Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ: Θα στηρίξετε επιτέλους την καλλιέργεια καπνού και τους παραγωγούς στη Θράκη ;

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ: Θα στηρίξετε επιτέλους την καλλιέργεια καπνού και τους παραγωγούς στη Θράκη ;

O βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζήτησε με ερώτησή του από τον Υπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Λιβανό να στηρίξει την καπνοκαλλιέργεια στη Θράκη και κατ’ επέκταση τους καπνοπαραγωγούς υλοποιώντας τη δέσμευση που ανέλαβε έναντι της διοίκησης του συνεταιρισμού των καπνοπαραγωγών για ενίσχυση ύψους τουλάχιστον 95 ευρώ το στρέμμα λόγω των σοβαρών προβλημάτων που εμφανίστηκαν στην ανάπτυξη της καλλιέργειας, με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής την καλλιεργητική περίοδο του 2020, εξαιτίας της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης.

Επισημαίνουν στην ερώτηση που συνυπογράφουν άλλοι 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την ανησυχία τους για την εγκατάλειψη της καλλιέργειας εξαιτίας των πιέσεων που δέχονται οι τιμές στις αγοραπωλησίες, του υψηλού κόστους παραγωγής και της αδιαφορίας της σημερινής κυβέρνησης αφού δεν φρόντισε να ανανεώσει τη συμφωνία με την Philippe Morris International για την αγορά ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου, όπως είχε επιτευχθεί επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ,  εξασφαλίζοντας την αγορά από την εταιρεία 30.000 τόνων καπνού.

Ο βουλευτής καλεί την κυβέρνηση και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει στην υιοθέτηση μέτρων όπως:

  • Οικονομική ενίσχυση λόγω Covid-19 στους καπνοπαραγωγούς των ποικιλιών καπνούπου καλλιεργούνται στη Θράκη.
  • Να προβεί σε ενέργειες ώστε να λειτουργήσουν ομαλά και με βάση κανόνων οι αγοροπωλησίες του καπνού, που ουσιαστικά θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες.
  • Να αξιοποιήσει τον δεύτερο πυλώνα των πόρων της νέας ΚΑΠ προκειμένου να στηρίξει την καπνοκαλλιέργεια προτού αυτή εγκαταλειφθεί οριστικά.
  • Να αντιμετωπίσει την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Θα στηρίξετε επιτέλους την καλλιέργεια καπνού και τους παραγωγούς στη Θράκη;»

Ακόμη περιμένουν οι καπνοκαλλιεργητές της ΠΕ Ροδόπης και συνολικά της Θράκης την οικονομική ενίσχυση τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, που η ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε δεσμευτεί  στη διοίκηση του συνεταιρισμού των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης σε συνάντηση που είχαν τον Ιούλιο του 2021. Όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι έχετε υποσχεθεί κορονοενισχύσεις στους παραγωγούς, ύψους τουλάχιστον 95 ευρώ ανά στρέμμα, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που εμφανίστηκαν στην ανάπτυξη της καλλιέργειας με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής την καλλιεργητική περίοδο του 2020, εξαιτίας της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες στο εισόδημά τους.

Η αδικία που αισθάνονται είναι δικαιολογημένη γιατί παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία των καπνοπαραγωγών αποκλείστηκαν και από τα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα ενισχύσεων με τον τρόπο που τα προκήρυξε η κυβέρνηση, όπως τις επιστρεπτέες προκαταβολές κά. Ενώ τηνίδια χρονικά περίοδο, η εμπορική αξία της  καλής ποιότητας των καπνών τύπου μπασμά που πουλήθηκαν το 2020 ήταν σε πολύ χαμηλότερη τιμή σε σχέση προηγούμενων ετών, με μέσο όρο τα  4,3 ευρώ ανά κιλό έναντι 5,16 ευρώ ανά κιλό. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η δραστική μείωση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών, η αδυναμία μεγάλου μέρους τους να συνεχίσει την αγροτική δραστηριότητα, η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και η εγκατάλειψη μαζικά της καλλιέργειας, χωρίς καμία απολύτως ενέργεια ανάσχεσης της κατάστασης από πλευράς του ΥπΑΑΤ.

Η ανησυχία των καπνοπαραγωγών σήμερα είναι ακόμη πιο έντονη ενόψει μάλιστα και των φετινών αγοροπωλησιών των καπνών, αφού υπάρχει μεγάλη αστάθεια στις αγορές του καπνού με τις τιμές αισθητά μειωμένες σε πολλές  βαλκανικές χώρες. Ενώ η σημερινή κυβέρνηση δεν φρόντισε να ανανεώσει τη συμφωνία με την Philippe Morris International για την αγορά ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου, όπως είχε επιτευχθεί επί κυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ για την τριετία 2016-2018 εξασφαλίζοντας την προμήθεια από την εταιρεία 30.000 τόνων καπνού στηρίζοντας και με αυτό τον τρόπο τον Έλληνα καπνοκαλλιεργητή. Την ίδια στιγμή ως κυβέρνηση δεν έχετε ακόμη λάβει  μέτρα αντιμετώπισης της αύξησης του κόστους παραγωγής με τις τιμές των αγροεφοδίων να έχουν εκτιναχτεί στα ύψη, το ίδιο και το ενεργειακό κόστος με το αγροτικό πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε συνέχεια των παραπάνω,

 Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Θα χορηγήσει όπως έχει δεσμευτεί οικονομική ενίσχυση λόγω Covid-19 στους καπνοπαραγωγούς των ποικιλιών καπνούπου καλλιεργούνται στη Θράκη; 
  2. Σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να λειτουργήσουν ομαλά και βάση κανόνων οι αγοροπωλησίες του καπνού, που ουσιαστικά θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες;
  3. Σκοπεύει να αξιοποιήσει τον δεύτερο πυλώνα των πόρων της νέας ΚΑΠ προκειμένου να στηρίξει την καπνοκαλλιέργεια προτού αυτή εγκαταλειφθεί οριστικά;
  4. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να αντιμετωπίσει την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής; 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό