ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης: Στον Δήμαρχο Κομοτηνής οι Μηχανικοί του Δημοσίου  για τα προβλήματα του κλάδου τους

ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης: Στον Δήμαρχο Κομοτηνής οι Μηχανικοί του Δημοσίου  για τα προβλήματα του κλάδου τους

Εβδομάδα Κλαδικών Κινητοποιήσεων 13 – 17/11/2023-  Κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ

Στο πλαίσιο της εβδομάδας κλαδικών Κινητοποιήσεων τo Δ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης με την Πρόεδρο Τάνια Βεζυριαννίδου και οι Γεράσιμος Ξαγοράρης και Αγγελική Κουγιουμτζόγλου, επισκέφθηκαν την Τετάρτη 15/11/23 το Δημαρχείο Κομοτηνής όπου αρχικά συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη. Παρούσες στη συνάντηση ήταν η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Δέσποινα Πάσσου και η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Δόμησης, Ελένη Αμαξοπούλου.
Η συζήτηση με τον Δήμαρχο Κομοτηνής έγινε σε πολύ καλό κλίμα και του έθεσαν ένα υπόμνημα με τα αιτήματά τους που αφορούν στα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα των μηχανικών του Δήμου στις δυο Διευθύνσεις, λόγω σοβαρών ελλείψεων στελεχιακού δυναμικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις εννέα εκκρεμείς προσλήψεις για τον Δήμο Κομοτηνής οι επτά αφορούν σε μηχανικούς εκ των οποίων οι δύο δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό.
Οι εκπρόσωποι της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης μετέφεραν μεταξύ άλλων τα επίμαχα σημεία: «Στελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών με μόνιμες θέσεις εργασίας και όχι αναπτυξιακούς οργανισμούς γιατί μόνο οι ισχυρές Δημόσιες Υπηρεσίες μπορούν να διασφαλίσουν το Δημόσιο Συμφέρον και να προστατεύσουν το Περιβάλλον. Αύξηση των αποδοχών γιατί υπάρχουν πολλές παραιτήσεις μηχανικών που είτε δεν αποδέχονται τον διορισμό τους είτε αποχωρούν όταν διαπιστώνουν την πληθώρα των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μηχανικοί του Δημοσίου».
Τονίστηκε ότι το μισθολόγιο είναι ενιαίο για όλους τους εργαζόμενους παρότι οι μηχανικοί παραδίδουν την σφραγίδα/υπογραφή τους με την πρόσληψή τους. Τονίσθηκε επίσης η μη εκχώρηση αρμοδιοτήτων που αφορούν την προστασία του Περιβάλλοντος και του Δημόσιου Συμφέροντος σε ιδιώτες καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα ο τελικός υπογράφων μπορεί να είναι μόνο ο/η μόνιμος/η υπάλληλος της Υπηρεσίας και όχι ο/η ιδιώτης μηχανικός.
Εστιάζοντας, στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε επίπεδο Δήμου Κομοτηνής αναφέρθηκε ότι με τον εγκεκριμένο Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών προβλέπονται 102 υπάλληλοι διαφορετικών ειδικοτήτων για τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών εκ των οποίων οι 40 είναι μηχανικοί ΠΕ/ΤΕ διαφόρων ειδικοτήτων. Στην Υπηρεσία υπηρετούν μόνο 18 υπάλληλοι εκ των οποίων μόνο οι 8 είναι μηχανικοί ΠΕ/ΤΕ και μάλιστα τα επόμενα δυο χρόνια θα συνταξιοδοτηθούν δύο άτομα.
Επισημάνθηκε ότι ο Δήμος Κομοτηνής από το 2010 και μετά, με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης, διευρύνθηκε καθώς συμπεριέλαβε τρεις δημοτικές ενότητες με συνέπεια μεγαλύτερο αριθμό έργων, άρα και μεγαλύτερη ευθύνη.
Επιπλέον, τονίστηκε ότι η Υπηρεσία Δόμησης εξυπηρετεί διοικητικά όλους τους Δήμους της ΠΕ Ροδόπης με μόλις 9 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 8 είναι μηχανικοί ΠΕ/ΤΕ και τον επόμενο χρόνο θα συνταξιοδοτηθεί ένα άτομο. Οι άλλοι Δήμοι προχώρησαν σε προσλήψεις μηχανικών γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητο να συνδράμουν με στελεχιακό δυναμικό την ΥΔΟΜ του Δήμου Κομοτηνής. Ο
Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα επιμείνει ως προς την αρωγή από τους τρεις άλλους Δήμους με στελεχιακό δυναμικό για να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας.
Επίσης, ζητήθηκε να αντιμετωπιστεί το κενό της νομικής κάλυψης για θέματα που φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες όπου οι μηχανικοί καλούνται να εκπροσωπήσουν την υπηρεσία τους.  Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι η αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Κομοτηνής στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους μηχανικούς.
Στη συνέχεια, το Δ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ ΘΡΑΚΗΣ συναντήθηκε με το στελεχιακό δυναμικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής καθώς και της Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) όπου συζητήθηκαν περεταίρω τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μηχανικοί.
Τέλος δόθηκε Συνέντευξη Τύπου όπου προβλήθηκαν όλα τα αιτήματα του κλάδου:
(α) Στελέχωση των Υπηρεσιών μέσω ΑΣΕΠ με μόνιμες σχέσεις εργασίας.
(β) Μη εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες
(γ) Πραγματικές αυξήσεις στις μισθολογικές αποδοχές στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ κ.Δημήτρης Λουρίκας και όπου εκφράστηκε από κοινού η αγωνία για το μέλλον των μηχανικών και των τεχνικών υπηρεσιών που αυτοί προσφέρουν.
Υπενθυμίζεται η Προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας την 17η Νοεμβρίου 2023, όπου καλούνται όλα τα μέλη του Συλλόγου να συμμετάσχουν διεκδικώντας καλύτερες εργασίες συνθήκες και μισθούς, τιμώντας παράλληλα και τα 50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου.
50 ολόκληρα χρόνια μετά από το Νοέμβρη του ‘73 και εν μέσω πολέμων, επεμβάσεων, «φυσικών» καταστροφών, ασύλληπτων επενδυτικών κερδών, περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών και υποτίμησης του περιβάλλοντος και των εργαζομένων, ας τιμήσουμε με νέους αγώνες το Πολυτεχνείο.
Την Παρασκευή 17/11 απεργούμε γιατί ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δε δόθηκε ποτέ..!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό