Σε ελληνικά βράχια η συντριβή της Τουρκίας ;

Σε ελληνικά βράχια η συντριβή της Τουρκίας ;

Η καθοδική πορεία της σύγχρονης Τουρκίας προς τα βράχια έγινε ορατή αμέσως μετά το (δήθεν) πραξικόπημα του 2016, όταν αποκαλύφτηκε πλήρως η κρυφή ατζέντα των ισλαμιστών με τις φαντασιώσειςνεκρανάστασης μιας πεθαμένης οθωμανικής αυτοκρατορίας, σε αγαστή συνεργασία με τους φασίστες των Γκρίζων Λύκων και την αφρόκρεμα του τουρκικού υπόκοσμου. Η πορεία αυτή έκτοτε επιβεβαιώνεταικαθημερινάκαι οδηγείται στην κορύφωση της,οποτεδήποτε μέχρι και το 2023, με ένα σταθερό αλλά βασανιστικά αργό τρόπο.

Οι πιθανότητεςσυντριβής της σύγχρονης Τουρκίας σε ελληνικά βράχιααυξάνονταιαπότο ενδεχόμενο μιαςαδιέξοδης κίνησης απελπισίας από το καταπτοημένο και ασφυκτικά πιεσμένο τουρκικό καθεστώς.

Τα ολοένα και μεγαλύτερααδιέξοδα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Τουρκίας, φαίνεται να οδηγούν το καθεστώς σε σπασμωδικές ενέργειες, οι οποίες είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχουνεξαιρετικά οδυνηρές συνέπειες. Ας πάρουμε όμως τα δεδομένα με την σειρά:

Στο εσωτερικό της Τουρκίαςη κλονισμένη υγεία του Ρ. Τ. Ερντογάν αποτελεί πλέον πρωτοσέλιδο διεθνών ΜΜΕ. Οι επικίνδυνες διεργασίες διαδοχής του και η επόμενη μέρα στην Τουρκία απασχολεί σοβαράτους εγκυρότερους διεθνείς αναλυτές.

Οι διώξεις «αντιφρονούντων» στρατιωτικών συνεχίζονται ασταμάτητα, με τελευταίο κρούσμα την σύλληψη 44 εν ενεργεία και 145 αποστρατευμένων στρατιωτικών (7 Οκτωβρίου 2021) ενώ οι μαζικές παραιτήσεις στρατηγών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΤΕΔ τον Σεπτέμβριο του 2021, αποτελούν την πλέον εύγλωττηαπόδειξη αδυναμίας απέναντι στις αδιέξοδες πολιτικές που εφαρμόζονται στη Συρίακαι αλλού, με βαρύτατο «φόρο αίματος» του τουρκικού στρατού.

Η φοιτητική αναταραχή που ξεκίνησε από τον Γενάρη του 2021  στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου δεν σταμάτησε ούτε όταν αντικαταστάθηκε ο διορισμένος από το «παλάτι» πρύτανης (Ιούλιος), με έναν άλλο μη εκλεγμένο, κομματικό στέλεχος του ΑΚΡ. Η φοιτητική αναταραχή πήρε νέες διαστάσεις τον Οκτώβριο, όταν πολλοί φοιτητές επιστρέφοντας στις σχολές τους βρέθηκαν σε αδυναμία καταβολής των εξωφρενικά υπέρογκων ενοικίων, καταφεύγοντας σε παγκάκια πάρκων. Φυσικά, ο P. T. Ερντογάν αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο γενικευμένης φοιτητικής αναταραχής, έσπευσε (7/10/2021) να τους χαρακτηρίσει… τρομοκράτες!Αυτοί που ξαπλώνουν στα παγκάκια είναι τρομοκράτες και σπέρνουν τρομοκρατία»).

Η τοξική δυσοσμία των σκανδάλων του τουρκικού καθεστώτος, παρά την «φίμωση» του αρχιμαφιόζου ΣεντάτΠεκέρ από τις 7 Αυγούστου 2021 κατόπιν συμφωνίας της Τουρκίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έναντι άγνωστων «ανταλλαγμάτων»,απλώνεται παντού και αποτελεί μόνιμο θέμα της τουρκικής καθημερινότητας:

  • Ο γαμπρός της «Φαμίλιας» «πουλάει 128 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν ξέρουμε σε ποιον τα πούλησε» (ΚεμάλΚιλιντσντάρογλου 16/9/2021),
  • η «Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ενάντια στο Διεθνές Οργανωμένο Έγκλημα», μια οργάνωση με έδρα την Ελβετία και χρηματοδότηση από ΕΕ, ΥΠΕΞτων ΗΠΑ και Ιnterpol, σε αναφορά σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα σε όλες τις χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει την Τουρκία «ως γνωστή χώρα – Μαφία» που χρησιμοποιεί το οργανωμένο έγκλημα για πολιτικούς σκοπούς (30/9/2021),
  • στην Αμερική ξαναρχίζουν οι δίκες RızaZarrab και Halkbankμε όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται,
  • τα έγγραφα PandoraPapers αποκαλύπτουν πως μια εταιρία γνωστών σε όλους «δεσμών» με το καθεστώς (RönesansHolding – έφτιαξε το παλάτι του Ερντογάν και πολλά νοσοκομεία) προκειμένου να μην πληρώσει φόρους μετέφερε 210,7 εκατομμύρια δολάρια στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, όπως ακριβώς και ο ιδιοκτήτης της Μεχμέτ Τσενγκίζ (Cumhuriyet 9/10/2021),
  • το σκάνδαλοAltayαποδεικνύει πανηγυρικά πως στην σημερινή Τουρκία κάποιος «αυλικός» μπορεί να γίνει εκατομμυριούχος χωρίς να διαθέσει ούτε δεκάρα.
  • Τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζουν στην Τουρκία να υποφέρουν βάναυσα. Εκατοντάδες αποφάσεις του ΕΔΑΔ πετιούνται στο καλάθι των άχρηστων – το καθεστώς βέβαια δεν παραλείπει να φωνασκεί στη διαπασών αν τύχει και βγει κάποια απόφαση «που συμφέρει». Η Τουρκία απαγόρευσε(22/9/2021) την χρήση της Κουρδικής γλώσσας στο υπό κατοχή Αφρίν της Συρίας, αλλά διαμαρτύρεται αορίστως και νεφελωδώςεναντίον της Ελλάδος γιατί «συνεχίζει τα καταπιεστικά και περιοριστικά μέτρα» (ΧουλουσίΑκάρ, 10/9/2021) ή παροτρύνει τους μουσουλμάνους της Βουλγαρίας να δηλώσουν … Τούρκοι κατά την επερχόμενη απογραφή. Η Τουρκία μέσω των οργάνων της στην Ελληνική Θράκη καλεί τους νέους να μαθαίνουν πρώτα τουρκικά και μετά ελληνικά την ώρα που, επί ολόκληρες δεκαετίες, υποχρέωνε καθημερινά μαθητές των Ταταούλων Κωνσταντινούποληςκαι άλλων μειονοτικών,δημοτικών σχολείων να απαγγέλουν υποχρεωτικά ποίημα που άρχιζε με τις λέξεις «Είμαι Τούρκος». Ηφασιστική (δήθεν) «εφαρμογή» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στην Τουρκία, μετατρέπεταιαμέσως σε φορτικήαπαίτησηδουλικής υπόκλισης στονπαντουρκισμό*, όταν πρόκειται για «προσαρμογή» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ξένες χώρες.

Ένα πολύ κραυγαλέο παράδειγμα αποτελούν τα τουρκικά όργανα που δρουν μέσα στην Ελληνική Θράκηκαταχρώμενα την ελευθερία που διακρίνει μια Ευρωπαϊκή χώρα. Σε σχετική ανακοίνωση ενός σεσημασμένου «οργάνου» του τουρκικού επεκτατισμού μέσα στην Ελλάδα (8/10/2020) αναφέρεται πως«Θέλουμε θρησκευτική ελευθερία όση(έχουν) οι Ελληνορθόδοξοι στην Τουρκία». Στην Ελλάδα βέβαια ήδη απολαμβάνουν περισσότερα από όσα τους παρέχει η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν γνωρίζουν όμως πως στην Τουρκία η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι φιμωμένη εδώ και 50 ολόκληρα χρόνια με την καταστρατήγηση ακόμα και της Τουρκικής νομοθεσίας; Δεν βλέπουν την  μετατροπή χριστιανικών εκκλησιών – μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμιά;

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κανείς την αδιανόητη επιπολαιότητα του τουρκικού καθεστώτος στην διαχείριση του κορονοϊού με αποτέλεσμα να μετράει, από τις 11 Μαρτίου 2020 που άρχισε η «επίσημη» καταγραφή μέχρι 11 Οκτωβρίου 2021, 67.000 νεκρούς και 7,5 εκατομμύρια  μολυσμένους, την δημοσκοπική κατάρρευση όλων των «συντελεστών» του καθεστώτος σε όλες ανεξαιρέτως τις σφυγμομετρήσεις της τουρκικής κοινής γνώμης, την βύθιση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ (14Οκτώβριου 2021) με ό,τι αυτό συνεπάγεται (καλπάζοντα πληθωρισμό, υψηλή ανεργία, μεγάλη φτώχεια στα λαϊκά στρώματακ.α.π), καθώς και την απότομη «μεταμόρφωση» της επιθετικήςμεταναστευτικής πολιτικής σε θανατηφόρο μπούμερανγκ με ολοένα και περισσότερο εχθρική κοινή γνώμη, αντιλαμβάνεται κανείς καλύτερα τα εκρηκτικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το καθεστώς στο εσωτερικό μέτωπο.

Στο εξωτερικό μέτωπο όμως τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: Στην Συρία η κατάσταση ξεφεύγει συνεχώς και μετατρέπεται σε ένα αιματηρό βάλτο, προκαλώντας μαζικές παραιτήσεις υψηλόβαθμων Τούρκων στρατιωτικών. Το τελευταίο τελεσίγραφο του Β. Πούτιν στην συνάντηση κορυφής με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στο Σότσι, σχολιάστηκε με κρυστάλλινο τρόπο από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών,αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του(4/10/2021): «Η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να παραμείνει στη Συρία. Η Ρωσία ελπίζει ότι η Τουρκία θα καθοδηγείται από τις αρχές του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει».

Στην Αθήνα η πολιτική διακήρυξηEUMED9(17/9/2021) των ηγετών εννέα χωρών (Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, Σλοβενίας ΓιάνεζΓιάνσα, Πορτογαλίας ΑουγκούστοΣάντος Σίλβα και Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης), παρουσία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπήρξε ένα πολύ ισχυρό ράπισμαστις αναθεωρητικές φαντασιώσεις της Τουρκίας.

Για αντιπερισπασμό, δύο μέρες αργότερα (19/9/2021) ακολούθησαν μονομερείς «προαναγγελίες» συναντήσεων που υποτίθεται ότι θα είχε οΤούρκος πρόεδροςτόσο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών. Φυσικά, δεν έγινε καμιά τέτοια συνάντηση αποκαλύπτοντας τις αυταπάτες που δημιουργεί και καλλιεργείο Τούρκος πρόεδρος, σαν να αποτελούν πραγματικότητα.

Η κορύφωση των αρνητικών για το τουρκικό καθεστώς εξελίξεων έγινε στις 28/9/2021 όταν υπεγράφη το «Ελληνογαλλικό AUKUS» για τις γαλλικές φρεγάτες που έστειλε στον βυθό της θάλασσας την υποτιθέμενη τουρκική ναυτική «υπεροχή»καθώς και η αναγγελία δημιουργίας απροσπέλαστης ασπίδας στον Έβρο, μέσω της νέας αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ελλάδος που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2021.

Αν σε όλα αυτά προστεθούν η ολοένα και ισχυρότερη διεθνής πίεση για την έξωση του τουρκικού στρατού από την Λιβύη, η ταπεινωτική για τον «αήττητο» τουρκικό στρατό εξέλιξη των επιχειρήσεων στο Ιράκ εναντίον των Κούρδωναυτονομιστών, η συντριπτική ήττα του «αδελφού» με το ΑΚΡισλαμιστικού κόμματος του Μαρόκου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2021 καθώς και η αδιέξοδη πορεία των συνεχών διακηρύξεων της μαριονέτας – Τατάρ στην Κύπρο (Είμαστε σε κατάσταση ενσωμάτωσης με την μεγάλη και ισχυρή Τουρκική Δημοκρατία, 9/9/2021), αντιλαμβάνεται κανείς καλύτερα τα επικίνδυνα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το καθεστώς εκτός Τουρκίας.

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α: Οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Άγκυρας στις αρνητικές εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της Τουρκίας, άρχισαν να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας μέσα στον Οκτώβριο του 2021: Άχρηστες τουρκικές Navtex για δήθεν έρευνες σε ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρενόχληση προγραμματισμένων εργασιών τουερευνητικού πλοίου NauticalGeo μέσα σε ΑΟΖ της Ελληνικής Δημοκρατίας, επιστολή – διαμαρτυρία στα Ηνωμένα Έθνη διότι «τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου δεν αποστρατικοποιούνται» (ούτε λέξη φυσικά για την τουρκική στρατιά του Αιγαίου που καραδοκεί στα παράλια της Μικράς Ασίας), εμπρηστικές δηλώσεις πως (δήθεν) η Ελλάδα παραβιάζει την ΑΟΖ της Τουρκίας και πολλά, πολλά άλλα.

Η προκλητική και θορυβώδης αστοχίασυνεχόμενων ενεργειών του τουρκικού καθεστώτος σε συνδυασμό με την γενική εικόνα που παρουσιάζει ο Τούρκος πρόεδρος, οδήγησε τον αρχηγό της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης ΚεμάλΚιλιτσντάρογλου(7/10/2021) σε μια δήλωση που προκάλεσε σάλο: «ΟΕρντογάν πρέπει άμεσα να εξετασθεί από ανεξάρτητο ιατρικό φορέα».

Ο πανικός του τουρκικού καθεστώτος για την κατάρρευση των φαντασιώσεων ανασύστασης μιας πεθαμένης οθωμανικής αυτοκρατορίας, φαίνεται να το οδηγεί σε ελληνικά και κυπριακά βράχια για την συντριβή του…

 

* Παντουρκισμόςκαι τουρκική πολιτική απέναντι στον ελληνισμό περιγράφονται στο διαχρονικό, αυτοβιογραφικό βιβλίο «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» που είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν τόσο στην 5η Ελληνική έκδοση (2020) όσο και στην 3η Αγγλική έκδοση (2019) από την Βιβλιοθήκη του International Hellenic Association. Η δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση του 2020 περιλαμβάνει επικαιροποιημένη βιβλιογραφία εκατοντάδων πηγών σε Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά βιβλία. 

πηγή

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό