Aντώνης Γραβάνης : «Ντροπή αποτελούν  για Δήμαρχο και Δημοτική Αρχή οι εικόνες από σχολεία του Δήμου μας»

Aντώνης Γραβάνης : «Ντροπή αποτελούν για Δήμαρχο και Δημοτική Αρχή οι εικόνες από σχολεία του Δήμου μας»

Βρισκόμαστε ακριβώς μία εβδομάδα πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς και παρά τις αντίθετες δηλώσεις της δημοτικής αρχής για την προετοιμασία των σχολικών μονάδων ευθύνης της, η πραγματικότητα την διαψεύδει πανηγυρικά.

Ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Σύμπραξη Προοπτικής» Αντώνης Γραβάνης επισκέφθηκε ενδεικτικά το πρωί της Δευτέρας, 6 Σεπτεμβρίου δύο σχολικές μονάδες της περιοχής μας με τη Δημοτική Σύμβουλο κ. Κουτσογιαννη Κρίστα και τον Τοπικό Σύμβουλο κ. Κοσουτζή Σταύρο, το Ειδικό Σχολείο Υφαντών και το Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου, η κατάσταση των οποίων χαρακτηρίζεται ως τραγική.

Κτήρια ασυντήρητα, σχολικές αυλές επικίνδυνες, υποδομές απαρχαιωμένες και ανεκμετάλλευτα κονδύλια συνθέτουν την εικόνα στις δύο μόνο αυτές σχολικές υποδομές που επισκεφθήκαμε.

Το συνοδευτικό υλικό «μάρτυρας» και της υφιστάμενης κατάστασης που αποτελείται από ρωγμές στους τοίχους και πεσμένους σοβάδες, εμφανή καλώδια, σκουριασμένα και διάτρητα παράθυρα και πόρτες, πόρτες που δεν ανοίγουν, υποδομές αποχετεύσεων με προσωρινή ή και καθόλου προστασία, σκουριασμένα μεταλλικά έπιπλα παρατημένα στον αύλειο χώρο είναι μόνο ένα δείγμα από τις «παγίδες» που εγκυμονούν οι χώροι που σε λίγες ημέρες αναμένεται να υποδεχτούν τους μαθητές και τις μαθήτριές τους.

Χαρακτηριστικό είναι στο Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου το μεταλλικό στέγαστρο στην είσοδο το οποίο είναι έτοιμο να καταρρεύσει, με κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των μικρών μαθητών.

Στην περίπτωση δε του Ειδικού Σχολείου Υφαντών αντικρίσαμε τις τουαλέτες στην εικονιζόμενη ντροπιαστική κατάσταση και αυτή των ΑΜΕΑ για τα παιδιά δίχως θέρμανση εν έτη 2021.

Επίσης η διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής κατάφερε το «ακατόρθωτο»: στον αύλειο χώρο του σχολείου στη νέα πολυδιαφημιζόμενη παιδική χαρά, αποτελούμενη όμως από ΜΟΝΟ πέντε κούνιες, μόνο μία  να προορίζεται για ΑμεΑ και σε κάθε περίπτωση για μικρότερα της ηλικιακής κατηγορίας των μαθητών του σχολείου παιδιά.

Δεδομένου ότι στην λίστα των σχολικών μονάδων όπου έγιναν οι παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνεται το Ειδικό Σχολείο Υφαντών γεννώνται εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τις εργασίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν και για τις οποίες όπως δηλώνει ο ίδιος ο Δήμος διατέθηκαν κονδύλια άνω του 1 εκατ. ευρώ!!!

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το παράδειγμα των εργασιών που ο Δήμος παραθέτει μεταξύ των οποίων «τοποθέτηση, επισκευή, αλλαγή εξώπορτας ή πόρτας σχολείου», «ανακαίνιση, ανακατασκευή, κατασκευή WC ή κατασκευή WC για ΑΜΕΑ», «Αλλαγή θερμαντικών σωμάτων», «επισκευή, ανακατασκευή, υγρομόνωση, θερμομόνωση στέγης και τοποθέτηση κεραμιδιών» εργασίες οι οποίες απουσιάζουν πλήρως τουλάχιστον στις αναφερόμενες σχολικές μονάδες.

Οι παραπάνω συνθήκες, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τις προαναφερθείσες σχολικές μονάδες, θυμίζουν άλλες εποχές και δυστυχώς τείνουν να γίνουν «κανονικότητα» μιας σχολικής πραγματικότητας η οποία απέχει τα μέγιστα από αυτήν που οι νεότεροι συμπολίτες μας αξίζουν.

Οι εικόνες από μόνες τους «μαρτυρούν» ότι Δήμαρχος και Δημοτική Αρχή ευθύνονται για τις άθλιες συνθήκες και καταδεικνύουν πλήρη ανικανότητα και αδιαφορία. Και το σημαντικότερο, έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τον βαθμό επικινδυνότητας, καθώς έχουν ενημερωθεί έγκαιρα από τους διευθυντές.

Αν ο κ. Δήμαρχος έχει φιλότιμο, το λιγότερο που πρέπει να νιώθει είναι ντροπή.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό