Είμαστε στα πρόθυρα νέας πανδημίας: Ανησυχίες για τη γρίπη των πτηνών που μολύνει κρέας και γαλακτοκομικά

Είμαστε στα πρόθυρα νέας πανδημίας: Ανησυχίες για τη γρίπη των πτηνών που μολύνει κρέας και γαλακτοκομικά

Η επόμενη πανδημία δεν θα έχει τις ρίζες της σε διαρροή εργαστηρίου στην Κίνα, αλλά θα προέλθει από έναν ιό που μαίνεται ήδη στις αμερικανικές φάρμες και μπορεί να μολύνει και τα τρόφιμα, προειδοποιούν ειδικοί.

Ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε φάρμες στην Αμερική. Μάλιστα, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος περιβάλλοντος Eric Schlosser δήλωσε στο Real Time του Bill Maher ότι η επόμενη διεθνής κρίση υγείας  υπάρχει ήδη στο Τέξας, όπου η γρίπη των πτηνών έχει μεταπηδήσει είδη και μολύνει για πρώτη φορά αγελάδες. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη μόλυνση του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων, αλλά και των κρεατικών που πωλούνται σε εστιατόρια.

Ο Schlosser, ο οποίος έγραψε τη δημοφιλή έκθεση για τη βιομηχανία γρήγορου φαγητού της Αμερικής, Fast Food Nation, υπονοεί ότι η κλίμακα της επιδημίας είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, λόγω τακτικών που η γεωργική βιομηχανία κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό.

Ένα ξέσπασμα του στελέχους H5N1 της γρίπης των πτηνών εξαπλώνεται γρήγορα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταπηδώντας από τα πουλιά και μολύνοντας αγελάδες και κοτόπουλα σε αρκετές πολιτείες.

Συνολικά 36 αγροκτήματα σε εννέα πολιτείες έχουν εντοπίσει τον ιό στα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής τους. Μόνο δύο άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν βρεθεί θετικοί στη γρίπη των πτηνών, με αμφότερους να βρίσκονται σε στενή επαφή με ζώα που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Το ένα άτομο μέχρι στιγμής -ένας αγρότης στο Τέξας– βρέθηκε θετικός στον ιό H5N1 κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας, αλλά το CDC φοβάται ότι πολλοί περισσότεροι θα μπορούσαν να μολυνθούν και να παραμείνουν στην αφάνεια.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για μετάδοση από άτομο σε άτομο. Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι 70 άνθρωποι στο Κολοράντο παρακολουθούνταν για γρίπη των πτηνών λόγω κινδύνου έκθεσης.

Πάντως, οι μεγάλες γαλακτοκομικές μονάδες όπου διαπιστώθηκε ότι κυκλοφορούσε η θανατηφόρα γρίπη δεν επέτρεψαν επιθεωρήσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Είναι ένα τέλειο παράδειγμα του πώς η δημόσια υγεία απειλείται από ιδιωτικά συμφέροντα», είπε ο Schlosser.

Ανησυχία στους οργανισμούς υγείας των ΗΠΑ για πιθανότητα πανδημίας

Η συνεχιζόμενη εξάπλωση έχει εγείρει ανησυχίες στους ομοσπονδιακούς οργανισμούς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του FDA και του CDC. Ο Δρ. Robert Califf, επικεφαλής επίτροπος του FDA, είπε σε επιτροπή της Γερουσίας ότι οι αξιωματούχοι επεξεργάζονταν σχέδια για την ανάπτυξη τεστ, αντιιικών φαρμάκων και εμβολίων σε περίπτωση που ο ιός προκαλέσει ξέσπασμα μεγάλης κλίμακας. Ωστόσο, τόνισε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσής του στους ανθρώπους εξακολουθεί να είναι χαμηλός.

Πάντως, σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το CDC είπε ότι οι ιοί της γρίπης των πτηνών «έχουν πανδημική δυνατότητα» σε μια ενότητα σχετικά με τη χορήγηση εμβολίων εάν υπάρξει έξαρση σε ανθρώπους. Μια ξεχωριστή μελέτη από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δημοσίευσε γενετικά δεδομένα που δείχνουν ότι το στέλεχος H5N1 είχε αποκτήσει δεκάδες νέες μεταλλάξεις.

Καθώς ο ιός εξαπλώνεται, ιδιαίτερα μεταξύ δύο διαφορετικών ειδών, αποκτά περισσότερες μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να του επιτρέψουν να μολύνει τους ανθρώπους πιο εύκολα. «Αυτός ο ιός, όπως όλοι οι ιοί, μεταλλάσσεται. Πρέπει να συνεχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για την πιθανότητα να μεταπηδήσει στους ανθρώπους», σημείωσε ο Δρ. Califf και πρόσθεσε:

«Η πραγματική ανησυχία είναι ότι θα μεταπηδήσει στους ανθρώπινους πνεύμονες. Όταν αυτό συνέβη σε άλλα μέρη του κόσμου, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 25%».

Θραύσματα του ιού έχουν ήδη ανιχνευθεί σε προϊόντα διατροφής, όπως ένα στα πέντε γάλατα στην Αμερική, τυριά κότατζ και κρέμες γάλακτος. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι λένε ότι είναι ασφαλές να καταναλωθούν επειδή ο ιός μέσα τους σκοτώνεται κατά τη διαδικασία παστερίωσης.

Πηγή: oloygeia.gr, Μαριάννα Σπανού

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό