Άρχισαν τα περιστατικά με τσιμπούρια στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Άρχισαν τα περιστατικά με τσιμπούρια στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ

Τις πρώτες βοήθειες δέχθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ένα τετράχρονο κοριτσάκι που τσιμπήθηκε από τσιμπούρι στο πόδι

Με σύμμαχο τις καλοκαιρινές σχεδόν θερμοκρασίες πολλοί είναι αυτοί που εξορμούν στη φύση, είτε για δουλειά, είτε για βόλτα. Έτσι εξηγούνται και τα περιστατικά με τσιμπούρια που απασχολούν από νωρίς φέτος το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του
Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Τις πρώτες βοήθειες δέχθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 11 Απριλίου ένα τετράχρονο κοριτσάκι που τσιμπήθηκε από τσιμπούρι στο πόδι. Η ολιγόλεπτη παραμονή στο νοσοκομείο και η αντιμετώπιση με τον ενδεδειγμένο τρόπο, ήταν αρκετή ώστε το κοριτσάκι να επιστρέψει ξανά στο σπίτι του, χωρίς το ενοχλητικό τσιμπούρι στο σώμα του.


Με δεδομένο ότι τα τσιμπούρια ζούνε σε πολλά μέρη, στην εξοχή, στα χωριά και στις πόλεις, είναι εύκολο να βρουν τον καθένα από εμάς στην εξοχή, όταν περπατάμε ανάμεσα σε φύλλα και χόρτα, κοντά σε θάμνους και βλάστηση. Δεν πηδούν και δεν πετούν, αλλά περπατούν στο έδαφος και σκαρφαλώνουν σε φυτά. Περιμένουν μέχρι να περάσει ένα ζώο ή άνθρωπος για να γαντζωθούν σε αυτό, προσκολλώνται στο δέρμα και τρέφονται με αίμα, συνήθως για πολλές ημέρες. Τα τσιμπούρια ζουν όλο τον χρόνο, αλλά είναι πιο δραστήρια
από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ αν βρείτε τσιμπούρι στο σώμα σας, αυτό θα πρέπει να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με σωστό τρόπο, με κατάλληλη λαβίδα/ τσιμπιδάκι, από ιατρό ή κάποιον που να γνωρίζει τον σωστό τρόπο. Εάν δεν ξέρετε τον σωστό τρόπο αφαίρεσης του τσιμπουριού ή δεν έχετε την κατάλληλη λαβίδα, μην βγάζετε μόνοι σας το τσιμπούρι, αλλά πηγαίνετε άμεσα στον ιατρό, στο πιο κοντινό Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο. Μην ζουλήξετε, μην σπάσετε, μην συμπιέσετε και μην τρυπήσετε το σώμα του τσιμπουριού (αυτό αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης). Μην πιάνετε το τσιμπούρι με γυμνά χέρια, αλλά πάντα με γάντια. Μην βάζετε τίποτε πάνω στο τσιμπούρι (π.χ. αναμμένο σπίρτο, τσιγάρο, βαζελίνη, παραφίνη, πετρέλαιο, λάδι, βερνίκια/μανό νυχιών, υγρό σαπούνι, άλλη ουσία), γιατί έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.

Όπως είναι γνωστό οι κρότωνες (τσιμπούρια) μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους με βακτήρια, ιούς και παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Μερικές από τις ασθένειες που μεταδίδονται από δήγμα τσιμπουριού είναι η νόσος του Lyme, ο κηλιδώδης πυρετός των βραχωδών ορέων, η τουλαραιμία, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κονγκό κ.α. Ο κίνδυνος προσβολής του ανθρώπου από νοσήματα που μεταδίδονται από τσιμπούρια είναι σχετικά μικρός, ακόμη και εάν το τσιμπούρι έχει προσκολληθεί, τραφεί και είναι μολυσμένο. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να τηρούνται τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας, καθώς τα νοσήματα που μεταδίδονται από μολυσμένα τσιμπούρια μπορεί να είναι σοβαρά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό