Για αυτό έχουν «λυσσάξει» οι γείτονες – Τελειώνει το 2025

Για αυτό έχουν «λυσσάξει» οι γείτονες – Τελειώνει το 2025

Σαν… βόμβα έσκασε στα τουρκικά αυτιά η ενεργοποίηση του σχεδίου του East Med, o oποίος αγωγός φυσικού αερίου θα είναι έτοιμος το 2025.

Τα σχέδια για τον East Med είχαν εγκαταληφθεί λόγω του φθηνού φυσικού αερίου από την Ρωσία, όμως τώρα, που δεν υπάρχει φθηνό φυσικό αέριο λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου, κάθε εναλλακτική έχει μπει στο τραπέζι.

Η κυριότερη εναλλακτική πηγή φυσικού αερίου είναι ο East Med, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο Ευρώπη από τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία με τον παρόν στάτους είναι εκτός σχεδίων για τον East Med, κάτι που ξέρει πως θα την περιθωριοποιήσει περισσοτερο.

Έτσι, η Άγκυρα προσπαθεί να γκριζάρει όποια περιοχή μπορεί, ώστε να μπορέσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Tην ίδια ώρα να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αυτή την φορά είναι έτοιμη να έχει και να την διατηρήσει, σημαντική στρατιωτική παρουσία και η Ιταλία.

Οι Εni ερευνά την ύπαρξη τεράστιου κοιτάσματος σε κυπριακό οικόπεδο και αυτή την φορά δεν θα… διώξουν τα ιταλικά πλοία οι τουρκικές φρεγάτες, όπως είχε γίνει πριν από δυο χρόνια.

geostratigika

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό