Από Βουλγαρία η νέα απειλή του χρυσού για τη Θράκη

Από Βουλγαρία η νέα απειλή του χρυσού για τη Θράκη

Δημιουργία μεγάλου χρυσωρυχείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην περιοχή του Ιβαίλοβγκραντ, μόλις 13 χλμ από το Διδυμότειχο, πολύ κοντά στον Ερυθροπόταμο

Η δημιουργία μεγάλου χρυσωρυχείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην περιοχή του Ιβαίλοβγκραντ, μόλις 13 χλμ από το Διδυμότειχο, πολύ κοντά στον Ερυθροπόταμο, απασχόλησε το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη συνεδρίαση της Τετάρτης 27 Μαρτίου.

Την ενημέρωση στο σώμα έκανε ο Ανέστης Στρατιάδης μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου κατά του χρυσού, μεταφέροντας σχετική ενημέρωση από την Κοινοτική Πρωτοβουλία "Rhodopi Guardians από την Βουλγαρία.


Σε περίπτωση που τελικά προχωρήσει η επένδυση στη Βουλγαρία, το ορυχείο θα βρίσκεται νότια από το χωριό Ροζίνο, του Δήμου Ιβαϊλοβγράντ. Το σημείο βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα βόρεια από τα ελληνικά σύνορα και περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά από το
σημείο όπου ο ποταμός Ερυθροπόταμος εισέρχεται στην Ελλάδα. Η έκταση του προτεινόμενου ορυχείου είναι 304,47 στρέμματα. Θα επεξεργάζονται 1.750.000 τόνοι μεταλλεύματος ετησίως (αντιστοιχεί σε περίπου 10 φορτηγά ανά ώρα, καθημερινά και
νυχτερινά για χρόνια).

Θα χρησιμοποιηθεί μέθοδος φλοταρίσματος με εξαιρετικά υψηλή ζήτηση για νερό. Μέθοδος κάτω ροής για το φλοτάρισμα. Θα χρησιμοποιηθούν χημικά όπως MIBC, PAX (Πυριτιοκυκλοπεντανόνη, Αριθμός EC 202-329-5), AERO 404 PROMOTER (Κινδύνου στις κατηγορίες H290, H314, H318, H317, H401 και H411 – Τοξικό για την υδατική ζωή με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις), 4-Μεθυλο-2-πεντανόλη (CAS No. 108-11-2), FennoPol E 1416 για το φλοτάρισμα. Θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο για την επεξεργασία του συμπυκνωμένου μεταλλεύματος σε εξωτερική εγκατάσταση στην πόλη της Καρτζάλι.

Η πόλη βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Άρδα, ο οποίος στη συνέχεια εισέρχεται στην Ελλάδα.
Έχουμε το δικαίωμα ως χώρα και ως Περιφέρεια να έχουμε άποψη για ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, σημείωσε ο κος Στρατιάδης και κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ να ζητήσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, προκειμένου να εξεταστεί από ειδικούς. Να επισημανθεί ότι το θέμα ήδη έχει απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου, ενώ αναμένεται να απασχολήσει και τα δημοτικά συμβούλια Σουφλίου και Ορεστιάδα. Παράλληλα επίκειται επίσκεψη μελών της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου κατά του χρυσού στην Βουλγαρία προς ενημέρωση για το θέμα της δημιουργίας χρυσωρυχείου.
Από πλευράς του ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης δεσμεύτηκε να ζητήσει μέσω υπουργείου Εξωτερικών την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, ενώ το περιφερειακό συμβούλιο επιφυλάχθηκε να συζητήσει ξανά το θέμα προκειμένου να εκδώσει ψήφισμα κατά της δημιουργίας του χρυσωρυχείου στη Βουλγαρία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό