έδωσε το επιστημονικό στίγμα, πλαισιωμένος από τον διδάκτορα γεωπονίας Άγγελο Πρέντζα και τον κύριο ερευνητή Δημήτρη Κατέρη. Οι τεχνικές καινοτομίες τέθηκαν επί τάπητος από τον τοπογράφο μηχανικό Μεμέτ Οζούν και τον ερευνητή Ιωάννη Μυλωνά, οι οποίοι προσέγγισαν τις αλλαγές στο χωράφι και στη διαχείριση δεδομένων.
Στον Πυλώνα 4, «Καινοτόμα Επιχειρηματικά Μοντέλα στις Αλυσίδες Τροφίμων», η καινοτομία συνάντησε τη στρατηγική. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Άγγελος Πατάκας τόνισε την ανάγκη της προστασίας της αυθεντικότητας των ελληνικών προιόντων μέσω ειδικών πρωτοκόλλων πιστοποίησης, ενώ ο ερευνητής ΑΠΘ Ελευθέριος Ανδριώτης και ο επίκουρος καθηγητής Πάτροκλος Βαρελτζής ανέδειξαν τις νέες μορφές αξιοποίησης της αγροτικής παραγωγής με τη μετατροπή υποπροιόντων σε νέ λειτουργικά τρόφιμα έτοιμα για το ράφι, ενώ ο υποψήφιος διδάκτωρ Παναγιώτης Καρνούτσος κατέθεσε ένα δυναμικό παράδειγμα του μέλλοντος της επιχειρηματικότητας στην πρωτογενή παραγωγή.