Δροσερό επιδόρπιο καρπουζιού χωρίς ζελατίνη που ξεχωρίζει

Δροσερό επιδόρπιο καρπουζιού χωρίς ζελατίνη που ξεχωρίζει

Καλοκαιρινή απόλαυση από τη Σικελία: Πουτίγκα καρπουζιού χωρίς ζελατίνη

Ένα από τα πιο εμβληματικά γλυκά της σικελικής παράδοσης έρχεται να μας προσφέρει δροσιά και νοστιμιά, αξιοποιώντας απλά, φυσικά υλικά και διακριτικά αρώματα. Ο λόγος για τη σικελική πουτίγκα καρπουζιού – ένα ελαφρύ και κομψό επιδόρπιο που απογειώνει το καρπούζι, το κατεξοχήν φρούτο του καλοκαιριού.

Με το λαμπερό κόκκινο χρώμα του και τη μεταξένια υφή του, αυτό το γλυκό διαφέρει από τα συνηθισμένα: φτιάχνεται χωρίς ζελατίνη, αξιοποιώντας μόνο την πηκτικότητα του αμύλου και υλικά που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι. Το αποτέλεσμα είναι ένας φυσικός και δροσιστικός συνδυασμός, ιδανικός για τις ζεστές ημέρες.

Ένα ιδιαίτερο καλοκαιρινό γλυκό

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα κομψό και ελαφρύ επιδόρπιο, που διαφέρει από τα συνηθισμένα ζελέ. Θυμίζει περισσότερο φρουτώδη κρέμα – δροσερό, αρωματικό και ιδανικό για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Μπορεί να σερβιριστεί κρύο είτε μετά το γεύμα ως επιδόρπιο είτε ως δροσιστικό σνακ ανάμεσα στα γεύματα.

Η καταγωγή του εντοπίζεται στη Σικελία, όπου το καρπούζι αξιοποιείται στο μέγιστο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η παρασκευή αυτή παραμένει μια διαχρονική επιλογή για όσους θέλουν κάτι γλυκό αλλά όχι βαρύ.

Υλικά

  • 750 γρ. καθαρή σάρκα καρπουζιού (χωρίς φλούδα και κουκούτσια)

  • 40 γρ. κορν φλάουρ (άμυλο καλαμποκιού)

  • 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη (ή λίγο περισσότερο, ανάλογα με την προτίμηση)

  • 1 πρέζα σκόνη κανέλας

Για το σερβίρισμα

  • Σταγόνες ή νιφάδες μαύρης σοκολάτας

  • Τριμμένα φιστίκια

Οδηγίες παρασκευής ζελέ καρπουζιού

  1. Προετοιμασία καρπουζιού
    Κόψτε το καρπούζι σε φέτες και αφαιρέστε τη φλούδα. Κόψτε τη σάρκα του σε μικρά κομμάτια και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Τοποθετήστε τα κομμάτια σε μπλέντερ ή μίξερ και πολτοποιήστε τα μέχρι να αποκτήσετε ένα λείο μίγμα.

  2. Φιλτράρισμα
    Περάστε τον πολτό από λεπτό σουρωτήρι πιέζοντας με κουτάλι, για να απομακρύνετε ίνες και σπόρους. Εάν διαθέτετε αποχυμωτή, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε απευθείας χωρίς να σουρώσετε. Βεβαιωθείτε ότι ο τελικός χυμός είναι ακριβώς 500 ml.

  3. Διάλυση του κορν φλάουρ
    Σε ένα ποτήρι, ρίξτε το κορν φλάουρ και προσθέστε 100 ml από τον χυμό. Ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί πλήρως το κορν φλάουρ, ώστε να αποφύγετε σβόλους.

  4. Μαγείρεμα
    Ρίξτε το μείγμα πίσω στον υπόλοιπο χυμό και προσθέστε τη ζάχαρη και μια πρέζα κανέλα. Μεταφέρετε το περιεχόμενο σε μια μικρή κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το μίγμα αρχίσει να κοχλάζει, συνεχίστε το ανακάτεμα για 1–2 λεπτά ακόμη, μέχρι να πήξει ελαφρώς και να κολλάει στην πίσω πλευρά ενός κουταλιού.

  5. Σχηματισμός και ψύξη
    Μοιράστε το ζελέ σε τέσσερις μικρές φόρμες ή σε μία μεγάλη φόρμα του μισού λίτρου. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα μεταφέρετέ το στο ψυγείο για τουλάχιστον έξι ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί.

  6. Σερβίρισμα
    Ξεκολλήστε απαλά το ζελέ από τις φόρμες με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Αναποδογυρίστε το σε πιατέλα και γαρνίρετε με τρίμματα μαύρης σοκολάτας και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (φιστίκι ή αμύγδαλο).

Επιπλέον ιδέα

Για άρωμα γιασεμιού, βυθίστε 10 ανθάκια σε χυμό καρπουζιού για 1 ώρα πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία. Στραγγίστε και χρησιμοποιήστε τον αρωματισμένο χυμό κανονικά.

Με αναφορές από:alfavita.gr/Επιμέλεια:ΜΚΜ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό