Ευριπίδης Στυλιανίδης : «Καταπέλτης το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά της Τουρκίας»

Ευριπίδης Στυλιανίδης : «Καταπέλτης το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά της Τουρκίας»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Επιτροπή Εποπτείας και Παρακολούθησης (monitoring committee) του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Παρίσι, ψηφίζοντας ένα πόρισμα καταπέλτη κατά της Τουρκίας για θέματα που αφορούν στην λειτουργία της Δημοκρατίας και στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συντονισμένη η Ελληνική αντιπροσωπεία υπό την επικεφαλής Ντόρα Μπακογιάννη κατέγραψε ουσιαστική θετική παρουσία σε όλα τα θέματα.

Κατά τη συζήτηση το λόγο πήρε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης υποστηρίζοντας την έκθεση του Βρεττανού Συντηρητικού Βουλευτή κ. John Howell και του κ.Boriss Cilevics και απαντώντας στον επικεφαλής της Τουρκικής Αντιπροσωπείας κ. Ahmet Yildiz και κάποιους υποστηρικτές του που προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από τη γεωπολιτική σημασία της γείτονος για την Ευρώπη και ιδιαίτερα σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ως Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου επισήμανε ότι η Επιτροπή δεν συζητά την εξωτερική πολιτική ή το διεθνή ρόλο της Τουρκίας, αλλά τη λειτουργία της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της Τουρκίας που όπως φαίνεται υπονομεύει την ίδια αλλά και το διεθνή της ρόλο. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «Η τελευταία αναθεώρηση του Τουρκικού Συντάγματος φαίνεται ότι τίναξε στον αέρα την Αρχή των Ελέγχων και των Ισορροπιών που αποτελεί τη βάση κάθε σύγχρονης δημοκρατίας. Δημιουργήθηκε υπερσυγκέντρωση εξουσίας σε ένα πρόσωπο, στον πρόεδρο. Καταργήθηκε ο πρωθυπουργός. Υποβαθμίστηκε το κοινοβούλιο και υπονομεύτηκε η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Οι περιπτώσεις Καβάλα και Ντεμιρτάς, οι διώξεις κατά Βουλευτών της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα των Κούρδων HDP, οι παραβιάσεις δικαιωμάτων, οι πιέσεις στην ελευθερία του τύπου, η απομάκρυνση από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης κλπ είναι μερικά μόνο παραδείγματα που αναφέρονται στην έκθεση και τα επιβεβαιώνουν και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Η Επιτροπή μας δεν στοχεύει στο να συκοφαντήσει και να απομονώσει την Τουρκία, αλλά να συμβάλλει, ώστε να ξαναβρεί το σωστό δρόμο προς τη δημοκρατία και τις κοινές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης….»

Σε αυτή την κριτική δεν απάντησε ουσιαστικά ο Τούρκος εισηγητής, με αποτέλεσμα να απορριφθούν σχεδόν ομόφωνα όλες οι τροπολογίες που υπέβαλε και να υπερψηφιστεί η έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης. Επίσης η Επιτροπή υπερψήφισε σχετική πλήρως στοιχειοθετημένη έκθεση και του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την Ουγγαρία, την οποία στήριξε το σύνολο των Ελλήνων Βουλευτών. Για ακόμη μια φορά η επιτροπή εκπροσώπησης του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης απέδειξε πόσο σημαντικό και αποτελεσματικό είναι να δρούμε ενωτικά και συντονισμένα σε διεθνές επίπεδο για τα συμφέροντα και την διεθνή εικόνα της Ελλάδας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό