Ενίσχυση ζωοτροφών με βάση Μητρώο και ΑΑΔΕ, σε διαπραγματεύσεις η συνδεδεμένη βοοειδών

Ενίσχυση ζωοτροφών με βάση Μητρώο και ΑΑΔΕ, σε διαπραγματεύσεις η συνδεδεμένη βοοειδών

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση, που είχαν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ) με τον υπουργό ΑΑΤ κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «κατά την συνάντηση που είχαμε ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αυξηθεί το κονδύλι για την ενίσχυση των ζωοτροφών και τελικά θα μοιραστούν 92 εκατ. ευρώ σε αιγοπροβατοτρόφους, αγελαδοτρόφους, χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους.

Υποσχέθηκε πάντως ότι δεν θα υπάρξουν αδικίες και η ενίσχυση θα καταβληθεί με βάση τις πωλήσεις γάλακτος και κρέατος. Θα αφορά και πωλήσεις ζώντων ζώων. Τα στοιχεία θα τα πάρουν από την Κτηνοτροφική Βάση Δεδομένων (ΚΒΔ) για αριθμό ζώων, καθώς και από την ΑΑΔΕ (τιμολόγια πώλησης).

Για το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα βοοειδή ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών οργανώσεων ότι ακόμη βρίσκεται το ΥπΑΑΤ σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν. Όπως ανέφερε ο υπουργός το «αγκάθι» είναι ότι δεν μπορεί να εξαιρεθούν από την ενίσχυση τα μοσχάρια που εισάγονται για πάχυνση στην χώρα μας από την ΕΕ.

Όσον αφορά τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης στη νέα ΚΑΠ τόνισε ότι υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο για να γίνει η υλοποίηση του έργου από τις περιφέρειες».

 

Από 91 εκ. να πάει στα 150 εκ. η ενίσχυση ζωοτροφών ζητά ο ΣΕΚ, πάει Φεβρουάριο η πληρωμή

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (29/9/2022), στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στην Αθήνα, συνεδρίαση του ΔΣ, όπου συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την κτηνοτροφία.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΚ και μέλος της διοίκησης της Διεπαγγελματικής Φέτας κ. Δημήτρης Μόσχος, «τα ποσά της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών είναι πολύ μικρά για να καλύψουν τις ανάγκες.

Το ποσό των 89 εκ. ευρώ, που ανακοινώθηκε από τον κ. Πρωθυπουργό από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το οποίο έγινε 91 εκ. ευρώ όπως μας ενημέρωσε ο Υπουργός κος Γεωργαντάς, είναι πολύ λίγο για να αντιμετωπιστεί, έστω μέρος της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, που ξεπερνάει το 100%. Συγκεκριμένα η ενίσχυση αυτή για όλη την κτηνοτροφία και πτηνοτροφία δεν επαρκεί ούτε για ένα μήνα κάλυψης των δαπανών ζωοτροφών.

Επίσης εκτιμώ ότι η όλη διαδικασία είναι πολύ αργή. Μέχρι να πάρουμε το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες και να γίνουν οι αιτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προβλέπω ότι η πληρωμή της ενίσχυσης θα γίνει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Μιλάμε ότι είναι πολύ αργά για την αγορά ζωοτροφών.

Κατά την συνεδρίαση του ΔΣ ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις και συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβει η πολιτεία για να ανασχεθεί η πορεία της κτηνοτροφίας προς την καταστροφή, για την οποία ο ΣΕΚ εδώ και πολύ καιρό έχει ενημερώσει την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, ζητώντας άμεσα στήριξη και μέτρα ανάσχεσης αυτής της πορείας.

Η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής της ενέργειας (πετρέλαιο – φυσικό αέριο – ηλεκτρική ενέργεια) δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα αύξησης του κόστους παραγωγής, που παρά την αύξηση των τιμών γάλακτος και κρέατος (25 – 30%), δεν αντιμετωπίζεται χωρίς την ουσιαστική και γενναία στήριξη των κτηνοτρόφων – πτηνοτρόφων και μελισσοκόμων από την πολιτεία.

Ο ΣΕΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  με την οποία ζητάει  την αύξηση του ποσού σε 150  εκ. ευρώ και προτείνει  τον τρόπο  απόδοσης της ενίσχυσης αυτής, που είναι απλός και δίκαιος (έχει εφαρμοσθεί δύο φορές, 2018 και 2020), και περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των πραγματικά παραγωγικών ζώων και εκμεταλλεύσεων».

 

Μέτρα μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής 

  1. Άμεσα να αποδοθεί ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας, όπως έχει δεσμευτεί  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Γεωργαντάς, ανά κεφαλή ζώου ποσού 150 εκ. ευρώ και συγκεκριμένα:
  • 150 ευρώ ανά αγελάδα που γέννησε το 2021.
  • 15 ευρώ ανά κεφαλή προβατίνας και  αίγας, που η εκμετάλλευση  έχει παραδώσει  το 2021 τουλάχιστον 3.500 κιλά γάλα, ή παρέδωσε για σφαγή  επαρκή αριθμό αρνιών, ανάλογα τον αριθμό των ζώων που έχει δηλωθεί στο ΟΣΔΕ 2021. Για τα νησιά ειδικά η παράδοση γάλακτος να είναι τουλάχιστον 2.000 κιλά.  Η προϋπόθεση αυτή δεν θα ισχύει για τα πολύ μικρά νησιά καθώς και για την Εύβοια.
  • 70 ευρώ ανά χοιρομητέρα
  • Πτηνοτροφία  12  εκ. ευρώ.
  • 6 ευρώ ανά κυψέλη για τους κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους.
  1. Ενισχύσεις προηγουμένων ετών που δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους κτηνοτρόφους.
  • Να αποδοθεί σε πάνω από 4.000 αιγοπροβατοτρόφους η ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ενήλικο θηλυκό ζώο, για απώλειες λόγω Covid το έτος 2020, την οποία δεν  έλαβαν, ενώ είχαν όλες τις προϋποθέσεις.
  • Για τη χοιροτροφία να αποδοθούν 5 εκατ. ευρώ σε όσους χοιροτρόφους έμειναν χωρίς ενίσχυση λόγω Covid.
  • Να αποδοθούν στους κτηνοτρόφους τα υπόλοιπα 10 εκ. ευρώ της ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών, αφού αποδόθηκαν μόνο 40 ευρώ  από το συνολικό ποσό των 50 εκατ. ευρώ.
  1. Εισφορές που επιβαρύνουν τους κτηνοτρόφους
  • Μείωση των εισφορών  σε ΕΛΓΟ και των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι κτηνοτρόφοι προς τον ΕΛΓΑ που είναι περίπου 16 εκ ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις τους δεν ξεπερνούν τα 5 εκ. ευρώ
  • Κατάργηση  της εισφοράς που πληρώνουν αρκετά χρόνια οι κτηνοτρόφοι στις Περιφέρειες για τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων, χωρίς να έχουν  ολοκληρωθεί.
  1. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ  σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και το κρέας
    Προτείνεται  μετάταξη σε καθεστώς   ΦΠΑ 6%, τουλάχιστον σε  βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και το κρέας,  η οποία  θα ωφελήσει κύρια  τον καταναλωτή,  αφού η μείωση στις τελικές τιμές των τροφίμων θα ελαφρύνει το καλάθι του κάθε νοικοκυριού σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που το κόστος διαβίωσης  έχει αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που θα ωφελήσει και την απορρόφηση των ζωικών μας προϊόντων.
  2. Δάνεια κτηνοτρόφων
    Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των σταυλικών εγκαταστάσεων. Ρύθμιση των κτηνοτροφικών δανείων προς τις τράπεζες με διαγραφή των συμβατικών και τόκων υπερημερίας καθώς και διαγραφή του 75% του κεφαλαίου και ρύθμιση αποπληρωμής του υπολοίπου σε 15 – 20 χρόνια. Να ψηφιστεί ακατάσχετο των κατοικιών και στάβλων των κτηνοτρόφων.
  3. Τιμές πώλησης για περίοδο 2022-2023
    Όσον αφορά τις τιμές πώλησης του αιγοπρόβειου γάλακτος για τη νέα περίοδο 2022-2023, μετά από συναντήσεις, διαβουλεύσεις – ημερίδες που έχουν γίνει τους τελευταίους δύο μήνες και με την συμμετοχή πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών – Συλλόγων και κτηνοτρόφων, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ζητάμε τιμές 1,80 ευρώ/κιλό για το πρόβειο και 1,15 ευρώ/κιλό για το γίδινο, ως κατώτερη τιμή εκκίνησης, με δεδομένο ότι το μέσο κόστος ενός κιλού πρόβειου γάλακτος είναι 1,64 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η εργασία μας. Για το αγελαδινό γάλα ζητάμε ως κατώτερη τιμή εκκίνησης τουλάχιστον 0,70 ευρώ /κιλό.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό