Εκλογές στην Τουρκία: Μεγάλη νίκη του  Ερντογάν- Το ερωτικό τραγούδι που ερμήνευσε  και ξεσήκωσε τον κόσμο (video)

Εκλογές στην Τουρκία: Μεγάλη νίκη του Ερντογάν- Το ερωτικό τραγούδι που ερμήνευσε και ξεσήκωσε τον κόσμο (video)

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να νικήσει στις εκλογές της 28ης Μαϊου κόντρα σε όλες τις προβλέψεις .

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να παρατείνει τις δύο δεκαετίες της εξουσίας του κερδίζοντας τον β’ γύρο των εκλογών της Κυριακής. Οι πολίτες μέσω της ψήφου τους, του έδωσαν την εντολή να συνεχίσει τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα στην Τουρκία, οι οποίες έχουν ενισχύσει τη θέση της ως περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης.

Από την άλλη πλευρά, ο αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έκανε λόγο για «τις πιο άδικες εκλογές των τελευταίων ετών», αλλά δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε το 47,9% των ψήφων έναντι του 52,1% του Ερντογάν, γεγονός που υποδεικνύει ένα βαθιά διχασμένο έθνος.

Ο μακροβιότερος ηγέτης

Οι εκλογές είχαν θεωρηθεί ως μία από τις πιο σημαντικές μέχρι στιγμής για την Τουρκία, με την αντιπολίτευση να πιστεύει ότι είχε μεγάλες πιθανότητες να ανατρέψει τον Ερντογάν και να ανατρέψει τις πολιτικές του, αφού η δημοτικότητά του επλήγη από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου.

Η νίκη του Ερντογάν επεκτείνει τη θητεία του ως ο μακροβιότερος ηγέτης από τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ δημιούργησε τη σύγχρονη Τουρκία από τα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν από έναν αιώνα – μια πολιτικά ισχυρή επέτειος που θα εορταστεί τον Οκτώβριο με τον Ερντογάν επικεφαλής.

Ως προς την στρατηγική του, ο Ερντογάν, επικεφαλής του κόμματος ΑΚΡ, απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους με εθνικιστική και συντηρητική ρητορική κατά τη διάρκεια μιας διχαστικής εκστρατείας που απέσπασε την προσοχή από τα βαθιά οικονομικά προβλήματα, τα οποία προσπαθούσε να θίξει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Συνεχίζεται η καθοδική πορεία της λίρας

Άλλη πρόκληση είναι η διόρθωση της καθοδικής πορείας που έχει λάβει η λίρα. Το νόμισμα συνεχίζει να δείχνει όλο και πιο δυσλειτουργικό με τους επενδυτές να ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί αν ο Ταγίπ Ερντογάν εξασφαλίσει άλλη μια δεκαετία στην εξουσία. Άλλωστε, οι ανορθόδοξες, αναπτυξιακές πολιτικές του 69χρονου προέδρου, έχουν οδηγήσει τη λίρα σε πτώση 80% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ακόμη, μετά την οδυνηρή κρίση του 2021, οι αρχές έχουν αναλάβει όλο και πιο ενεργό ρόλο στις αγορές συναλλάγματος, σε σημείο που ορισμένοι οικονομολόγοι να συζητούν πλέον ανοιχτά αν η λίρα μπορεί να θεωρηθεί ακόμη ως ελεύθερα κυμαινόμενη. Ο λόγος είναι ότι οι καθημερινές κινήσεις του τουρκικού νομίσματος έχουν γίνει αφύσικα μικρές και ως επί το πλείστον κινούνται προς μία κατεύθυνση – προς τα κάτω.

Άλλοι επενδυτές είναι ακόμα πιο φοβισμένοι από την πορεία της τουρκικής οικονομίας, οδηγώντας τα CDS σε αύξηση άνω των 700 μονάδων βάσης αυτή την εβδομάδα, από τις 500 περίπου μονάδες πριν τη διεξαγωγή του α’ γύρου των εκλογών. Ακόμη, υπάρχουν ανησυχίες για την επιβολή capital controls.

Ο Τούρκος πρόεδρος μετά την επανεκλογή του ερμήνευσε ένα ερωτικό τραγούδι ξεσηκώνοντας το κοινό του στην Κων/πόλη

Ο Ταγίπ Ερντογάν πριν απευθυνθεί στο κοινό του στην Κωνσταντινούπολη και μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων ερμήνευσε ένα ερωτικό τραγούδι με την γυναίκα του Εμινέ να τον κοιτάει ξεσηκώνοντας τους ψηφοφόρους του.

Το ίδιο τραγούδι είχε τραγουδήσει ο Ερντογάν και στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: newsbomb.gr, video: open.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό