Απόστολος ΠΑΝΑΣ: «ΧΑΣΑΜΕ την ΕΥΚΑΙΡΙΑ για μια ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΔΟΜΗΜΕΝΗ και ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΚΑΠ»

Απόστολος ΠΑΝΑΣ: «ΧΑΣΑΜΕ την ΕΥΚΑΙΡΙΑ για μια ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΔΟΜΗΜΕΝΗ και ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΚΑΠ»

Στην Ενημέρωση των μελών της Διαρκής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπυρίδωνα – Παναγιώτη Λιβανό, εν όψει της κατάθεσης του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2023-2027 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τοποθετήθηκε ως κεντρικός Ομιλητής ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνου του Αγροτικού Τομέα του Κινήματος Αλλαγής Πάνας Απόστολος.

Ο Βουλευτής τόνισε πως πρακτικές του παρελθόντος θα έπρεπε να έχουν παραγκωνιστεί στη Νέα ΚΑΠ και πως είναι λυπηρό, την ώρα που δίνεται η δυνατότητα στη χώρα μας να προχωρήσει με τις δικές της προτεραιότητες και σύμφωνα με τις ανάγκες της στον αγροτικό τομέα για ανάπτυξη, να χάνεται αυτή η ευκαιρία. Επιπλέον υπογράμμισε πως από τη Νέα ΚΑΠ απουσιάζει τόσο ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο, ένα όραμα όσο και στόχοι για το 2027, ενώ επισήμανε πως οι σπασμωδικές κινήσεις από πλευράς Υπουργείου αλλά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που έχει επιφέρει στον πρωτογενή κλάδο οδηγούν σε μια διαρκή πορεία εγκατάλειψης της υπαίθρου.

Ως Υπεύθυνος του Αγροτικού Τομέα του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Πάνας υπογράμμισε βασικές ελλείψεις της Νέας ΚΑΠ, για τις οποίες είχε ήδη ενημερώσει ώστε να συμπεριληφθούν, όπως για παράδειγμα ο σχεδιασμός σε επίπεδο περιφέρειας, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις ανάγκες των αγροτών και της συνολικής εφοδιαστικής αλυσίδας, έτσι ώστε οι όποιες ενέργειες γίνονται να είναι περισσότερο στοχευμένες κι επιδιώκοντας μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας. Επιπλέον τόνισε την απουσία σχεδιασμού για τα θέματα της Κτηνοτροφίας, της Διατροφικής Επάρκειας, των Ορεινών, μειονεκτικών αλλά και των νησιωτικών περιοχών, όπου η άσκηση της γεωργία είναι διαφορετική, την απουσία σχεδιασμού για τις οργανώσεις παραγωγών και την αξιοποίηση της παραγωγής των φρούτων και λαχανικών με στόχο τις εξαγωγές, όπως και για τα βοσκοτόπια και την αξιοποίηση τους στην στήριξη της κτηνοτροφίας τόσο της εκτατικής όσο και  της σταβλισμένης.

Επίσης ο Βουλευτής στάθηκε και σε άλλες παραλείψεις της Νέας ΚΑΠ αναφορικά με  τον σχεδιασμό για τα εθνικά προϊόντα, όπως είναι η επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο, που προέρχεται από μια καλλιέργεια που είναι εξαπλωμένη σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, σχεδιασμό για το νερό και την προστασία από τις ζημιές ένεκα της κλιματικής αλλαγής, όπως και την παντελή απουσία μέριμνας για εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πολύπλοκες ανάγκες του πρωτογενή τομέα.

Ο Βουλευτής χαρακτηριστικά ανέφερε: «Για πρώτη φορά δόθηκε η δυνατότητα εκπόνησης ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την αξιοποίηση των κοινοτικών εισροών, που είναι κρίσιμες για το αγροτικό εισόδημα. Το θέμα μας είναι εάν το σχέδιο που μας παρουσιάζεται σήμερα αγγίζει τα ουσιαστικά προβλήματα του πρωτογενή τομέα, είναι κατάλληλα δομημένο και συγκροτημένο για να φέρει αποτελέσματα. Αυτό ήταν το ζητούμενο που χάθηκε όπως και ο στόχος που θα έπρεπε να είναι η αύξηση του εισοδήματος των αγροτών, καθώς τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δηλώνει εισοδήματα κάτω των 10.000».

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του Βουλευτή στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό