Δημήτρης Χαρίτου: «Γιατί καθυστερεί η κατοχύρωση του «Ελληνικού Γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ ;»

Δημήτρης Χαρίτου: «Γιατί καθυστερεί η κατοχύρωση του «Ελληνικού Γιαουρτιού» ως προϊόντος ΠΓΕ ;»

Τη σοβαρή καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα της κατοχύρωσης του «Ελληνικού Γιαουρτιού» ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), φέρνουν στη Βουλή 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ανάμεσά τους και ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου.

Οι βουλευτές, σε ερώτηση του τομεάρχη Στ. Αραχωβίτη, τονίζουν ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου αδιαφορεί  για την προσπάθεια της χώρας μας για την κατοχύρωση του προϊόντος ως ΠΓΕ που έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ η προαπαιτούμενη μελέτη έχει εκπονηθεί από το ΓΠΑ και κατατεθεί εδώ και δυο χρόνια στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, άγνωστη παραμένει έκτοτε η πορεία της προετοιμασίας και κατάθεσης του σχετικού αιτήματος προς την Ε.Ε.

Οι βουλευτής επισημαίνουν πως η ολιγωρία αυτή αποτελεί τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια να αναπτυχθεί μια νέα δυναμική ανάπτυξης τόσο της κτηνοτροφίας όσο και του συνδεδεμένου με αυτήν τομέα της μεταποίησης και ζητούν από τον υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην κατοχύρωση του «Ελληνικού Γιαουρτιού» ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα,  12 Οκτωβρίου 2021 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: “Κατοχύρωση του «Ελληνικού Γιαουρτιού» ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής

Ένδειξης (ΠΓΕ)» 

Το «Ελληνικό Γιαούρτι» αποτελεί ένα από τα πιο  εμβληματικά προϊόντα μας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Ακριβώς επάνω σε αυτή την φήμη και αναγνώριση έχει αναπτυχθεί μια τεράστια βιομηχανία παραγωγής γιαουρτιού που χρησιμοποιεί το όνομα και ελληνικά σύμβολα για την προώθησή του βασιζόμενη στην έλλειψη προστασίας και κατοχύρωσης του ονόματος, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη παγκοσμίως.

Η προσπάθεια της χώρας μας για την κατοχύρωση του προϊόντος  ως ΠΓΕ αποφασίστηκεαπό την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αναπτυχθεί  μια νέα δυναμική ανάπτυξης τόσο του πρωτογενούς κλάδου της ελληνικής κτηνοτροφίας όσο και του συνδεδεμένου με αυτόν τομέα της  μεταποίησης.

Για το λόγο αυτό, τον Φεβρουάριο του 2019, μετά από ανοικτή πρόσκληση  του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, προς τα Εργαστήρια Γαλακτοκομίας του ΓΠΑ και Τεχνολογίας Γάλακτος  του ΑΠΘ,το Εργαστήριο Γαλακτοκομίαςτου ΓΠΑεπελέγη να εκπονήσει τη μελέτη για την σύνταξη του φακέλου κατοχύρωσης  ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) του «Ελληνικού Γιαουρτιού». Η μελέτη επρόκειτο να υλοποιηθεί από το επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου, με επικεφαλής τον Αναπλ. Καθηγητή Γαλακτοκομίας κ. Θεόφιλο Μασούρα.

Πιο συγκεκριμένα,η πολιτική επιλογή αυτή έγινε από την τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς για το εμβληματικό αυτό προϊόν ουδέποτε είχε γίνει προσπάθεια καταχώρησης και προστασίας από την Ελληνική πολιτεία.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η κατοχύρωση αυτή θα αναδείκνυε την εγχώρια παραγωγή κυρίως του κλάδου της αγελαδοτροφίας, μέσω της παραγωγής αναγνωρισμένου ποιοτικού προϊόντος, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια μακρά παράδοση, ιστορία αλλά και διεθνή φήμη και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων. Ταυτόχρονα, θα συνέβαλε επίσης στη διατήρηση των συνθηκών και τεχνικών παραγωγής σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα και, όπου απαιτείται, στον εκσυγχρονισμό των μονάδων μεταποίησης ενώ θα θωράκιζε την εγχώρια παραγωγή απέναντι σε φαινόμενα σφετερισμού της φήμης του ελληνικού γιαουρτιού και μιμητισμού.

Επισημαίνουμε ότι στην υπόθεση «Ελληνικό Γιαούρτι» και της παράτυπης χρήσης του όρου από την Τσεχία, ο κ. Αντρουκάιτις, επίτροπος Υγείας της ΕΕ, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Φεβρουάριο του 2019 ενημέρωσε τον τότε Έλληνα Υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη, ότι η Τσεχία υπέβαλε εγκαίρως το σχέδιο αλλαγής της εθνικής νομοθεσίας της, προκειμένου να συμμορφωθεί με το κοινοτικό δίκαιο, μετά από τις έντονες πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τα τελευταία τρία χρόνια και στη συνέχεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει τον Οκτώβριο του 2017, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία κατά της Τσεχικής Δημοκρατίας για το θέμα. Στις 20 Νοεμβρίου 2018 έγινε η πρώτη συνάντηση του τότε Υπουργού. Σ. Αραχωβίτη και Αντρουκάιτις στις Βρυξέλλες, όπου η ελληνική πλευρά έθεσε εκ νέου το ζήτημα και ζήτησε σχετικό χρονοδιάγραμμα από την Επιτροπή.

Με όλα αυτά επιδίωξη ήταν, και ελπίζουμε ότι παραμένει, η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και ειδικότερα στην ενίσχυση του εισοδήματος των  παραγωγών γάλακτος (κτηνοτρόφων) και μεταποιητών αλλά και όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας του γιαουρτιού.

Τέλος, η επιλογή της προετοιμασίας του φακέλου από το ΓΠΑ σηματοδοτούσε και ικανοποιούσε με τον πιο έμπρακτο τρόπο την ανάγκη σύνδεσης και συμβολής του πολύτιμου υψηλού κύρους διαθέσιμου επιστημονικού δυναμικού στις παραγωγικές και αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Όμως,δυόμιση χρόνια μετά, και ενώ η μελέτη για την σύνταξη του φακέλου κατοχύρωσης  ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) του «Ελληνικού Γιαουρτιούέχει εκπονηθεί και κατατεθεί στονΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑδεν έχει γίνει γνωστή καμία περεταίρω ενέργεια  του Υπουργείου  για τη πορεία της προετοιμασίας κατάθεσης του σχετικού αιτήματος προς την Ε.Ε.

Επειδή η κτηνοτροφία της χώρας μας πλήττεται ιδιαίτερα φέτος λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικράτησαν και μείωσαν το δυναμικό των φυσικών βοσκοτόπων

Επειδή οι τιμές των ζωοτροφών έχουν κι αυτές αυξηθεί την τελευταία χρονιά κατά τουλάχιστον 40% ενώ και οι φετινές αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας είναι ιδιαίτερα υψηλές με αποτέλεσμα όλοι οι παράγοντες αυτοί να συμπιέζουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων αλλά και των μεταποιητικών επιχειρήσεων του κλάδου

Επειδή σε τέτοιες δυσμενείς συνθήκες άσκησης της κτηνοτροφίας και των μεταποιητικών δραστηριοτήτων η επιτάχυνση και η κατοχύρωση  ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) του «Ελληνικού Γιαουρτιού» θα έδινε νέα δυναμική και αναπτυξιακή ώθηση στον κλάδο αλλά αντ’ αυτού δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσον τελεσφόρησαν οι προσπάθειες που ξεκίνησαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι περαιτέρω διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί σχετικός φάκελος στην ΕΕ και να κατοχυρωθεί το «Ελληνικό  Γιαούρτι   ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)»,
  2. Σε ποιες άλλες ενέργειες έχετε προχωρήσει προς την κατεύθυνση της προστασίας του «Ελληνικού Γιαουρτιού» από φαινόμενα μιμητισμού;

Οι ερωτώντες βουλευτές

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό