Ανανεώθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τη συνέχιση της δράσης «Παιδιατρική Κατ΄ οίκον Νοσηλεία»

Ανανεώθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τη συνέχιση της δράσης «Παιδιατρική Κατ΄ οίκον Νοσηλεία»

Συνεχίζεται η δράση που έχει προσφέρει εξατομικευμένη φροντίδα σε 360 παιδιά  που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση

Την 26η Απριλίου 2023 ανανεώθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», για τη συνέχιση της δράσης «Παιδιατρική Κατ΄οίκον Νοσηλεία», η οποία πρόκειται να θεσμοθετηθεί από το Υπουργείο Υγείας με τον διακριτικό όρο «Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι» (ΝΟΣΠΙ). Η δράση έχει ως στόχο την υποστήριξη και φροντίδα παιδιών με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, που απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία και παραμονή στο νοσοκομείο, όπως ενδεικτικά: παιδιά με σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, παιδιά με νευρομυικά προβλήματα, παιδιά που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, παιδιά με κυστική ίνωση, παιδιά με ογκολογικά προβλήματα.

Στο πρόγραμμα, με έναρξη την 21η Δεκεμβρίου 2016, έως σήμερα εντάχθηκαν και έλαβαν αποτελεσματικά ολιστική φροντίδα 360 παιδιά από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου. Αναγνωρίζοντας τα σωτήρια αποτελέσματα που αποτυπώνονται στη βελτίωση της υγείας των παιδιών και στην  ποιότητα ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη τις αξίες που έγκεινται στην παροχή ίσων ευκαιριών περίθαλψης και φροντίδας, οι τρεις πλευρές αποφάσισαν τη συνέχιση του προγράμματος.

Η δράση, η οποία στελεχώνεται από παιδιάτρους, φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές και κοινωνικό λειτουργό  περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • Εκπαίδευση των γονέων ή κηδεμόνων του παιδιού από την ομάδα Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι (ΝΟΣΠΙ) για την ασφαλή παραμονή του μικρού ασθενή στο σπίτι.
  • Τηλεφωνική επικοινωνία των γονέων ή κηδεμόνων του ασθενή με την ομάδα ΝΟΣΠΙ και αντίστροφα.
  • Προγραμματισμένες επισκέψεις ιατρού, νοσηλευτή και φυσικοθεραπευτή στο σπίτι με όχημα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», εξοπλισμένο με τα απαραίτητα μηχανήματα για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών.
  • Μεταφορά με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά (ασθενοφόρα) που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού»  και νοσηλεία του μικρού ασθενή, σε περίπτωση ανάγκης, στο νοσοκομείο από όπου προέρχεται.
  • Συνολική αντιμετώπιση και συνεχή επανεκτίμηση των πολύπλευρων προβλημάτων και της εξέλιξής τους, μέσω του καλού συντονισμού και συνεχούς επικοινωνίας όλων των εμπλεκόμενων στη φροντίδα του παιδιού, στοχεύοντας στην καλύτερη ποιότητα ζωής της οικογένειας.
  • Συνταγογράφηση φαρμάκων και υλικών για τον μικρό ασθενή και ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειας από την ομάδα ΝΟΣΠΙ.
  • Κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», θέτοντας στη διάθεση τους το σύνολο των υπηρεσιών του Οργανισμού.
  • Δυνατότητα τηλε-ιατρικής, προκειμένου να υπάρχει άμεση συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς του παιδιού και να ελαττώνονται κατά το δυνατόν οι διακομιδές και νοσηλείες στο νοσοκομείο.

Οι ανωτέρω παροχές συμβάλουν στην εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής για τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους, στην παροχή υποστηρικτικής βοήθειας στο οικογενειακό περιβάλλον, στην εκπαίδευση των γονέων του παιδιού που νοσεί και στη μείωση κινδύνου προσβολής των παιδιών από ενδο-νοσοκομειακές λοιμώξεις. Επιπρόσθετα, μειώνεται η ταλαιπωρία για το παιδί και την οικογένεια από τις συχνές μετακινήσεις στο νοσοκομείο, καθώς και η μείωση των κλήσεων στο ΕΚΑΒ, διευκολύνεται το έργο των γιατρών και των νοσηλευτών, ενώ παράλληλα αποσυμφορίζονται οι νοσοκομειακές κλίνες.

Μπορείτε να δείτε στους παρακάτω συνδέσμους μαρτυρίες γονέων, που «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στάθηκε δίπλα στα παιδιά τους αλλά και τους ίδιους:

  • Μητέρα της 21χρονης Ιωάννας που πάσχει από σύνδρομο Rett εδώ:
  • Μητέρα του 8χρονου Νικόλα που πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία εδώ:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης αυτής της προσπάθειας, τόσο με τη χρηματοδότηση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όσο και με την παροχή υπηρεσιών  ψυχολογικής και κοινωνικής  υποστήριξης των  παιδιών και των οικογενειών τους.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό