ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024: Η χαμένη ψήφος στη Ροδόπη

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024: Η χαμένη ψήφος στη Ροδόπη

Γιατί έχασε η περιοχή από τη μεγάλη αποχή και την πρωτιά του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ

Διπλά χαμένη είναι η Ροδόπη από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στη Ροδόπη. Χαμένη από την μεγάλη αποχή, χαμένη όμως και από την πρωτιά του μειονοτικού κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) και τη μονομερή επιλογή της μειονότητας.

Ο ανύπαρκτος πολιτικός λόγος των πολιτικών ταγών και των κομματικών οργανώσεων της περιοχής μας από τη μία και ο διχαστικός, ακραίος λόγος των υποψηφίων του μειονοτικού κόμματος από την άλλη, συνετέλεσαν ώστε και σε αυτές τις Ευρωεκλογές ο χάρτης στη
Ροδόπη να βαφτεί γκρι.
Τόσο οι χριστιανοί όσο και οι μουσουλμάνοι ψηφοφόροι στη Ροδόπη γύρισαν την πλάτη στα συστημικά κόμματα αφού η αποχή άγγιξε το 64,34%, με τη διαφορά όμως ότι όσοι από τους μουσουλμάνους ψήφισαν στράφηκαν μονομερώς στο ΚΙΕΦ. Στη Ροδόπη το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) συγκέντρωσε 36,10%, ενώ δεύτερο κόμμα είναι η ΝΔ με 19,61%. Βέβαια το ΚΙΕΦ από τους 26.042 ψήφους του 2014, τους 23.063 του 2019, έπεσε στους 14.448 του 2024! Μπορεί στο μειονοτικό κόμμα να πανηγυρίζουν αλλά οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι και το ΚΙΕΦ μέτρησε απώλειες.
Το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ συμμετείχε για τρίτη φορά στις ευρωεκλογές. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τα κρατικά τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Anadolu και TRT αφιέρωσαν μακροσκελή δημοσιεύματα στο μειονοτικό κόμμα, τον οποίο παρουσίαζαν σαν «το κόμμα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης». Αυτό που επιδιώκει το ΚΙΕΦ και το δηλώνει μάλιστα ανοικτά, είναι την αναγνώριση της τουρκικής ταυτότητας για τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης.
Η Ροδόπη από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδος παρουσιάζεται διχασμένη ανάμεσα σε πλειονότητα και μειονότητα, με τους κοινοβουλευτικούς της περιοχής να έχουν τελικά διακοσμητικό ρόλο και τις εξελίξεις να προμηνύουν ένα δυσοίωνο μέλλον τόσο για τη μειονότητα όσο και την πλειονότητα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό